Децентрализираните финанси ще променят разбирането ви за финансовите системи

Децентрализираните финанси (ДеФи) вероятно ще окажат значително влияние върху начина, по който банките работят в бъдеще – и дори има потенциала да изместят структурата на цялата финансова система на макроикономическо ниво. Преди да обсъдим и обосновем тази хипотеза, първо бихме искали да представим основната концепция на ДеФи.

Децентрализираното финансиране или накратко „ДеФи“ е общ термин, обхващащ визията за финансова система, която функционира без посредници като банки, застрахователни брокери или клирингови къщи, и се управлява само със силата на интелигентните договори. Приложенията на ДеФи се стремят да изпълняват услугите на традиционните финанси (наречени Централизирано финансиране или просто ЦеФи) – но по напълно глобален и прозрачен начин, който няма нужда от ратифициране.

Приложенията на ДеФи са на ръба да предизвикат традиционните финансови участници на различни фронтове

Визията за нова финансова система придружава блокчейн пространството от самото му създаване. Въпреки това, докато в миналото това беше амбициозна мечта за блокчейн общността, визията за нова финансова система се приближи с няколко стъпки.

От 2020 г. ДеФи расте с изумителни темпове и милиарди щатски долари са вложени в екосистемата. Ръстът се ръководи главно от приложения (деноминирани също като протоколи), които са изградени върху блокчейн веригата на Етериум. Тук ще направим преглед на участниците в екосистемата на ДеФи от икономическа гледна точка, ще разгледаме етапите на зрялост на ДеФи и ще обясним потенциала на ДеФи да надмине традиционната финансова система през следващите години.

Протоколите ДеФи позволяват за първи път да се вземат назаем или да се отпускат заеми в голям мащаб между неизвестни участници и без посредници. Тези приложения обединяват заемодателите и кредитополучателите и автоматично определят лихвените проценти в съответствие с търсенето и предлагането. Освен това тези протоколи са наистина приобщаващи, тъй като всеки може да взаимодейства с тях по всяко време, от всяко място и с всякакво количество.

Всъщност неотдавнашният шум около приложенията на ДеФи се дължи до голяма степен на напредъка на протоколите за заемане и отпускане на заеми, като например Compound. За разлика от традиционните финанси, заемите в ДеФи обикновено се осигуряват чрез свръхобезпечение. Компании като Aave обаче в момента работят по предоставянето на обезпечени заеми, подобно на традиционните финанси.

Инвестиционни банки и емитенти на финансови инструменти

Бизнес моделът на инвестиционните банки обикновено включва консултации по финансови транзакции. Също така създаването или търговията със сложни финансови продукти и управлението на активи попадат в сферата на инвестиционните банки. Протоколите ДеФи вече предлагат подобни продукти.

Например Synthetix е протокол за издаване на деривати, който позволява децентрализирано създаване и търговия на деривати на активи като акции, валути и стоки. Също така, децентралното управление на активите за криптовалути се развива. Например, Yearn Finance е автономен протокол, който търси най-добрите лихви в пространството на ДеФи и инвестира автоматично за своите потребители.

Борси

Функцията на борсата е да организира търговията с различни активи, като акции или чуждестранни валути, между двама или повече участници на пазара. Дори обменът на криптовалути срещу фиатни пари (напр. щатски долар) може да бъде приписан на ЦеФи, тъй като редовният притежател на криптовалути трябва да използва борси като Койнбейз или Бинанс (които са централизирани организации), за да сменят единица криптовалута с друга.

Сега, с появата на децентрализирани борси (DEX), притежателите на криптовалути вече не трябва да напускат крипто пространството за размяна на своите токени. Виден пример за DEX е Uniswap. DEX са съставени от интелигентни договори, които държат ликвидни резерви и функционират в съответствие с определени ценови механизми. Такива автоматизирани протоколи за ликвидност играят ключова роля в развитието на независима децентрализирана екосистема без посредници на ЦеФи .

