Какво представлява Биткойн прахът и как да се оттървете от него?

За онези от нас в Северното полукълбо пролетта е във въздуха и това означава, че е време да започнем с от някъде с пролетното почистване – особено притежателите на криптовалута.

Ако търгувате с криптовалута сравнително често,то вероятно притежавате малки суми в обменни портфейли, които са твърде малки за търговия или за да бъдат изтеглени, тъй като попадат под изискванията за стойност на сделката при предприемане на такива действия.

Някои видове прах могат да бъдат дори вредни – особено ако не сте този, който го е натрупал.

За щастие, има няколко начина за справяне с проблема с натрупването на целия този „крипто прах“.

Научете какво е криптовалута – и открийте как може да Ви послужи.

Какво представлява криптопрахът?

На пазара на криптовалути прахът се отнася до символична част от знака за криптовалута, която е толкова малка, че дори не може да се търгува. В резултат на това, повечето криптовалути остават бездейни в обменните портфейли.

В някои случаи запасите във въпросните са изключително малки, до такава степен, че те дори не могат да бъдат преместени от борсата в личен портфейл, тъй като не отговарят на минималните изисквания за теглене. .

Макар че крипто прахът може да не изглежда като огромна заплаха , всъщност притежава значителна част от капитала, ефективно заключена в портфейли, които иначе биха могли да бъдат внедрени, за да осигурят пазарна ликвидност и да помогнат на индустрията да расте .

Мога ли да направя нещо за криптовалутния си прах?

Способността Ви да се справите с него ще зависи до голяма степен от политиките на борсата ,към която се трупа.

За съжаление, повечето борси са направили или малко ,или почти нищо за справяне с този проблем.

Повечето борси имат изисквания за минимален размер на сделките, като 0,001 от токен носител и изискват минимална стойност за изтегляне, за да покрият таксите за транзакции.

В случай че имате по-малки дялове в Binance, може да използвате функцията „Convert in BnB“, която позволява на потребителите да конвертират всички акции – включително криптовалута – в родната си Binance Coin (BNB) – само с един бутон.

Но дори вашата борса да не предлага тази функция- има други начини да избегнете проблемите си с крипто праха.

Едно от по-очевидните решения включва допълване на праха за криптовалута до точката, в която нейната стойност отговаря на минималния лимит за търговия. Оттам можете да го преобразувате в крипто токен по Ваш избор.

Друго очевидно решение включва покриването на праха до момент, в който стойността отговаря на минималния лимит за търговия. Оттам можете да го превърнете в знак по избор.

Освен това , достигайки количеството за минимална стойност за изтегляне изискано от вашата борса може да пристъпите към изтегляне . След това можете да прехвърлите по-малките си запаси на борсата и да използвате наличните функции за почистване на крипто прах. От този момент, процесът трябва да бъде опростен- в случай че решите да изтеглите средствата по банковата си сметка и стига да имате верифицирана сметка ,плюс условието да сте създали fiat рампа. ( fiat on/off -ramp ).*

Тъмната страна на атаките с прах. Не можем да се говорим за крипто прах, без да споменем прословутите атаки с прах .

Докато трупането на криптовалута по борсите може да бъде леко досадно за търговците,то заплахата от атаки за потребителите на криптовалута, които не са наясно с условията за поверителност е вероятно много по-сериозен въпрос.

Най-общо казано, атаките с прах включват злонамерени “ актьори“, които се опитват да разкрият самоличността на потребителите на публична блокчейн мрежа като Биткойн (BTC). Това се случва като изпращат малко количество криптовалута към портфейл в BTC .

Последвалите транзакционни действия ,с които си служат тези адреси могат да бъдат проследявани в опит да се получи представа за потоците от фондове и евентуално самоличността на собствениците на адресите, към които са насочени. През октомври 2018 разработчиците на фокусирания в поверителността bitcoin портфейл -Samourai Wallet предупредиха ,че Twitter е мишена за този вид атака .

Те заявявиха: „Ако ненадейно наскоро сте получили много малко количество BTC в портфейла си , може да сте обект на „атака с прах“ ( „dusting attack“) , предназначена да Ви деанонимизира щом предоставите данните си.“ “ Ако цените поверителността си, струва си да бъдете много подозрителни, ако в някой от вашите портфейли – дори и тези, които рядко използвате се появят някакви малки, необясними плащания за криптовалута .

Ако получите незначителна транзакция като тази, можете да пуснете вашите монети чрез услугата смесване, за да се гарантира, че вашата поверителност не  нарушена.

Разчистването се отплаща – независимо дали сте отговорни за прахообразуването или не, изчистването му може да бъде едновременно изгодно и безопасно.

Източник : https://cryptonews.com/exclusives/what-is-bitcoin-dust-and-how-can-you-clean-it-6077.htm

https://cryptonews.com/exclusives/what-is-bitcoin-dust-and-how-can-you-clean-it-6077.htm

Leave a Reply