Испанските данъчни „пазители“ пускат уведомления към 66 000 крипто търговци

Испанският данъчен орган започна да изпраща предупредителни съобщения на 66 000 притежатели на криптовалута, за да им напомни за техните данъчни задължения.

Според Europa Press, Agencia Estatal de Administción Tributaria (AEAT) са започнали кампанията на 1 април и ще продължат да изпращат писма до 30 юни в разгара на националната криза COVID-19.

66 000 известия представляват рязко увеличение от 2019 г., първата година на кампанията, когато бяха съобщени 14 700 съобщения. Данъчните „пазители“ са се насочили и към тези, които печелят доходи в чужбина и от инвестиции в недвижими имоти.

Данъците не спират по време на пандемия

Пред Cointelegraph, Хавиер Пастор, главен директор по продажбите на базираната в Испания криптовалута, Bit2me, заяви, че вярва, че правителството може да търси начини да получи приходи, за да помогне за плащането на огромните разходи, възникнали по време на кризата COVID-19.

Четете още: Бразилската криптовалутна борса XDEX обявява пълно затваряне

Пастор посочи, че испанското правителство не е отлагало подаването на данъчни декларации или плащането на данъци поради пандемията. Той каза, че мерките няма да повлияят много на испанските борси, въпреки че той смята, че по-строги правила за KYC и наблюдение на транзакциите са на път.

„Това не ни влияе много от страна на компаниите в бранша, които са изпълнявали добре нещата […] Мисля, че те [данъчните „пазители“] плашат само начинаещия потребител, като прилагат такива мерки, също така, не мисля, че ще събират много данъчни приходи от сектора на криптовалутите, защото те дори не са регулирани у нас „.

През последните няколко години националните данъчни органи стават все по-заинтересовани от криптовалутите, поради което бяха предприети редица мерки за надзор върху данъчните задължения.

Нарастващ интерес към облагане с данъци на криптовалути

През 2018 г. Cointelegraph съобщи, че испанската данъчна агенция изпраща заявки за информация за клиентски данни до 60 компании, свързани с криптовалути, включително онези фирми, които приемат криптовалутите като опция за плащане. Те изисквали от тях да предоставят подробности за собствениците на акаунти, честотата на крипто транзакциите, наред с други аспекти.

Местните криптовалутни борси също бяха помолени да предоставят самоличността на криптовалутите и сумата в евро на транзакциите.

Източник

Leave a Reply