Застраховки

Важна функция на застраховането е да изглади рисковете и да осигури сигурност за участниците на пазара. Пример за децентрализирана застраховка е Nexus Mutual, която предлага застраховки, които покриват грешки в интелигентните договори. Тъй в ДеФи като всичко се основава на интелигентни договори, уязвимостите в кода на интелигентните договори са основен риск за потребителите на ДеФи. Децентрализираните застраховки са все още в зародиш, но може да се очаква, че по-големи по размер и по-сложни застрахователни модели имат потенциал да се появят в пространството на ДеФи в бъдеще.

Централни банки

Така наречените стабилни монети се основават на блокчейн протоколи, които имат кодиран по своята същност принцип на ценова стабилност и по този начин изпълняват функцията на резервна валута. Въвеждането на стабилни монети поставя основата на функциониращата децентрализирана финансова система, тъй като те позволяват на участниците да се ангажират помежду си, без основния риск от нестабилност на цените. Има три опции как криптовалутата може да достигне ценова стабилност.

Първо, стабилните монети могат да достигнат висока степен на ценова стабилност, като прикачат валута към други активи. Например, за всяка емитирана единица монети в щатски долари в резерв се държи реален щатски долар.

От децентрализирана финансова гледна точка, друг интересен подход е издаването на стабилни монети чрез използване на други криптовалути като обезпечение. Централен протокол за екосистемата ДеФи е Maker DAO, който издава криптовалутата DAI, която е подкрепена от други криптовалути и гарантира със своя алгоритъм, че стойността на 1 DAI се движи около стойността на 1 щатски долар.

Трето, има експериментални подходи, които имат за цел да постигнат ценова стабилност без използването на обезпечения. Например протоколът Ampleforth автоматично регулира предлагането на токен в съответствие с търсенето.

Крипто базираните финанси достигнаха следващия етап на зрялост, като обхванаха всички основни функции на финансовата система

Ние твърдим, че ДеФи е постигнала важна междинна стъпка, за да се превърне в заместител на традиционните финансови решения. Докато крипто-базирани финансови решения в миналото бяха само способни да реализират ефективни трансфери на стойност, сега стойността на парите във времето се отразява в крипто-финансирането.

Три етапа на зрелост на децентрализирана финансова система

Етап 1: Ефективни трансфери на стойност

Досега централизираните борси и доставчиците на портфейли бяха единствените успешни мащабни бизнес модели на блокчейн. Причината за успеха на централизираните борси е, че те са основната точка за влизане в криптопространството (вж. Фигура 1). Обикновеният потребител трябва да размени фиатните пари (напр. щатски долари) срещу криптовалута, преди да може да взаимодейства с услуги в децентрализирано финансиране. Освен това са създадени приложения за портфейли, които позволяват на потребителите безопасно да съхраняват и прехвърлят своите криптовалути.

Въз основа на тези две приложения, обмен и портфейли, за първи път могат да се извършват ефективни трансфери на стойност между неизвестни страни без нуждата от традиционни финансови участници. Това позволи на криптогалактиката да изпълнява ограничени функции на финансова система, а именно спекулации с (крипто) активи и улесняване на плащанията. По този начин настъпи дезинформация на финансовите фирми – но само ако спестителите на традиционни финанси искаха да диверсифицират портфолиото си към крипто активи или се нуждаеха от система за лесно разплащане. Предлагаме това да бъде първият зрелостен етап на децентрализирана финансова система.

traditional-finance-system
Фигура 1: Първи етап на зрялост – Криптопространството като алтернатива за съхранение на стойност и плащания

Етап 2: Свързване на спестовници и кредитополучатели

Все още липсваше способността да се справя с потоците от средства от спестители към кредитополучатели и обратно. През следващите години бяха разработени допълнителни елементи на по-усъвършенствана финансова система. Функцията на платежната система може да бъде усъвършенствана с разработването на стабилни монети, децентрализирани борси и протоколи за заеми/кредити. По този начин ДеФи разработи необходимите платформи за улесняване на потоците между спестовници и кредитополучатели.

