Beavisbg: Крипто 3.0, възприемането на XRP, Bitcoin Musk Raise и краят на копаенето на криптовалути

Нека малко да поразбуня духовете в криптогалактиката и да отворя тема за размисъл по няколко въпроса едновременно.

XRP – първата глобално възприета криптовалута

Ама делото, ама сривът, ама той ще изчезне. Да, ама не. Преди месец и половина XRP показа завидна устойчивост след повдигнатото дело срещу компанията-майка и собствениците на Рипъл. Цената на криптовалутата се подведе по скока на останалите събратя и тръгна да набира скорост до момента, в който се появиха слуховете за повдигнатите обвинения от SEC. За броени дни след обявяването на официалното становище, XRP спадна с близо 60%, но само за да достигне до нивата си от преди резкия скок на всички криптовалути. Дали това не е реалната цена към онзи момент?

От Рипъл не бързаха. Показаха зрялост и се опълчиха срещу припряната американска администрация, която всячески се опитваше да създаде работа за своите наследници. Защото на всички в SEC и околностите беше ясно, че дните им са преброени, че никой от тях няма да завърши това дело. Още повече – никой от тях няма дори и да го започне.

Отговорът на Рипъл беше блестящ. Знаейки, че най-вероятно няма да бъдат осъдени, те изчакаха. Първата предприета стъпка беше доста странична. Седмица след подадените обвинения, от компанията обявиха, че съдебният иск на SEC е навредил на „безброй невинни притежатели на дребно на XRP“. Гениално, не мислите ли?

Продължавайки с действията си отдалеч, само няколко дена по-късно XRP инвеститори предприемат правни действия срещу SEC заради съдебното дело. Интересно е, че времето за изпълнение на всички тези действия съвпада с периода на предаване на щафетата на администрацията на Доналд Тръмп. Очевидно объркани от случващото се, всички комисии се опитваха да завещаят странни неща на следващото управление.

От Рипъл продължиха да работят и да добавят нови сериозни проекти към своето портфолио, за да дойде и официалният отговор срещу съдебния иск. Разбира се, това се случи само дни след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън. Случайност?

Интересът в социалните медии и търсенията в Гугъл за XRP експлоадираха, а както знаем, няма лоша реклама. Всъщност лошите новини са сред най-добрите реклами. Цената съответно също скочи, към момента е около 0,60 долара.

Но да стигнем до основната идея. Рипъл имат продукт, който вече е дълбоко вклинен във финансовата схема. XRP предлага алтернатива на остарели морално, физически и интелектуално технологии, които може би са вършили работа в миналото. Тромавото банкиране обаче вече е отживелица, а първата криптовалута, която прие това признание е именно тази. XRP Ledger е реално използван инструмент, банките тестват успешно трансгранични плащания с нулеви такси. А времето за обработка? Да се запитаме – важно ли е делото срещу членове на компанията Рипъл за цената на глобалния продукт XRP?

Етериум 2.0? Ммм не, Полкадот!

Този прословут Интернет 2.0, Етериум 2.0, Proof-of-Stake. Е, на мен лично ми писна, не знам за Вас. Неяснота, несигурност и най-лошото – мудност. Мудност не само в създаването на толкова чакания готов продукт. Мудност при обработката на транзакциите. Мудност при цялата схема и обработка. Колкото и да се мъчат, от Етериум не е зле да признаят, че изостават в развитието си спрямо млади и напиращи проекти.

Убиецът на Етериум – Кардано беше много напорист в началото си. В интерес на истината като цена дори в момента ADA е в невероятен подем и е много близо до най-високите си нива от преди 3 години. Кардано има неоспорими предимства спрямо Етериум. По-силни проекти, по-добра концепция за бъдещето и доста добра идея в началото. В началото. Това е и проблемът на Кардано – малък дивелъпмънт екип, забавяне на темпото и осигуряване на пространство за развитие на самия Етериум и на много нови и странични проекти.

Полкадот е именно един от тези проекти. Знаете ли кой е създател на протокола на Полкадот? Гавин Ууд. Знаете ли какво е създал Ууд преди това? Етериум. Да, именно той е един от създателите на Етериум. И след отделянето си е решил да създаде по-добър и по-бърз проект.

