Какво представлява Monero Untraceability и как работи

Какво представлява Monero Untraceability и как работи

Криптовалутите са революция за нашето възприятие на парите. Само преди 5 години беше почти немислимо някой да може да изпрати ценности на някой друг, използвайки мрежа, собственост на „никой“, по-бърза и по-евтина от която и да е банка в света. Това, че ще генерирате стойност чрез „копаене“ със собствения си компютър. И все пак това се случи и се разгърна съвсем нов свят. Но дори и ако средният човек е бил елиминиран от децентрализираната блокада, позволявайки много по-ниски такси за транзакции и по-малък контрол над собствените Ви средства, все още не е решен един въпрос: неприкосновеността на личния живот. И с неприкосновеността на личния живот означава основното право да защитите своята идентичност. Съществува ли Monero Untraceability?

Какво представлява Monero Untraceability?

В света на crypto, Monero XMR решава точно проблемите, свързани с поверителността, които изостават във всички други претенденти. Нека да изясним нещата, Monero все още е криптираща валута, все още използва блок-верига, за да записва всички транзакции (с всички пакетни предимства на блок-верига: почти 100% ъптайм, непостоянство на книгата и т.н.).

  Започнете бързо и лесно с Монеро

Но също така прави идентичността на потребителя неоткриваема. И когато казваме, че не можем да открием, имаме предвид следното:

Въпреки че имате публичен адрес в блока на Monero, никой не може да разбере колко средства има на него;
Когато изпращате средства от собствения си публичен адрес, никой не знае къде точно отиват тези средства;
Когато получавате средства на обществения си адрес, никой не знае откъде точно идват тези средства.

Какво е това магия? Това ли е дори истинско?
Е да. Това е реално и работи и управлява валута с пазарна капитализация от близо 2 милиарда долара (в момента на писане).

Да видим как Монро постига всичко това.

Преди всичко: несвързаност.

Ключовете за тайните изгледи
Така че, когато една транзакция се инициира в блока на Monero, действителният получател е очевидно известен, но вместо това средствата се изпращат на друг адрес. Това е еднократен адрес, известен също като „стелт“, който е свързан криптографски с вашия обществен адрес.

  Започнете бързо и лесно с Монеро

Едно от последиците от този подход също е, че две транзакции, изпратени на Вашия публичен адрес, не могат да бъдат свързани или добавени като принадлежащи към един и същ получател. Всеки път, когато някой изпраща средства на вашия обществен адрес, всъщност отива в друга обществена дестинация.

И така, как да получите средствата в портфейла си?

Е, когато се случи сделка, получавате „ключ за тайно разглеждане“, който свързва всеки от „скритите“ адреси, съдържащи средства, адресирани до вас. Никой не може да види тази връзка, освен ако няма „таен ключ“. Очевидно отново, ако предадете този „скрит изглед“ на трето лице, те ще могат да видят всичко, което виждате.

Така че всеки път, когато стартирате портфейла си Monero, сканирането с блок-верига ще търси всички съответстващи „тайни ключове“ и ще изчисли размера на средствата, които получавате от всички тези връзки.

Но това е само първият слой. За да станем още по-интересни, средствата във всяка транзакция са разделени на много адреси.

Това е нещо, наречено „танцът на Монеро“.

  Започнете бързо и лесно с Монеро

Танцът „Монеро“

Когато възникне транзакция, средствата се разделят, както казах, между много адреси. Посочените адреси все пак са наясно с общата сума и дестинацията. Това е просто, че средствата се разпространяват в много отделни адреси (принадлежащи на други хора в мрежата, по-голямата част от времето) в нещо, наречено „подписване на пръстени“.

Когато сделката завърши, „подписът на пръстена“ гарантира, че крайният получател ще получи точната сума на изпратените средства (след като е създаден „тайният ключ“ и също така, след като всички адреси, включени в „пръстена“ и повторно съставяне на средствата заедно).

Това разцепление се случва през цялото време, всъщност, дори и да не извършвате сделки. Вашите адреси се използват от „Monero танц“ през цялото време, като се разделят и преподреждат различни суми, извършвани в мрежата, но с крайния резултат е, че всички везни се проверяват през цялото време.

Сега размерът на „позвъняването“ или броят на адресите, включени в разделянето на транзакциите, се нарича „mixin“. Колкото по-висок е „миксинът“, толкова по-голяма е сложността на сделките, а също и цената на сделките. Добре е да имате това предвид, ако портфейлът ви позволява да коригирате променливата „mixin“.

В допълнение към това, Monero XMR въведе в началото на 2017 г. нова функция, наречена RingCT, която всъщност скрива всички средства да бъдат видими на блок-веригата. Докато валидността на самите транзакции е гарантирана, само подателят и получателят могат да видят действителните средства, които се прехвърлят.

  Започнете бързо и лесно с Монеро

Бъдещи планове

В пътната карта на Monero XMR има още по-големи планове в тази посока. Един много интересен път е въвеждането на I2P или на Internet Invisible Project. Кодово име „Kovri“, това подобрение ще пренасочи целия трафик на Monero през този нов тип мрежа, което ще направи невъзможно пасивният наблюдател да знае дали дори изобщо използвате Monero. Ще бъде очевидно, че използвате I2P, но никой няма да знае какво. Както можете да видите, нивото на личен живот в Monero е много по-високо от това, което в момента предлагат други, по-изявени крипто-валути. MinerGate е един от най-известните минни басейни за Monero, така че ако искате да се присъедините към танца „Monero“, можете безопасно да започнете там. Потребителският интерфейс на MinerGate (както за графичните клиенти за Windows, Mac OS или Linux, така и за Console) винаги ще ви информира къде се намирате в сравнение с общата хешираща способност на басейна и ще ви даде актуализация в реално време от вашата рентабилност. О, и това също е наистина, много просто, можете буквално да се присъедините към минния басейн с валиден имейл акаунт. Личната неприкосновеност е основно право, но това не означава, че трябва да използвате криптокомбинации, или Monero, за да нарушите закона. Докато ние всички искаме и винаги трябва да се борим за по-голяма степен на свобода от потисничещи структури, моля, използвайте тази свобода отговорно.

Източник:

Leave a Reply