Може да не е случайно, че началото на експлозивния растеж за цялата екосистема на ДеФи се наблюдава заедно с напредването на съединението на протокола за кредитиране/заемане. Откакто Compound стартира разпространението на своя токен COMP на 15 юни 2020 г., цялата екосистема на ДеФи показа стръмна траектория на растеж. Функциониращите протоколи за кредитиране/заемане, като Compound, може би са липсващият крайъгълен камък за основа на правилно работеща децентрализирана финансова система. Това може да се отбележи като втори етап на зрелост на децентрализираната финансова система.

defi-system
Фигура 2: Втори етап на зрелост – Схематична илюстрация на взаимодействието между традиционните финанси и децентрализираните финанси

Етап 3: Конкуренция за традиционни финансови фондове

ДеФи може да се опише като платформа, която се конкурира с традиционните финансови фирми за едни и същи ресурси. ДеФи обаче е капсулирана система, която не се подчинява на същите правила като традиционните финанси. По-специално, националното законодателство не се прилага и регулаторните политики трудно могат да бъдат приложени в пространството на ДеФи. Това може да е основно конкурентно предимство пред силно регулираните традиционни финансови фирми.

Например финансовите иновации могат да бъдат свободно разработвани и внедрявани в ДеФи, без да се отнасят регулаторните граници. От друга страна, липсата на общи законодателни и политически принципи със сигурност има големи недостатъци. Може да се съмняваме, че основните спестители биха сметнали настоящата среда на ДеФи за надеждна дестинация, в която да инвестират пенсията си. Следователно, решаващите въпроси за напредването на ДеФи до следващия еволюционен етап ще бъдат:

  • До каква степен спестителите на традиционни финанси са готови да пренасочат средствата си към приложенията на ДеФи?
  • До каква степен кредитополучателите на традиционни финанси искат да получат достъп до средства от приложенията на ДеФи?

Отговорът на двата въпроса в момента: Само до много ограничена степен. Причината е, че повечето традиционни спестители или заемодатели не се доверяват на крипто пространството или просто не знаят за ДеФи. Притокът на капитал в приложенията на ДеФи от юни 2020 г. най-вероятно произтича от неактивни крипто портфейли, т.е. от преразпределение на активи в криптопространството. Независимо от това, нарастващото използване на протоколи ДеФи доказва, че системата е мащабируема и работи. Днес потребителите на ДеФи принадлежат към групата на „иноваторите“ или „ранните осиновители“ (т.е. много малка част от домакинствата). Утре потребителите може да са обикновени домакинства.

ДеФи има потенциал да надмине традиционната финансова система през следващите години
Ние твърдим, че има три причини, поради които ДеФи има потенциала да надмине традиционната финансова система и да спечели все по-голямо внимание в научните, икономическите и публичните дебати:

Скорост на растеж: ДеФи е силно мащабируема и глобална екосистема. След като ДеФи като цяло (или конкретно приложенията му) докаже своята полезност, е възможен експоненциален растеж. Уебсайтът DeFi Pulse следи общата заключена стойност (TVL) за интелигентни договори за всички съответни приложения на ДеФи (т.е. колко пари са излети в екосистемата от нейните потребители). Увеличението на TVL между юни и август 2020 г. силно илюстрира експоненциалния потенциал за растеж на ДеФи. Докато на 1 януари 2020 г. TVL беше на ниво от 0,7 милиарда долара, той започна да скача стремително през юни 2020 г., достигайки 1,9 милиарда на 1 юли, 4 милиарда на 1 август и надмина границата от 8 милиарда долара на 1 септември 2020.

