4 причини защо алткойн сезон 2021 официално започна

С последното трицифрено увеличение на стойността на множество алткойни, ето четири възможни причини, показващи защо сезонът на алткойните 2021 вече е тук.

Пазарът на криптовалути пламти. Пазарната капитализация надхвърли 2 трилиона долара за първи път в историята си.

Интересното е, че напоследък този скок се водеше най-вече от алтернативни монети или алткойни, нарастващи в стойност. Биткойнът, от друга страна, не успя да пробие над $ 60 хиляди на няколко пъти през последния месец, давайки сериозни предимства на идеята, че алткойн сезон 2021 се подготвя.

През януари тази година Secrets of Crypto, който е един от добре познатите и уважавани анализатори на криптовалута заяви, че сезонът на алткойните за 2021 г. тепърва започва и засега изглежда, че е прав.

Имайки това предвид, нека разгледаме няколко причини, поради които това може да е така.

Доминацията на Биткойн е на 1-годишно дъно

Доминирането наБиткойн е най-добрият показател за измерване на относителната сила на алткойните във всеки момент от времето. Това е измерване на дела на Биткойн в сравнение с този на целия пазар.

Както CryptoPotato съобщи по-рано, понастоящем индексът е на 1-годишното си дъно при нива от под 56%. За последно това се случи през април 2020 г.

Важно е също така да се отбележи, че индексът на доминиране на BTC се счупи под критичната възходяща линия на подкрепа преди няколко дни, което позволи на алткойните да спечелят още повече пара.

Сериозният спад в доминирането на Биткойн позволи на много алткойни да увеличат стойността си в щатски долари, но също така и тяхната BTC стойност. Това важи за големи, средни и дори криптовалути с малка капитализация, което е категоричен знак, че сезонът на алткойните е в процес на създаване и ни води към следващата точка.

Както може да се види на следващата диаграма на доминиране на BTC, в сравнение с най-големия сезон на алткойните, който се проведе към края на 2017 г. и януари 2018 г., има още много какво да се случи.

btcd-apr6
Доминацията на Биткойн. 1-годишен минимум. Източник: TradingView

Масивни печалби от алткойни с ниска и средна капитализация

Криптовалутите със средна или по-ниска пазарна капитализация са абсолютно експлодирали като стойност през последните няколко седмици. Всъщност скоковете са изключително внезапни и има много примери за това.

Най-новият пример идва от WazirX. Достигналд обща пазарна капитализация от около 1,07 милиарда долара, проектът нараства с огромните 1400% само през последния месец.

Още по-интересното е, че това е 97-ият по големина проект и въпреки това той има пазарна капитализация над един милиард долара. Това показва колко много се е увеличило цялото пространство на криптовалутата в последно време, удвоявайки своята стойност само през последните два месеца.

Но примерите не спират дотук – видяхме по-големи проекти като BitTorrent със скок с повече от 2000% за няколко седмици и с почти 750% за един месец. Има много други примери като THETA, Filecoin и т.н.

Това показва, че капиталът преминава от Биткойн към различни алткойни по много категоричен начин. Това е и един от най-силните признаци, че назрява сезона на алткойните.

Потокът от крипто капитал се движи

Всичко описано дотук се вписва много добре с тезата на анализатора SecretsOfCrypto. В публикация от февруари той очертава потока от капитали и какво се случва по време на суперциклите на алткойните.

flow-twitter

Вече виждаме, че парите излизат от Биткойн в други криптовалути, което се вижда перфектно в рязкото спадане на доминацията на BTC. Той също така описва пазарната психология и как интересът се измества и ускорява към алткойните.

Данните от Google Trends потвърждават това:

altcoins_googletrends

Както се вижда по-горе, интересът към „алткойни“ се увеличава през цялата 2021 г. Добрата новина е, че той не е близо до пика от края на 2017 г., точно както доминирането на BTC, така че може да има повече място за растеж.

Бумът на ICO-тата от 2017 г. и бумът на NFT-тата от 2021 г.

Това е още един основен сигнал, че сезонът на алткойните процъфтява. Още в края на 2017 г. и началото на 2018 г. видяхме много токени, предлагани чрез първоначални предложения за монети (ICO), които растат рязко и генерират огромни печалби. В действителност, това вероятно е било най-голямата тенденция в този епичен бик, освен Биткойн, който удря $ 20K за първи път в историята, разбира се.

Сега има още една тенденция, която изглежда надмина ICO рекламата – незаменимите токени (NFT).

CryptoPotato съобщи по-рано през март, че NFT отчита по-голям интерес на дребно от ICO през 2017-2018. Това беше подчертано от продажбата на NFT на Beeple’s на стойност 69 милиона долара, наречена „Всеки ден: първите 5000 дни“.

Източник

Leave a Reply