Виталик Бутерин представя нова функция за Ethereum: Скрити адреси

Един от участниците в общността на разработчиците на Етериум описа функция, която може да се появи в мрежата на Етериум, а именно технологията Stealth Address.

Как ще работи технологията?

Всеки скрит адрес се състои от хеш на адреса на потребителя, идентификатора на токена и тайния параметър, уникален за потребителя. Активите се съхраняват на адрес, който се получава от „листа“ на потребителя в хеш дървото, което съдържа данни от блокчейн.

Публичните счетоводни книги без технологията Stealth Address са „псевдоанонимни“, което означава, че адресът е свързан с определено лице, което не е известно на обществеността. Но с помощта на блокчейн анализа можем лесно да свържем всички точки и да определим кой стои зад адреса.

Някои потребители и големи компании предпочитат да добавят още едно ниво на сигурност, за да избегнат ненужно внимание или дори проблеми, свързани с правоприлагането. Само поради тази причина съществуват частни криптовалути като Monero или дори Litecoin, които помагат на потребителите да извършват частни транзакции, които скриват получателя или подателя.

Защо да използвате скрити адреси?

Както Виталик Бутерин, така и разработчикът, предложил новата функция за внедряване в използвания от НФТ формат ERC-721, бяха силно критикувани от ентусиастите на децентрализацията.

С въвеждането на допълнителен механизъм за сигурност токените Soulbound, базирани на формата ERC-721, могат да станат напълно анонимни, което ги прави по-сигурни за използване. В същото време децентрализацията на цялата концепция става още по-съмнителна.

Източник: https://u.today/vitalik-buterin-presents-new-feature-for-ethereum-stealth-addresses

Leave a Reply