BBVA и Santander са част от блокчейн платформата на Европейския съюз

Големите испански банки BBVA и Banco Santander са част от Международната асоциация за надеждни блокчейн приложения (INATBA), испанският икономически ежедневник Expansion писа през ноември 2018 г.

Представители на двете банки са били поканени на кръгла маса в Брюксел, организирана от европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество, Мария Габриел, и Роберто Виола, генералният директор на директората към ЕК за информационни и комуникационни технологии.

BBVA и Santander са сред първите пет банки поканени да се присъединят към международната асоциация INATBA, чийто старт беше обявен на 3 април 2019 г.

INATBA e инициатива на Европейското блокчейн партньорство съставено от 27 членки на ЕС, някои от които са Великобритания, Франция, Германия, Швеция, Холандия и Ирландия. Страните си сътрудничат за създаването на европейска структура от блокчейн услуги, която да предоставя сигурни и качествени трансгранични дигитални услуги на гражданите.

Четете още: Една от най-големите банки в Полша използва Етериум за удостоверяване на документи

Въпреки че в свои изказвания, направени по-рано, управителят на BBVA e обръщал внимание на някои от предизвикателствата и ограниченията на блокчейн технологията, банката вече е тествала няколко блокчейн технологии. През юни 2018 г. в партньорство с испанската енергийна компания Repsol, BBVA тества Hyperledger и Ethereum.

По-късно, [през ноември 2018 г.] банката учреди синдикиран заем от 150 млн. долара посредством блокчейн, BNP Paribas и японският холдинг Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) бяха другите две банки които, заедно с BBVA отпуснаха заема [на испанската електроразпределителна компания Red Electrica].

Banco Santander също е заинтересована от децентрализираните технологии. През юли 2018 г. Santander, заедно с четири други банки, се присъедини към блокчейн платформата на IBM и основа екип, който да проучва приложенията на блокчейн технологията в търговията с ценни книжа.

Източник

Leave a Reply