Deutsche Bank заяви, че инвеститорите все повече предпочитат Биткойн пред златото като хедж срещу инфлация

Привлекателността на Биткойн като алтернативен запас от стойностен актив се засилва, според анализатори от базираната в Германия инвестиционна банка Deutsche Bank.

„Изглежда, че има нарастващо търсене да се използват биткойни на места, където златото се използваше за хеджиране на доларовия риск, инфлацията и други неща“, каза Джим Рийд, управляващ директор, ръководител на глобалната основна кредитна стратегия, според ZeroHedge.

Биткойн отдавна се счита от поддръжниците като дигитално злато поради ограниченото си, предвидимо състояние на предлагане и употреба като запас от стойност извън банковото влияние.

Докато Биткойн е спечелил 144% тази година, златото е нараснало с 22%. И двата актива изглежда са се възползвали от стимулиращата инфлацията парична и фискална политика, стартирани от централните банки и правителствата по целия свят, за да овладеят икономическите последици от пандемията на коронавируса.

Времето е най-добрият ни приятел: 12-месечната траектория на биткойн до $ 100K

Криптовалутата нарасна с над 25% само този месец въпреки надеждите за бързо глобално икономическо възстановяване заради потенциалните коронавирусни ваксини и подобрен апетит за риск на фондовите пазари. Златото обаче удържа репутацията си като убежище като спадна с 1% до момента през този месец.

Разминаването между златото и среброто от една страна и биткойн от друга е една от странностите на този месец според Рийд. Базираните в САЩ производители на лекарства Pfizer (PFE) и Moderna (MRNA) обявиха поощрителни резултати за своите експериментални коронавирусни ваксини по-рано този месец, предизвиквайки ротация на парите от злато и други активи в рискови активи.

Рийд каза пред Bloomberg по-рано този месец, че ваксините срещу коронавирус са еквивалентни на глобалния фискален стимул. Кристиан Нолинг, главен инвестиционен директор в Deutsche Bank Wealth Management, заяви, че инфлацията може да се повиши умерено през 2021 и 2022 г., което е добро за акциите и златото.

По време на писане на статията, биткойн се търгува близо до 17 550 долара, докато златото се обменя за 1860 долара за унция.

Източник

Leave a Reply