Крипто измамници се представят за членове на Олимпийския комитет


Поредица от , измамнически имейли, изпратени от Япония, призовават хората да дарят на организацията на Олимпийските игри в Токио.

Продължаващата пандемия наложи отлагането на Олимпийските игри в Токио. Това предизвика редица онлайн измами, свързани с криптовалути, включително и имейл от предполагаеми членове на Международния олимпийски комитет. В тези имейли измамниците искат нищо неподозиращи жертви за дарения.

Както Trend Micro съобщи на 30 април, измамниците искат дарения от криптовалути, за да могат японските организатори да се възстановят от икономическото въздействие, породено от отлагането на най-голямото олимпийско спортно събитие в света.

Във фалшивата поща предполагаем член на Олимпийския комитет заявява, че организацията трябва да се справи със загубата на пари, инвестирани в самолетни билети, хотели, инфраструктурни материали и договaряния за резервации.

Жертвите се насърчават, за да се избягне отмяна на Олимпийските игри в Токио

Следвайки същия ред, онлайн писмото за измама гарантира, че правителството е принудено да събира средства за компенсиране на загубите. Ето защо те твърдят, че се изискват дарения.

Четете още: Китайски служители подкрепят добив на криптовалута с възобновяема енергия

Измамниците добавят, че ако целта за финансиране, която не е уточнена, не бъде постигната, международният имидж на японския народ ще бъде „сериозно засегнат“, рискувайки да отменят Олимпийските игри в Токио 2020.

Поради тази причина имейлът разширява поканата за хората да дарят на предполагаем криптовалутен портфейл за биткойн (BTC), принадлежащ на Международния олимпийски комитет. Донорите, твърдят те, ще имат право да закупят билет за Олимпийските игри с отстъпка от 30%.

Измамническите имейли на олимпийските игри, идващи от Япония

Разследване на Trend Micro разкри, че над 400 подобни измамни имейла, изпратени от 24 до 26 април, принадлежат на IP адреси от интернет доставчици в Япония.

Измами, свързани с Олимпийските игри, не са нещо ново.

Cointelegraph съобщава на 8 април, че Китайският олимпийски комитет многократно е получавал оплаквания за измамници, представящи се за членове на т. Нар. Световна олимпийска фондация за спорт. Тези измамници канят получателите да инвестират в уникални продукти, свързани с Олимпийските игри.

Източник

Leave a Reply