Какво е Блокчейн? Ръководство за начинаещи

За да разбере как функционират криптовалутите, начинаещият трябва да навлезе в Блокчейн технологията. Какво е Блокчейн? Ето всичко, което трябва да знаете.

Блокчейн несъмнено е брилянтна структура, създадена от неизвестен човек или група хора, известни под псевдонима Сатоши Накамото. Въпросът е, какво е блокчейн?

Какво е блокчейн технологията и защо е необходима

Терминът „блокчейн“ е съставен от два еквивалентни думи блок и верига, буквалният превод на който звучи като верига от блокове. Като обясняваме понятието блокчейн с прости думи, без да се впускаме в техническите аспекти, можем да дадем следното определение.

Блокчейн е база данни, която се състои от определени вериги от транзакционни операции, при спазване на установени правила и отваряне на достъп до съхранена информация. Такъв принцип на действие напълно елиминира възможността за измама, кражбата на лична информация, а също така осигурява защитата на частните права.

Четете още: Френският гигант SocGen избра Етериум за своя експеримент с цифрови пари

Цялата информация за транзакции, плащания и други действия се съхранява някъде. Най-често това е сървър на банки, правителствени организации или предприятия. Блокчейн технологията или веригата от блокове е много по-надеждна. Историята на операциите не се съхранява на едно място; тя се разпространява в хиляди компютри в света. В тази форма съхранените данни са по-безопасни – няма да бъдат загубени или да изчезнат.

Абсолютната сигурност на блокчейн се дължи на редица фактори:

  • Супер сложен алгоритъм, базиран на изчислителни математически данни.
  • Специален код за криптиране.
  • Компютри, свързани чрез интернет със специална система и разположени по целия свят, между които се обменя разпределена информация.

За да се обясни какво е блокчейн и принципа на действие за начинаещи, може да се направи пряка аналогия с ДНК. Той съдържа пълна информация за човека, „криптирана“ в генетичния код. Така както човешкото тяло отхвърля извънземна ДНК, така и блокчейн отхвърля всякакви неразрешени намеси, които се опитват да променят съществуващата информация, записана във веригата от блокове.

Малко история

За специален случай на използване на технологията блокчейн се счита продукт, създаден на негова основа – криптовалутите. За първи път светът се запозна с Блокчейн благодарение на създаването на Биткойн. През 2008 г. той е изобретен от неизвестен програмист (или група от хора) под името Сатоши Накамото. По време на стартирането на платформата той публично публикува документ, в който подробно са разяснени идеологическите, техническите и математическите принципи на работата на платформата.

Първоначално такива понятия като „минно дело“ и „криптовалута“ бяха познати само на ограничен брой лица и само малка общност от програмисти знаеше какво е Блокчейн.

През 2010 г. бе направена първата в света покупка на криптовалута. 10 000 биткоина бяха похарчени за закупуване на две пици. Ако пресметнем цената им за днешния обменен курс, те ще струват 52 000 000 долара. Това предполага, че технологията се развива, расте и наистина е в състояние да донесе ползи и доходи.

За много хора Блокчейн е Биткойн, но това пряко свързване не е напълно вярно. Всъщност това е само основата, на която работи такава криптовалута. Сега, въз основа на технологията блокчейн, стартираха голям брой много различни видове криптовалута. Някои от тях са възможно най-близо до техния „предшественик“, докато други имат значителни различия. Въпреки това, принципите на криптографията, които се прилагат в този случай, остават практически непроменени. Наред с други неща, съвременните разработчици се опитват да намерят нови начини за използване на технологията в допълнение към създаването на криптовалути, така че скоро можем да очакваме много поразително нови насоки за развитието на блокчейн.

Идеята за децентрализация

Какво е Блокчейн? Блокчейн е децентрализирана технология. Всичко, което се случва в нея, е функция на мрежата като цяло. В резултат на създаването на нов начин за проверка на транзакциите някои аспекти на традиционната търговия могат да станат излишни.

Глобалната мрежа от компютри използва блокчейн технология за съвместно управление на база данни за транзакции на Биткойн. Основната криптовалута се контролира от собствената си мрежа, а не от нито един централен орган. Децентрализацията означава, че мрежата функционира на базата на „потребител-потребител“ (или peer-to-peer / P2P).

Блокчейн – Как работи?

