JPMorgan потвърди завършването на тестови блокчейн плащания, извършени в космоса

Банковият гигант JPMorgan Chase (NYSE: JPM) потвърди приключването на тестови блокчейн плащания между сателити, обикалящи около Земята. Уникалният експеримент е извършен в партньорство с датската фирма GomSpace, казаха пред Ройтерс ръководители на банката.

Изследването проверява как технологията Интернет на нещата (IoT) може да бъде включена в обработката на плащанията. Банкови компании като JPMorgan се стремят да използват технологията, която е свързана главно с потребителската електроника.

Според Умар Фарук, главен изпълнителен директор на блокчейна на JPMorgan Onyx, тестът показва, че блокчейн технологията може да захранва транзакции между всякакви обекти. Той добавя, че изследването посочва възможността за създаване на пазар, където сателитите да могат да си предоставят данни взаимно в замяна на плащания.

Фарук обясни мотивацията за провеждане на тестовете в космоса. Той заяви, че:

„Идеята беше да се изследват IoT плащанията по напълно децентрализиран начин. Никъде не е по-децентрализирано и откъснато от земята, отколкото космоса. Освен това ние сме изперкали и това беше много по-забавен начин да тестваме IoT.“

В реалния свят плащанията чрез IoT могат потенциално да захранват устройства като интелигентни хладилници, които могат да поръчват и плащат за потребителски стоки като мляко на цифрови платформи за продажба на дребно.

Агресивният блокчейн подход на JPMorgan

Експериментът подчертава агресивния подход на JPMorgan към изследване на възможностите на блокчейн в банковия сектор.

Освен създаването на Onyx, JPMorgan създаде своя собствена разпределена книга, наречена Quorum, но я продаде на блокчейн фирмата Consensys. Освен това банката има своята цифрова монета, наречена JPM Coin.

Въпреки че може да се похвали с каталог от блокчейн продукти, JPMorgan все още провежда допълнителни изследвания преди масовата комерсиализация.

„Ако мислите за блокчейн, ние сме или някъде в коритото на разочарованието, или малко над това на хипер-кривата. Ето защо в JPMorgan бяхме относително тихи по отношение на това, докато не бяхме готови да го мащабираме и комерсиализираме“, каза Фарук.

От банката споделиха, че интересът към блокчейн технологиите е продиктуван от това да облекчи болезнените точки на традиционните системи за парични преводи. Най-важното е, че блокчейн дейностите на JPMorgan действат като катализатор за превръщането на криптовалутите в основна технология.

Източник

Leave a Reply