Китайската държавна медийна агенция обяви, че Биткойн е безопасно убежище в скалист свят

Използва ли Китай биткойн за хеджиране срещу търговските тарифи на Тръмп?

Китай може би загрява за биткойните.

Вчера информационната агенция „Синхуа“, китайска държавна медийна компания, публикува анализ на последното покачване на цените на Биткойн. Анализът засегна цената на Биткойн и спекулира за причината за възходящия й ход, споменавайки Libra на Фейсбук като възможна причина.

Но по-очевидно е, че Биткойн е доказал, че е убежище, привличайки вниманието на много инвеститори. Агенцията постави това в контекст, като изтъкна, че световните пазари са станали по-променливи в резултат на търговски спорове и дългоочакван спад на световната икономика. Това се случва по същото време, когато правителството на Тръмп се подготвя да наложи допълнителни тарифи за китайския внос.

Четете още: Протестиращите в Хонг Конг купуват биткойни от опасение за контрол от Китай

Това са силни думи от медийния клон на китайското правителство, който преди това беше много неприятно настроен към биткоините и криптовалутите като цяло. Той призова за по-голямо регулиране на криптовалутите и многократно е докладвал за различни забрани на свързаната с биткойн дейност.

Връзката на Китай с криптовалутите в най-добрия случай е скалиста. Към настоящия момент китайските инвеститори могат да притежават и държат цифрови активи, но неща като търговията с биткоини и организирането на първоначално предлагане на монети (ICO) са забранени, благодарение на наложена от държавата забрана. Още по-лошо, през април се появиха доклади, че страната обмисля забрана за добив на Биткойн. Много коментатори твърдят, че това е последният гвоздей в ковчега на заекващия китайски пазар.

Но може би вятърът започва да духа в друга посока.

Източник

Leave a Reply