След дългогодишното чакане на Етериум 2.0, което може да завърши през октомври тази година или да се проточи до 2025-та, Полкадот изглежда все по-близо до наименованието Етериум 3.0. Бърза и евтина компилация, която има в основата си предимствата на Етериум. Но много по-бърза. И по-евтина. Редица Етериум проекти вече се пренасочиха и започнаха да използват модерния блокчейн на Полкадот. А той от своя страна, в рамките само на няколко месеца, постигна доста стабилен скок и се превърна в една от топ 5 криптовалутите в света.

Мъск, Илон

Туит насам, туит натам – целият свят слуша основателят на Тесла. Мъск си купи милиард и половина в биткойни, спечели огромни приходи след този ход само за няколко дни. Сега пък малко пообърна палачинката и започна да тръби, че цените на криптовалутите са завишени. Каквото и да каже, хиляди и милиони последователи се връзват и следват уж тенденцията. А в крайна сметка какво по-добро за него от това?

Илон Мъск си играе с хората и това е очевадно с лансирания от него DogeCoin. Монета, която съществува реално само заради туитовете на най-богатия човек в света. Или поне един от най-богатите. Самият факт, че с една реплика в социалната мрежа, той успява да направи разлика от 20% в цената и то за броени минути е показателен. Логично мислещите се изказват против това. Бързо-забогатяващите напротив, следват тенденцията и често падат в капана на своето желание за успех.

Факт е обаче, че Doge е в топ 15 на криптогалактиката с над 7 милиарда долара капитализация. И каквото каже Мъск се случва.

Да копая или да не копая?

Този въпрос мъчи хиляди хора по света и у нас. Цените на хардуера за добив на криптовалути са нечовешки надути, а още по-лошото е, че части липсват. Една видеокарта в момента струва 4 и повече пъти повече, отколкото беше преди 3 месеца. Инвестицията малко по малко изглежда нерентабилна, а и в повечето случаи – невъзможна.

Най-много страдат геймърите. Невъзможността да се намери някаква прилична видеокарта заради множеството криптокопачи накара дори НВидиа да обърне внимание на пазара. От гиганта обещаха, че ще въведат нова системи за проверка в своите карти, чрез които при наличие на копаещ алгоритъм, добивът да се ограничава. Това означава, че освен безумно надутите цени на видеокартите, те също така няма и да могат да копаят с реалните си възможности. Това е допълнителен стимул срещу купуването на карти.

Краят на добива на криптовалути чрез Proof-of-work обаче е към своя край. Колкото и да е остаряла системата на Етериум, именно Етера е най-рентабилната монета за добив по този начин. Следващите криптовалути, които могат да бъдат изкопани, са в пъти по-нерентабилни при съотношение цена на хардуера/изразходван ток/печалба. Самият списък с монети след Етериум показва доста неизвестни имена, остарели технологии и трудни за проследяване проекти. Дори широко лансирания предишни години Монеро изглежда доста стар, бавен и незаинтересован към развитие.

Подобна е ситуацията в повечето монети, позволяващи копаене. А какво да кажем след като и Етериум приключи с добива? Защото това ще се случи. Колкото и да е бавен прехода, колкото и да закъсняха Виталик Бутерин и неговия екип, дали след 3 месеца или след 3 години, те ще преминат към Proof-of-Stake алгоритъм. Нещо вече широко застъпено при много други криптовалути.

И когато това се случи, всичкото грандиозно търсене на супер-надценените в момента видеокарти, ще изглежда като някаква далеч останала шега. Всичко 8 и повече гигабайтови карти всъщност ще се изравнят с по-малките си събратя. Копаенето ще се пренасочи към алткоини, които към настоящия момент, са да не кажа незабележими, но много далеч от нивото на топ технологичните си събратя. Много от тях ще изчезнат, а основните proof-of-work монети ще навдигнат глава заради желанието на собствениците на позлатен хардуер да възстановят част от загубите. И при все това, дори и в момента цените на алтернативите на Етериум са в пъти по-ниски от него самия.

И в крайна сметка – какво?

Купуването на видеокарти – невъзмножно, скъпо, а много скоро – съвсем нерентабилно. Туитовете на Илон Мъск – човека си играе на шикалки и му е забавно. Дали някой слуша – да, то е видно от промяната в цените. А колкото до самият Етериум – в днешния темп на технологично развитие всяко забавяне е фатално. А забавяне в Етериум има на всяко едно ниво.

Leave a Reply