Технологията Блокчейн е сложен процес, който работи в съответствие с определени правила. За да се разбере принципът на действие, е необходимо да се знае как и кой обменят данни в такива системи. Блокчейн съдържа два типа съобщения: блок и транзакция. Блоковете са голям брой криптирани и проверени транзакции, комбинирани в случаен ред.

Bitcoin blockchain

Ако направим аналогия с информационната карта, блокчейн ще действа като редовно актуализиран картотечен файл. Извършваните операции се формират в блока, за да се спести трафик и изчислителни ресурси. Системата, базирана на Блокчейн, включва три вида участници:

  • Копаещи

Този вид участници карат цялата мрежа да функционира. Те извършват събирането и проверката на операциите. За тази цел миньорите изпълняват различни криптографски задачи, които се състоят от създаване на уникални хешове (кодове), които помагат за криптиране на транзакции в един блок и за сливане с предишни.

Четете още: Град в Швейцария използва Блокчейн за търговия със слънчева енергия между съседи

Миньорите осигуряват безопасността на цялата система. Въпреки това, хипотетично е възможно да я хакнете и да изложите предварително записани промени в данните. За да направите това, трябва да комбинирате поне 51% от изчислителната мощност в една мрежа. Така наречената потенциална „51% Атака” е много малко вероятна, тъй като нейното прилагане се изискват огромни изчислителни ресурси, а веригата на такава атака не е в състояние да плати за себе си.

  • Одитори

Хората, които поддържат пълна история на оперативните данни, се наричат ​​одитори. По време на писането на статията, цялата блокова верига на Биткойн е 211 GB и постепенно нараства. Одиторите проверяват работата на миньорите, както и разпределението на натоварването в мрежата.

  • Клиенти

Клиентите съхраняват само собствена информация за частни трансфери. Те нямат пълна история на операциите на системата. Това е удобно за лесно използване на портфейли за криптовалута от смартфони, таблети и др.

Алгоритъм на една блокчейн операция

Функционирането на Блокчейн може да се сравни с торентите, където операцията се осъществява в P2P режим (всички участници са равни). Когато получим файл от тракера, не използваме централен сървър или хранилище. Файлът се изтегля директно от същата страна като торента.

Ако никой не се присъедини към мрежата peer-to-peer, тогава няма да имате възможност да изтеглите файлове. По същия начин, това се случва в блокчейн. Всички операции и транзакции се изпълняват пряко между страните. Освен това те се извършват поради факта, че всички участници са свързани към една и съща мрежа.

Алгоритъмът на Блокчейн технологията се основава на процеса на хеширане (криптиране) на информация, която се извършва от интегрирани компютри, съставящи мрежата. Цялата информация се разпределя между членовете на мрежата въз основа на принцип, подобен на споделянето на торент файлове.

Bitcoin hashing process

Хеширането е проверка на целостта на цифрово или азбучно съобщение и се извършва с помощта на специален алгоритъм. Чрез натискане на съобщение чрез този алгоритъм, системният участник я хешира, което води до хеш. Това е един вид код, който се състои от 60 знака с букви и цифри.

Компютри, свързани към системата, извършват изчисления, за да получат определен резултат и да зададат информация за прехвърлянето на уникален подпис към блока. При актуализиране на регистъра се получава нова връзка с информация, която е невъзможна по-късно. Единствената възможна операция е добавянето на нова информация и записи на транзакции. Актуализацията на регистъра се извършва едновременно на всички компютри, свързани към мрежата.

Какво е Блокчейн технологията и нейните характеристики

Същността на блокчейн е в децентрализирана верига от взаимно свързани връзки. Както вече установихме, всеки блок е запис на транзакции, извършени в мрежата.

Неотменимост

Характеристика на децентрализирания ресурс е неизменността на транзакциите. Невъзможно е да се правят промени във вече записана сделка. Гаранцията за това е принципът на функциониране на блокчейн, където всички възли се съхраняват едновременно, както и характеристиките на непосредствената верига от блокове. Всички блокове са взаимосвързани; например за Биткойн може да се приеме, че хешът на всеки един от блоковете се състои от:

  • Случайно избрани номера
  • Предшестващ блок хеш
  • Хеш за транзакции

В случай на намеса в транзакция хешът незабавно се променя. Тъй като всеки следващ блок съдържа препратка към предишния хеш, интервенцията ще прекъсне цялата верига веднага. Ето защо, когато се опитвате да промените съществуващата информация в един блок, всички други блокове просто отхвърлят такива операции.

