Не можете да ги победите? Присъединете се към тях: Мастъркард и Виза навлизат в Биткойн

Масъткард ще отвори широко вратите си за криптовалутите като платежно средство през 2021 г., но вероятно това ще бъде предизвикателство за компанията.

На 10 февруари Масъткард обяви, че ще започне да поддържа няколко избрани криптовалути в своята платежна мрежа. Според разплащателния гигант, включването на криптовалути ще позволи на клиентите да „спестяват, съхраняват и изпращат пари по нови начини“, като същевременно отваря нови възможности и за търговците.

Съобщението последва презентацията на 30 януари, в която Виза потвърди плановете си да продължи да настоява за криптовалутни плащания показвайки, че компанията има дългосрочни планове за сектора. И с двата гиганта на кредитни карти на борда е безопасно да се каже, че Биткойн (BTC) вече не е просто експериментална форма на „интернет пари“, а по-скоро нов собствен клас активи – такъв, който е тук, за да остане.

Нахлуването на Мастъркард и Виза в криптогалактиката е само един пример за непрекъснато нарастващия поток от масови технологии и платежни компании, които се задълбочават в Биткойн като инвестиция, начин на плащане или инвестиционно средство, но тези две компании представляват милиарди плащания, извършвани всяка година.

И така, какво означава това конкретно за Биткойн и за криптото като цяло? Някои казват, че индустрията все още не е достигнала това ниво, но това последно развитие може да бъде началото на масовото приемане. Тон Вайс, анализатор на Биткойн и организатор на конференцията „Unconfiscatable“, каза пред Cointelegraph:

„Биткойнът все още не е влязъл в началото на фазата на приемане, той все още е във фаза на спекулации/инвестиции. Най-големите новини около тях, Илон Мъск и Тесла купуват биткойн като стратегически резерв, вместо да държат пари. Мастъркард & Виза се интересуват от първата стъпка за действително приемане за потребителите, но след като потребителите действително се чувстват удобно да използват/харчат/получават Биткойн чрез Lightning, те бавно започват да премахват Виза & Мастъркард от живота си.“

Пуснете биковете

Когато беше обявено съобщението на Мастъркард, Биткойн се търгуваше на около 46 400 долара. Оттогава криптовалутата продължава да расте, за да достигне нов рекорд за всички времена над 58 000 долара, като новината може би беше основен фактор.

Освен това през седмицата, която последва съобщението, първият Биткойн търгуван фонд в Северна Америка беше одобрен от комисията по ценни книжа на Онтарио. През първите няколко часа търговия той достигна 100 милиона долара в обем на търговия.

След това втори Биткойн ETF беше одобрен от регулатора на Онтарио и се очаква да достигне 1 милиард долара активи под управление до края на февруари. Освен това, най-голямата банка-попечител в света, Bank of New York Mellon, разкри, че ще пусне услуга за попечителство на криптовалути. И не на последно място, най-големият мениджър на активи в света, BlackRock, потвърди, че е започнал да се „забърква“ в Биткойн.

Не само това, сега всички погледи са насочени към Биткойн, както сред традиционните финансови титани, така и сред инвеститорите на Reddit на дребно. Бен Джоу, главен изпълнителен директор на Bybit, каза пред Cointelegraph, че „Crypto Twitter изглежда е най-щастливото звено на социалната платформа, превземащо всички – от буйните крипто активисти, до най-богатия човек в света и двама членове на Конгреса на САЩ,“ добавяйки още:

„Този ​​концерт от положителни сигнали се връща към търсенето на дребно и създава добродетелен цикъл. И виждаме нарастващия интерес, който се отразява в обменните нива на Fiat-to-crypto onramps и обемите на търговия.“

Съобщението на Мастъркард дойде в момент, в който броят на потвърдените плащания на ден в мрежата на Биткойн нараства непрекъснато. Броят на плащанията в мрежата се определя като броя на хората, получаващи средства в транзакция.

