Банките ще трябва да работят с крипто, електронни пари и CBDC, за да оцелеят

Глобалният паричен пейзаж ще накара всички да съхраняват електронни пари, криптовалути и дигитални валути в една банка.

Представете си сценарий, при който се нуждаете от различни пратеници, за да изпращате различни видове съобщения – например WhatsApp за текстови съобщения, Viber за аудио, Telegram за видео и др. Звучи по-скоро неудобно, нали? Но точно това се случва във финансите: Няма начин да изпратите както цифрови фиатни пари, така и криптовалута от банкова сметка без допълнителни стъпки. Това все още не засяга масите, но след издаването на национални цифрови валути или дигитални валути на централната банка, през следващите няколко години по света ситуацията е на път да се усложни. Трябва да започнем да търсим решение сега.

CBDC изисква многоформатна рамка

Традиционната финансова система вече не може да премахне новите технологии. Според Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж броят на потребителите на криптовалута се е утроил почти от 35 милиона души през 2018 г. на 101 милиона души през третото тримесечие на 2020 г. Друго проучване, проведено от изследователи от Обединеното кралство за финансово поведение, разкри 78% увеличение от 2019г.

Криптовалутните операции са печеливши. Само през четвъртото тримесечие на 2020 г. PayPal увеличи броя на транзакциите си с 36%, което възлиза на около 277 млрд. долара. Увеличението започна през Q3 2020, когато компанията представи крипто транзакции. Това е една от най-добрите тримесечни доходности в историята на PayPal.

Цифровите валути на централната банка обаче ще станат част от нашето ежедневие след три до пет години. И ние се нуждаем от напълно нова инфраструктура за тяхното възприемане. Китай беше първият, който активно популяризира своя проект за цифров юан – наричан електронно плащане с цифрова валута или DCEP. Китай е изцяло фокусиран върху инфраструктурата, тъй като няколко местни банки вече са разработили или разработват свои собствени електронни портфейли – основният инструмент за работа с DCEP.

Биткойн става шестият най-ценен актив в света с пазарна капитализация от 1 трилион долара

Засега китайският цифров юан е единственият пример за цифрови пари, емитирани от централна банка, който всъщност работи. За отбелязване е, че повече от 60 централни банки по света проучват тази възможност. DCEP е изграден върху централизирана блокчейн технология, изцяло управлявана от Централната банка на Китай. Тази технология дава възможност да се получи пълен контрол над всички финансови транзакции, осигурява насочване на социалните разходи, увеличава събирането на данъци и предотвратява финансовите престъпления.

На свой ред международната платежна система Visa наскоро въведе протокол за офлайн транзакции с дигитални валути на централната банка. За да плащате или приемате плащания офлайн, просто трябва да изтеглите мобилно приложение. В този случай CBDC по същество заместват паричните средства, което води до увеличаване на броя на транзакциите, контролирани от емитента, банката или финансовия посредник.

Паричната мултиформатна рамка е на път да се превърне в изискване за финансовите инструменти. Банките ще трябва да се уверят, че фиатни, CBDC и крипто транзакции могат да се извършват на едно място: в банково приложение. Но има уловка: новите формати нямат нищо общо с предшествениците си. Освен това правителствата гледат на стартирането на CBDC като на автономно. С други думи, то не следва единен стандарт със съседните държави.

Какво пречи на комбинирането на „стари“ и „нови“ пари?

Криптовалутите и CBDC са сравнително нови. И така, има много несигурност около тези финансови инструменти. Като се има предвид това, фиатните и дигиталните пари споделят общи функции, а методът и качеството на тяхното изпълнение влияят върху начина, по който ще бъде създадено многоформатното финансово решение.

Банките от Уолстрийт са почти готови да приемат Биткойн

Изграждането на многоформатно финансово решение изисква единен подход за спазване. Ако всяка услуга извършва проверки срещу изпирането на пари за CBDC и транзакции с криптовалута, следвайки собствената си политика, банката в приемащия край няма да ги потвърди.

Хората, които не са задълбочени в крипто може да мислят, че цифровите активи не могат да бъдат интегрирани в традиционните бизнес процеси. Но това е невярно. Опитът ни показва, че е необходимо да се разработи единен подход за съответствие – еднакъв както за традиционния фиат, така и за крипто. Публичното оклеветяване на всички собственици на дигитални активи пречи на това.

Първата търговска банка в САЩ позволява на клиентите си да купуват биткойни на банкомати

Освен това инструментите в крипто финансирането са значително по-ефективни в AML от тези в традиционната система. Например процедурите Know Your Transaction могат да покажат цялата история на транзакциите за конкретна криптовалута – от момента на създаването на маркера до момента, в който е изпратен в портфейла на потребителя, включително всяка операция между тях.

Универсалността става все по-трудна

Показаните по-горе разлики между „стари“ и „нови“ пари са само няколко примера, но те са достатъчно значими, че не можем да предвидим безпроблемното използване на различни форми на пари. Ето защо съвместимостта между тях е особено важна за много банки и финтех услуги.

Навлизаме в нова ера на много финансови посредници с всякаква форма и размер. Те ще обслужват собствената си ниша, съчетавайки различни видове електронни пари, CBDC и криптовалути, използвайки разнообразни услуги. Например, картите Visa вече поддържат фиат, крипто, благородни метали и Биткойн (BTC) кешбек.

Когато компаниите и хората могат да избират измежду различни видове пари / валути / платежни системи, само тези финансови институции, които могат да работят едновременно с голямо разнообразие от формати и услуги, могат да се считат за универсални банки.

Източник

Leave a Reply