Пазарната капитализация на криптовалутите – какво означава това през 2019 година?

Пазарната капитализация на криптовалутите, обяснена с прости думи. Какво да очаквате от Биткойн и другите криптовалути през 2019 г.? Как да се изчисли и къде да се провери тя?

Казано с прости думи, пазарната капитализация на криптовалутите е общата стойност на цялата виртуална валута в обращение. Но какво значи това, ако вникнем малко по-дълбоко? Вземете например Биткойн(BTC) – най-мощната криптовалута. Известно е, че не всички BTC, които са взети предвид при капитализацията, са наистина налични. Много монети са изгубени завинаги заедно с изгорени дискове, забравени пароли и неправилни адреси за изпращане, а техният брой се оценява в милиони. Това е една значителна грешка. А какво да кажем за факторите, които влияят на капитализацията? Нека да поговорим за всичко това.

Как да изчислим пазарната капитализация на криптовалутите?

Нека започнем с най-простата тема – как да изчислим капитализацията на криптовалутите. За да направите това, трябва да умножите общия брой емитирани монети по тяхната стойност. В случая с Биткойн, изчислението на капитализацията към момента на писане на тази статия ще изглежда така:

C = $ 5322 (цената на BTC) * 17659437 (циркулиращи монети) = $ 93.98 млрд.

Обикновено цената на криптовалута на пазара се изчислява в двойка с щатския долар. Формулата е проста: тя вече посочва броя на активите в обращение. Но, за да бъдем честни отбелязваме, че неизвестна част от символите е загубена. Ето защо най-добре е да приемем тези числа и просто да им се доверим.

Криптопазара олекна с 8 милиарда долара за минути, но Биткойн се възстановява бързо

Total crypto market capitalization

Снимка: TradingView

Ако сте твърде мързеливи, за да отворите калкулатора, има по-лесен начин да проверите капитализацията на пазара като цяло и по-специално на всяка криптовалута – това са сайтове като TradingView и Coinmarketcap. Те предоставят пълна информация за пазара под формата на графики в реално време и с всички подробности. Това са авторитетни ресурси, чиито данни могат да се ползват почти винаги. Всъщност, те нямат алтернатива.

Какви фактори влияят на капитализацията на криптовалутите?

Криптовалутите са нефиатни пари, които в повечето случаи не струват нищо, тъй като не са подкрепени от злато или ценни книжа. Ето защо стабилността на такива активи изцяло пада върху плещите на хората, които се интересуват от тях. Поради това много фактори могат да окажат влияние върху пазарната капитализация и ставките на крипто-валутата:

  • Пазарно поведение на големите играчи и инвеститори
  • Новини от различни източници
  • Общи тенденции на пазара
  • Нагласи и действия на регулаторите
  • Интерес на Общността

Какво е Биткойн – обяснение като за петгодишно дете

Общото движение на пазара играе наистина важна роля. С началото на активното изкупуване на токените, търсенето надвишава предлагането, защото атрактивността на криптовалутата нараства. Това означава, че цената ще бъде завзета от възходящ тренд. Ръстът на капитализацията продължава, докато играчите вземат печалби. Това може да бъде последвано от корекция и продължаване на растежа, или обръщане на тенденцията.

Важен фактор е циркулацията на пазара. Само капитализацията и символичната стойност не са достатъчни за изясняване на картината. В крайна сметка, ако монетите са активно търгувани, тогава има интерес към тях. Средната обща норма на обращение на ден е 15-20% от общата капитализация.

Капитализация на Топ 5 от криптовалутите

В момента общата капитализация на пазара на криптовалута е около $ 178 млрд., но Биткойн определя общото настроение. Тя представлява 52.6% от всички цифрови активи (по-рано изчислявахме капитализацията на BTC). Най-близкият преследвач, ако можем да го наречем така, е Етериум (10.69%). Следват Рипъл (8.01%), Биткойн Кеш (3.1%), ЕОС (2.79%) и други.

Total market capitalization dominance

Снимка: TradingView

Това разпределение на силите подсказва, че почти нищо не заплашва лидерството на Биткойн, и че той води общото настроение на пазара. Говорейки за перспективите за растеж на капитализацията на BTC в интервю с Антъни Помппяно, Майк Новограц каза:

„Златото има пазарна капиталова стойност от 7,5-8 трилиона долара. И така, ние сме 100 пъти по-ниско ниво от него. Няма да стигнем там с Биткойн през следващата година или две. Но за период от 20 години, може ли това да се случи? Лесно.“

Заключение

Капитализацията на криптовалутите не е толкова проста, колкото изглежда на пръв поглед. Твърде много фактори могат да ѝ повлияят.

Ето защо Биткойн (BTC) изпревари повечето алткоини

От 2017 до 2019 г. станахме свидетели на увеличение на пазарната капитализация до над 600 милиарда долара, спад под 100 милиарда долара и ново възходящо движение. Все още не е известно дали това ще бъде постоянно. Едно нещо е сигурно: при избора на актив като потенциална инвестиция не трябва да се ръководите само от индекса за капитализацията. Има много влияещи фактори.

Източник

One Reply to “Пазарната капитализация на криптовалутите – какво означава това през 2019 година?”

Leave a Reply