Кои са най-объркващите крипто условия и какво може да се направи, за да се изяснят?

Криптовалутата е убежище на професионалния жаргон- ‘Blockchains,’ ‘full nodes,’ ‘miners,’ ‘nonces,’ ‘side-chains’. Това е само част от термините в криптовалутите, за които се знае, че често причиняват объркване и пораждат несъгласия.

Двусмислеността на речника не само подкопава способността на хората в крипто света да комуникират помежду си, но също така може да отклони и хората извън него, които иначе биха се поинтересували от задълбочаване.

Cryptonews.com се срещна с различни индустриални фигури, за да разбере кои са най-объркващите термини в криптовалута, както и какво може да се направи, за да стане езикът в сектора по-ясен . Мнозина вярват, че в голяма степен проблемът ще бъде разрешен , докато други твърдят, че секторът трябва да работи активно в посока стандартизиране на понятията и тяхното значение.

Условията при криптовалутата са объркващи?

В края на юли дискусия в Twitter между разработчика Udi Wertheimer и изпълнителния директор на FTX Сам Bankman-Fried подчерта колко заблуждаващи могат да бъдат определени условия.

Ръководителят на научните изследвания на CoinShare Кристофър Бендиксен се съгласява, че терминологията на криптовалутите не винаги е напълно ясна. Пред Cryptonews.com той заяви:

„Да, езикът в крипто сектора е често двусмислен и това е проблем, който ограничава не само способността ни да формулираме правилно подходящите въпроси, но също така ни пречи правилно да анализираме и обсъждаме важните технически проблеми.“ Бендиксен също така предполага, че двусмислеността може да „ограничи вирусните идеи [в рамките на крипто] и следователно скоростта на разпространението им сред населението“, въпреки че той не смята това за основния фактор, който пречи на по-широкото разпространение и приемане на криптовалутата.

Объркващи крипто условия
Въпреки че пълният списък на двусмислени или не напълно ясни термини би бил далеч извън обхвата на тази статия, Бендиксен посочва някои от своите „най-груби нарушители“.

Първият ,от които – “ Пълните възли “ .

Той казва: „Това е най-същественото според мен – вярвам, че пълният възел е възел, който е потвърдил цялата история на своят блокчейн генезис, а не само този, който има валидирани заглавни блокове и не само онзи ,който валидира текущите транзакции от надеждна начална точка. Необходима е пълна синхронизация. „

Друг такъв термин е “ миньор“ .

Бендискен казва: „Това блок за производство, хешираща машина, минна операция,човек, контролиращ такава операция ли е всъщност ?“

Една интересна двойка е тази на „бързината“ и „забавянето“ в контекста на блокчейн. Според Бендиксен това може да се отнася до по-кратки блокови интервали или до това колко бързо блокчейн може да осигури settlement гаранция (т.е. окончателност).

„Например, биткойн често се нарича„ бавен “, но всъщност това е най-бързата система, основана на осигуряването на settlement “, казва той. „Когато казваме„ бързо “или„ бавно “, трябва да изясним какво имаме предвид под това. Наличието на 5 секунден блоков интервал е безсмислено, ако тези блокове могат да бъдат пресъздадени ефективно без заплащане. „

Други данни от бранша подчертават още термини. Разработчикът на Bitcoin SV (BSV) Брендан Лий твърди, че „голяма част от речника в криптовалутата е много подвеждащ“ и дори основни термини като „блокчейн“ често се използват за обозначаване на различни понятия.

„Миньорите сами решават какво да се случва с блокчейна Това е консенсусът на Накамото. Тяхната работа е да правят публични записи на извършените транзакции “, казва той. Всеки, който Ви казва, че приложението има намеса в блокчейна, разбира погрешно естеството на технологията до степен,в която мисли, че играе роля в процеса на валидиране и вземане на решение за работата на системата .“

Лий поставя под въпрос и използването на „стойността“, въпреки че в този случай възражението подчертава каква част от „двусмислеността“ в криптовалутите произтича от спорно идеологическите различия.

„Показателят за пазарната капитализация, използван за оценка на крипто монетите, е много подвеждащ“, казва той. „Докато BTC има спекулативен пазарен капацитет,то би било невъзможно да се извлече дори и малка част от тази обща сума- наброяваща милиарди, без да доведе до пълно опустошение на пазара и да навреди на мрежата, което не подлежи на поправка“.

Крипто термините могат да объркат и хората извън криптовалутата, както се твърди за Cryptonews.com от Луис Куеде, съосновател на базираната в Швейцария платформа за децентрализирани услуги Aragon.

„Говорех с хора извън крипто света и споменавах термина„ nonce “, използван в професионалния жаргон и по-специално в Ethereum, за да поръчва транзакции в акаунта“, казва той. „Очевидно терминът означава също„ лице, осъдено за сексуално престъпление, особено срещу дете “на английски. Вероятно трябва да преосмислим някои от тези термини, които използваме в криптовалутата! “

Какво може да се направи?

„Крипто речникът ще стане по-стандартизиран, след като попадне в мейнстрийма (бъде общоприет)“, казва Ашиш Сингал, (Ashish Singhal) основателят и изпълнителен директор на индийската борса CoinSwitch Kuber. „Поне досега изглежда така.“

Той предполага, че един от начините за стандартизиране на терминологията е популяризиране на дефиниции и речници за цялата индустрия. Това е мнението на Кристофър Бендиксен, който вярва, че само асимилацията няма да е достатъчна за разрешаване на неяснотата.

„Тук форумите, конференциите, семинарите и т.н. са много полезни“, казва Бендиксен. „Въпреки това, с течение на времето, мисля, че неизбежно ще се слеем в определени общи значения на думите, чисто поради факта, че„ по-добрите “ значения на думите ще дадат възможност за по-ползотворен синтез на идеи, актуален анализ и дебати ,а оттам и за естествен подбор – заложете на тях . “

Източник : https://cryptonews.com/exclusives/the-most-confusing-crypto-terms-and-what-can-be-done-to-clar-7559.htm

Leave a Reply