Показване на времето на транзакцията

Всеки блок се записва в блокчейн веригата в точен хронологичен ред. Той съдържа всички данни за всички транзакции. Те съдържат специален времеви печат, който е необходим за конкретно номериране. Разработчикът на Биткойн Сатоши Накамото отбеляза, че необходимостта от времеви клеймо е да се предотврати повторното изразходване на средства, което е един от основните проблеми на децентрализираните системи.

Без времеви отпечатък, няма начин независимите възли да докажат, че потребителят не се опитва да използва отново същите монети. Преди новият блок да бъде включен в общата верига, той се тества от всеки един от възлите. Ако потребителят се опита да извърши две транзакции, използвайки едни и същи монети, в блока ще бъде записана само най-ранната транзакция, базирана на данни за времеви отпечатъци.

Копаене и консенсус

Всеки от възлите, участващи в цялостната система, поддържа работата на Блокчейн. Наградата за това е комисионната от потребителите за успешното потвърждаване на операциите. Миньорите получават криптовалута за създаването на всеки нов блок, което е източник на конкуренция между тях, тъй като всеки иска да получи определено количество дигитален актив като награда.

Необходим е консенсус за решаване на въпроса за конкуренцията. Важността на това обаче не се ограничава до решението, което миньорите ще получат. Тъй като децентрализацията не предполага съществуването на каквато и да е организация, ангажирана с определянето на съдържанието на регистъра, се включва само общото колективно споразумение на всички възли в мрежата.

За да се постигне консенсус между хиляди различни компютри по света, е необходима специална система. Механизмът на консенсус е в състояние да се справи с тази задача. С негова помощ възлите могат да регулират работата на мрежата въз основа на общоприети математически закони.

Mining algorithms

Механизмите, които осигуряват ефективността и надеждността на блоковата верига, са алгоритмите на Доказателство за работа или PoW (извършената работа) и Proof of Stake или PoS (потвърждение на акция). Благодарение на тях в блокчейна се постига консенсус.

Доказателство за работа вече е един от най-надеждните и доказани консенсусни протоколи, на които работят много системи за криптовалута. Тя ви позволява да създадете нов блок и да получите награда за този възел, който, пред очите на другите, ще може да реши алгоритмичен асиметричен проблем. Поради тази причина професионалните миньори използват все по-мощно и модерно изчислително оборудване.

Плюсове и минуси на Блокчейн

ПлюсовеМинуси
Прозрачност
Всеки блок, обединен в обща верига, е с публичен достъп. Всеки потребител може да провери целия път на транзакцията.
Необратимост на сделките или транзакциите
Прехвърлянето на информация е необратимо. Невъзможно е да се отмени блокчейн транзакцията, дори и при грешка при програмирането на операцията.
Децентрализация
Всеки от възлите, участващи в мрежата, има равни права и има възможност за пряк обмен на данни.
Мащабируемост
Ако поне една малка част от транзакциите на Visa се дължат на системата Биткойн, количеството съхранени данни може да достигне стотици терабайта.
Надеждност
Функционирането на системата предполага максимална защита срещу хакерски атаки и замяна на данни чрез използването на специални ключове за криптиране.
51% Атака
Ако процентът на изчислителната мощност на мрежата, собственост на един човек, надхвърля 51%, целостта на платформата Блокчейн може да бъде компрометирана.

Видове блокчейн

Тъй като тази технология може да се използва за създаване на различни уеб приложения и услуги, има три вида блокчейн:

  • Частен. Тези типове блокчейн са създадени изключително за частни организации и развитие на бизнеса. Те са централизирани и затворени за обществен достъп. Поддръжката и контролът се извършват от създателите, а цялата система е обект на корпоративни закони и принципи. Можете да въведете частна блокова верига само ако са изпълнени определени условия и само сертифицирани потребители могат да извършват добиването на новите блокове на веригата.
  • Публичен. Общественият блок е отворен за всеки, който иска да се присъедини към него. Всеки може да започне добив, тъй като администрацията е отговорност на общността като цяло.
  • Консорциум. Блокчейн, принадлежащ на конкретен консорциум, се контролира от предварително избран брой дефинирани възли. Достъпът до него може да бъде достъпен както за всички потребители, така и за определен брой участници. Възможно е да се създадат хибридни платформи, където кореновите хешове ще останат достъпни за всички потребители, но броят на заявките и потвържденията на операциите ще бъде ограничен, което показва частична децентрализация на системата.