Място за растеж: Според Messari, фирма за анализ на крипто пазара, капитализацията на всички приложения ДеФи е едва 1,5% от общия крипто пазар от юли 2020 г. С това може да се твърди, че има много място за растеж само чрез по-нататъшно преразпределение на активите в криптопространството. Поглеждайки отвъд крипто пространството, ни позволява да извлечем реалния потенциал на ДеФи. Според Института за международни финанси само глобалният дълг на домакинствата възлиза на 48 трилиона щатски долара през 2019 г. Ако ДеФи покрива само 0,1% от този дълг, TVL ще нарасне с 500% в сравнение с началото на септември 2020 г.

Нови пазарни сегменти: Според Световната банка 1,7 милиарда възрастни нямат достъп до банкови услуги. ДеФи предлага услуги без разрешение което означава, че всеки може да има достъп до тези финансови услуги от всяка точка на света. По принцип са необходими само електричество, интернет връзка и смартфони. ДеФи може да осигури жизнеспособна опция в региони, където банковите услуги са твърде скъпи в сравнение с доходите, където има малко доверие във финансовите институции или ако финансовите институции са просто твърде далеч. Предварително условие обаче за достигане до небанкирани възрастни е, че приложенията ДеФи развиват по-интуитивен потребителски интерфейс и опростяват включването и изключването на рампата с фиат валути.

Заключение: Финансите базирани на крипто са тук, за да останат

За първи път в историята финансовата система се развива без посредници в голям мащаб. Засега приложенията ДеФи все още не могат да се конкурират по отношение на сигурността, скоростта и лекотата на използване с традиционните финансови решения. Но ДеФи създаде реални, работещи приложения, които вече успяха да привлекат милиарди капитали. Тези ресурси ще бъдат използвани за разработване на по-конкурентни и лесни за ползване приложения в бъдеще.

Да, има паралели със скока на ICO от 2017 г., който доведе до рязко увеличение и срив на цените на почти всички криптовалути през 2018 г. Оттогава интересът на масовите медии намаля. Въпреки това, до голяма степен е незабелязано, че притокът на капитал чрез ICO даде възможност на блокчейн общността да доведе технологията до следващия еволюционен етап. Сега отново се инвестират големи суми в блокчейн технологията. Но за разлика от 2018 г., приложенията вече са разработени и работят. Въпреки че може да стоим на ръба на нов балон, може да сме и в началото на нов голям цикъл на развитие на блокчейн технологията.

Със сигурност трябва да следват още много цикли на разработка. Не е нереалистично обаче да се твърди, че децентрализираните финанси ще бъдат по-ефективни, удобни за използване и сигурни от традиционните финанси. Ще бъде изключително интересно да наблюдаваме как различните участници в традиционните финанси ще реагират, когато печалбите започнат да се влошават поради ДеФи.

Автори

Бенедикт Кристиан Ейкманс е старши консултант в стратегическата консултантска компания Роланд Бергер и кандидат за докторантура (Технически университет) в Мюнхен. Неговата изследователска област е икономическата оценка на блокчейн технологията.

Проф. Д-р Изабел Уелпе е редовен професор (W3) в Техническия университет в Мюнхен и ръководител на Катедрата за стратегия и организация и съосновател на блокчейн центъра TUM. Нейното изследване се фокусира върху дигиталната трансформация и иновациите в бизнес моделите и ролята на нововъзникващите технологии за организациите и обществото. Проф. Уелпе е член на борда на Центъра за цифрови технологии и управление (CDTM) и активен член на няколко (между) национални консултативни и надзорни съвета. Тя е редовен лектор на международни конференции за технологии и иновации като Digital Life Design (DLD) и е включена в Топ 40 под 40 на „цифровия елит“.

Проф. Д-р Филип Санднър основава Франкфуртския учебен блокчейн център (FSBC). През 2018 г. и през 2019 г. той беше класиран като един от 30-те икономисти от Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), основен вестник в Германия. Освен това той принадлежи към „Топ 40 под 40” – класация на немското бизнес списание Capital. От 2017 г. е член на FinTech Съвета на Федералното министерство на финансите в Германия.

Източник

Leave a Reply