Показателят подчертава стойността на Биткойн мрежата като сигурен начин за прехвърляне на средства без трети страни. През последните 12 месеца потвърдените плащания на ден са преминали от средно около 500 000 до пик от 869 000.

Какво означава това за криптогалактиката

И така, какво означават начинанията на Мастъркард и Виза за света на криптовалутите? Към четвъртото тримесечие на 2020 г. в САЩ има 246 милиона кредитни карти Мастъркард и 966 милиона по целия свят, докато Виза съобщава, че има 3,5 милиарда карти, използвани по целия свят, и че нейната мрежа обработва над 140 милиарда транзакции годишно.

И двете компании имат различни планове за това как ще въведат плащанията с криптовалута в света на транзакциите с кредитни карти и няколко въпроса са оставени без отговор от техните съобщения, включително как точно ще работи интеграцията.

Докато съобщението на Мастъркард даде ясно да се разбере, че криптото идва в мрежата тази година, то не посочва точно кога и кои валути ще бъдат налични. Гигантът за плащания намекна в своето съобщение, че стабилните монети може да са първите включени в мрежата му, но че други монети могат да последват техния пример.

В публикация в блога си изпълнителният вицепрезидент на Мастъркард за цифровите активи и блокчейн продукти и партньорства Радж Дамодхаран намекна, че компанията ще оцени потенциалните криптовалути, за да използва своите „принципи за блокчейн партньорства“, която пусна след напускането на Libra Association. Той набляга на защитата на потребителите, стабилността и спазването на нормативните изисквания.

Очаква се интеграцията на Виза и Мастъркард в крипто света да направи безпроблемното използване на криптовалути за ежедневни плащания, което може да се счита за стъпка напред в стремежа на крипто за масово приемане.

Въпреки че не е ясно дали търговците ще трябва да се включат, за да приемат плащания с криптовалута или тези плащания ще бъдат приети по подразбиране, криптовалутите по същество ще бъдат достъпни като начин на плащане при над 60 милиона търговци по целия свят. Но пътят към масовото приемане все още има много тухли, които трябва да бъдат положени. Арбел Ариф, основател и главен изпълнителен директор на Shopping.io – онлайн агрегатор за пазаруване, предлагащ методи за плащане с криптовалута за купувачи на дребно – каза пред Cointelegraph:

„Това ще бъде дълъг процес с много развитие и осигуряване на качеството. Особено с крипто, което изглежда е удобно за потребителя. Що се отнася до първоначалното приемане на общо ниво, това е пътуване и маратон. Не е спринт. Вероятно ще видим все повече компании през следващите месеци и години, които обявяват интеграции лека полека с крипто, преди да се включат по-големите играчи.“

Увеличаването на търсенето може да допринесе до свиването на предлагането, на което сме свидетели на пазарите на криптовалути, и допълнително да помогне на цените да се покачат. Засега обаче Мастъркард работи само с Бахамския Sand Dollar, първата цифрова валута на централната банка в света.

В съобщение гигантът за плащания разкри предплатена Мастъркард, която позволява на потребителите да плащат за стоки и услуги със Sand Dollar навсякъде, където Мастъркард се приема по целия свят. Той намекна обаче, че криптовалути като Биткойн ще се използват в нейната мрежа в бъдеще.

Крипто дебитните карти са налице

Както Виза, така и Мастъркард вече работят с няколко фирми за криптовалута, за да издават дебитни карти за криптовалута, които позволяват на потребителите да плащат за стоки и услуги със своите притежания при милиони търговци по целия свят.

Coinbase, BlockFi, Binance, Nexo, Crypto.com и други издават крипто дебитни карти, които често включват възнаграждения с кешбек под формата на криптовалута. Миналата година Койнбейз стана пълноправен член на Виза, и дори е в състояние да издава свои собствени карти. Ерик Стоун от фирмата за анализ на данни Flipside Crypto каза пред Cointelegraph, че скоро ще последват много такива съобщения, добавяйки:

„Разглеждам това като част от по-широкия, неизбежен приток на институционален интерес и възприемането на блокчейн технологията. Аз и много други близки наблюдатели на космоса виждаме този вид новини като въпрос кога, а не ако.“

Крипто дебитните карти се различават от обикновените карти Виза и Мастъркард поради вълнуващите бонуси, предлагани на потребителите, а самите криптовалути могат да действат като мост между обменните курсове на фиат при пътуване.