Какво е Блокчейн – Използване на технологията

Грешка е да се смята, че технологията Блокчейн може да се използва само при създаването на криптовалути. Всъщност той може да се използва в различни индустрии:

  • Недвижими имоти. Новата технология ще позволи да се премахнат посредниците, за да се спестят пари, да се опрости прехвърлянето на собственост върху различни недвижими имоти, да се направят дялови инвестиции в сектора на недвижимите имоти, да се улесни процедурата за колективно договаряне в жилищни сгради и др.
  • Финанси. Транзакциите ще бъдат по-прозрачни. Блокчейн може да увеличи скоростта на паричните преводи и да разработи нови видове системи за кредитиране и плащане.
  • Съхраняване на информация. Поради невъзможността да се правят промени в съществуващите данни, организации, компании и дори държави ще могат да получат надежден начин за съхраняване на важна информация.
  • Логистиката. Блокчейн може да подобри надеждността, ефективността и прозрачността на снабдителните линии, да намали разходите чрез намаляване на броя на посредниците, да осигури възможност за проследяване на произхода на стоките и т.н.
  • Публичната администрация. Блокчейн може да помогне да се намерят нови решения в областта на електронното управление на документи, да се създадат удобни платформи за публично гласуване, държавни търгове и др.
  • Авторско право. Платформата Ascribe използва разширяем регистър, в който артисти, музиканти, изобретатели могат да съхраняват авторски права, използвайки криптирани идентификатори.
  • Гласуването. Досега отвореният регистър се използва само в частни анкети. Въпреки това, Университетът на Вирджиния иска да въведе технология, базирана на блокчейн. Това ще намали вероятността за фалшифициране до нула.

Четете още: Първата крипто-транзакция между централната банка на Канада и Сингапур бе успешна

За опростяване на процедурата за сравняване на случаи на използване на блокчейн, в таблицата е представена основна информация за тях.

#Случаи на употребаПредимства, които предоставяТекущо състояние
1Съхранение на цифрови сертификатиПозволява защита на сертификатите от неоторизирани действияИзползва се активно
2Организация на DNS системаЗащита на имената на домейнитеБяха разработени и функционират няколко примера
3Сделки с различни стокиЗащита на сделките, използващи смарт договориНякои страни активно използват интелигентни договори
4Идентификация и доказателство за достъпПозволява да се осигури достъп до информация, както и нейната конфиденциалностИзползва се от някои големи чуждестранни компании
5Управление на мрежатаСигурностИзползва се от няколко системи
6Сделки с права на собственостПотвърждение, както и прехвърляне на собственосттаНякои платформи са разработени и функционират
7Доказателство за авторски праваСъхранение на интелектуална собственост, възможност за сигурно прехвърляне на права върху неяМалък брой платформи
8Управление на информациятаОсигурено е безопасно съхранениеИзползва се от чуждестранни организации
9Електронно гласуванеНевъзможно е да се фалшифицират резултатите от гласуванетоИзползва се на практика от някои мрежови проекти

Как да печелите пари от Блокчейн

В близкото минало не беше съвсем ясно как да се използва блокчейн. Днес е ясно, че тези технологии са много обещаващи. Като инвестирате в тях, можете да получите значителна печалба.

Следващите примери описват най-простите и лесни за разбиране начини за печелене, базирани на технологията Блокчейн.

  1. Производство и продажба на жетони (ICO), тяхната размяна за криптовалута

Без да се гмуркате твърде дълбоко в детайлите, процесът на създаване на криптовалута включва само 2 етапа:

Екипът на ICO продава цифрови символи. Те се използват за идентифициране на участниците в платежната система, както и за осигуряване на информационна сигурност. Плащането на жетоните може да се извърши както от популярни криптовалути, така и от реални пари (наричани още фиат пари).

Процедурата по влизане в обращение на нова криптовалута. От този момент нататък той се използва в проекта като инструмент за изчисление, продаван на специализирани борси.

Четете още: Малайзийски град ще се движи изцяло от криптовалута

При прилагането на вида бизнес е важно да се гарантира доверие, както и да се генерира ентусиазъм от бъдещите инвеститори. За тази цел е необходимо създаденият проект да бъде законен и възможно най-отворен.

     2. Прилагане на системата Блокчейн в дейността на организациите

Много напреднали организации искат да въведат блокчейн в собствените си дейности днес. По този начин те получават значително предимство пред конкурентите, защото рано или късно въвеждането на Блокчейн технологии ще настъпи в повечето от най-големите финансови организации и други компании.

Важно е да се насочи вниманието им към факта, че предложените проекти могат да се отърват от посредниците в хода на бизнеса. Това ще помогне да се спестят огромни суми годишно.

Но не забравяйте за значителната липса на такива проекти. Биткойн, както и другите криптовалути, не е популярен сред финансовите компании. Това се дължи на факта, че дигиталните пари все още не са признати от държавата и във всеки случай е необходимо да се обменят биткойн и други криптовалути за истински пари.

      3. Криптиране на валута

Броят на активните потребители на Блокчейн постоянно нараства. Това води до увеличаване на популярността на заемите в криптовалутите.

Днес са създадени и успешно функционират няколко децентрализирани платформи, изпълняващи задачи като издаване на кредити в криптовалута. Клиентите на такива услуги за кредитни фондове или придобиват символи на ICO, или търгуват на борси.

   4. Създаване на борсови и платежни услуги за криптовалута

Днес мрежата вече има няколко десетки борси, предлагащи всякакви операции с криптовалути.

Всяка търговска операция носи доход на собствениците на борсата. В този случай комисионата се получава основно само за предоставяне на платформа за търговия.

Броят на услугите, които позволяват извършването на плащания в криптовалути, също непрекъснато нараства. В същото време търсенето на техните услуги също се увеличава. Днес дори компаниите, работещи извън мрежата, приемат цифрови активи като плащане.

Всъщност, технологията Блокчейн е в етап на активен растеж на популярността. Това е най-подходящото време за създаване на бизнес, базиран на тях.

Митовете на блокчейн

Без съмнение блокчейнът има огромен брой предимства, но все още не може да се нарече перфектен.

Нещо повече, много митове се появиха за блокчейна. Някои от тях са твърдо вкоренени в умовете на потребителите и не позволяват правилното разбиране на принципите на изграждане на блокчейн. Следните примери са най-популярните погрешни схващания за това какво е Блокчейн.

  • Блокчейн е вечен

Съществува схващането, че данните, съхранявани в блоковете на веригата, остават там завинаги. Теоретично това е така, но на практика е невъзможно. Днес увеличението на файловото пространство не е в крак с нарастването на обема на верижните връзки.

Потребителят на портфейла Блокчейн трябва да освободи файлово пространство за съхраняване на базата данни. Освен това, за да използвате криптовалута, трябва да изтеглите специални приложения на вашия компютър.

  • Криптовалутата напълно ще замени реалните парични единици

Дори ако светът излезе напълно в криптовалутите, това няма да се случи много скоро.

Четете още: Блокчейн технологиите в здравеопазването: приложения и ползи

Днес най-популярната система, Биткойн, обработва около 7 транзакции в секунда. Записването на операциите се извършва само веднъж на 10 минути, а банковите карти извършват няколко хиляди транзакции в секунда.

  • Отворените операции на блоковата верига са добри

Регистърът Блокчейн съдържа данни за всички операции. Независимо от факта, че това поддържа анонимност, ако е необходимо, можете да разберете кой кой е под конкретен псевдоним.

За хората това положение не е проблем, а за организациите. Тази ситуация изключва наличието на търговски тайни.

  • Блокчейн е огромен компютър, съставен от части

Такова разбиране на блокчейн е абсолютно грешно. Всъщност разпространението и последващото сливане на информация не се случват. Информацията просто се дублира огромен брой пъти.

Освен това всеки мрежов възел извършва същите действия – проверява операциите, записва ги в отделни връзки и съхранява исторически данни.

  • Децентрализацията на Блокчейн гарантира неговата неприкосновеност

От една страна, блокчейнът няма единен център. От друга страна, миньорите, които подкрепят работата му, са обединени в общности.

Такива пулове в повечето случаи се намират на една и съща територия. Това значително помага на хакерите да свалят системата.

Какво е Блокчейн? Дайте своите коментари и анализи в секцията по-долу.

Източник

Leave a Reply