Повечето крипто дебитни карти вече се поддържат от решения за мобилни плащания като Apple Pay, Google Pay и Samsung Pay. Възможно е да управлявате кои криптовалути се използват за плащане чрез мобилно приложение, което улеснява избора какво да харчите.

Тези съществуващи крипто дебитни карти обаче често имат относително високи такси, свързани с обработката на плащанията и конвертирането на крипто активи в получените от търговците фиатни валути. На всичкото отгоре някои доставчици на крипто дебитни карти изискват от потребителите да залагат големи количества от собствените си токени, за да отключат най-добрите награди, но има някои предимства, които крипто проектите носят. И накрая, само гражданите на избрана група държави имат достъп до най-популярните карти.

Колко повече мейнстрийм може да получи Биткойн?

Въпреки че все още има много въпроси без отговор по отношение на подходите на Виза и Мастъркард за обработка на плащания с криптовалута чрез техните мрежи, ясно е, че тези компании, които се движат в криптовалутното пространство, укрепват легитимността на индустрията.

Откакто Пейпал започна да позволява на потребителите да купуват, продават и държат крипто на своята платформа, Биткойн и други крипто активи са допълнително легитимирани като свой собствен клас активи, който сега се приема от традиционните финансови фирми.

Преди няколко години, в съзнанието на средностатистически потребител, криптовалутите бяха свързани най-вече с даркнет пазарите, продаващи нелегални стоки, и с неконтролираните спекулации. Сега BTC се признава за запас от стойност толкова много, че публично търгуваните фирми инвестират в него. И така, Биткойн най-накрая успя ли? Основното възприемане тук ли е? Ха Явин, управляващ партньор на Cointelligence Fund, заяви пред Cointelegraph, че криптото наистина „набира скорост повече от всякога“, добавяйки:

„Но имаме още много работа пред нас, за да направим пазарите на криптовалута мейнстрийм. Въпреки че някои регулатори и финансови институции все още се борят с крипто революцията, мнозина започнаха да разбират стойността както на блокчейн технологията, така и на криптоактивите. Бъдещето е светло и от нашата индустрия зависи да продължи да се обучава и да прави иновации, за да преодолее предстоящите регулаторни пречки.“

MicroStrategy е инвестирала 1,145 милиарда долара за закупуване на 71 079 BTC, които струват около 3,8 милиарда долара по време на писане на статията. Тесла обяви инвестиция от 1,5 милиарда долара, като се смята, че производителят на електрически автомобили е купил 48 000 BTC на средна цена от 31 250 долара. При днешните цени компанията ще държи около 2,5 милиарда долара. MassMutual, Square, Ruffer Investment и други също са инвестирали в криптовалутата, помагайки нейната пазарна капитализация да надмине 1 трилион долара.

Докато Биткойн сега изглежда по-популярен, колкото някога е бил, данните показват друго. Според данни на Google Trends интересът за търсене на „Биткойн“ все още е под нивата, наблюдавани през 2017 г., въпреки значителното увеличение на цените и нарастващото корпоративно приемане.

Това вероятно означава, че големите инвеститори и корпорации карат пазара нагоре, докато инвеститорите на дребно до голяма степен остават встрани. Въпреки това, когато става въпрос за обществената перспектива, приемането от тези гиганти може да промени начина, по който купувачите на дребно гледат на криптовалутите. Според Arif големите компании, действащи като „мост, който свързва обикновения купувач с криптовалути като тази, са от решаващо значение за цялата индустрия, тъй като крипто се приема сериозно в световен мащаб като начин на плащане“.

Източник

Leave a Reply