Жертви на крипто престъпления искат 10 милиарда долара компенсация от ЕС

Жертви на крипто престъпления и измами от над 30 страни са подали съвместно дело заедно с д-р Джонатан Леви от Berlad Graham LLP. Кумулативната загуба за всички страни възлиза на 16,8 милиона долара. Основната претенция обаче е за компенсационен фонд от 10 милиарда долара за жертви на такива атаки.

Трансфер на богатства и юрисдикция

Дали този случай има предимство или не, е дебат за адвокатите, но самото му съществуване изглежда съмнително. Като нерегулиран актив правителствата предупредиха, че криптовалутите могат да бъдат твърде сложни за някои инвеститори и може да нямат адекватна законодателна подкрепа.

Четете още: Руската полиция арестува предполагаем създател на голяма крипто-пирамидална схема от Казахстан

Според оценката на ЕС в региона се извършва престъпна дейност на стойност над седем милиарда евро. Това е най-значимият трансфер на богатство чрез незаконна дейност след нацистките плячкосвания през 40-те години.

Ищците също така твърдят, че тази сума се подава от потребителски спестовни и пенсионни сметки за финансиране на престъпна дейност. Още повече, че те смятат, че компетентностен орган в този случай е ЕС.

Запознайте се с Койнбейз тук

Въпреки че няколко членове на групата са от държави извън ЕС, Леви смята, че регламентът за борба с изпирането на пари в региона затвърждава твърдението му, че Съюзът е правилната юрисдикция да води този случай.

Освен това, Леви твърди, че повечето биткойн пълни възли се управляват от европейски граждани. Това ги подвежда под законодателната власт на ЕС. Въпреки че правителството не може да контролира Биткойн, човешките същества, които управляват възела със сигурност може.

Нарушаване на регламента

От решаващо значение е да се гарантира, че нещата попадат в рамките на закона. Изглежда обаче наивно да поиска от правителството да компенсира жертвите на киберпрестъпления.

Биткойският шум предизвика невидима степен на FOMO, внасяйки пари от хора, които дори не са сигурни в какво инвестират.

Четете още: Точка за Биткойн: Професионални спортисти искат да им се плаща в BTC

Хората, които са направили огромни печалби в това пространство, са онези, които изследват Биткойн и са очаровани от неговите принципи от самото му създаване. В крайна сметка, горепосочената група от инвеститори твърди, че са загубили пари чрез схеми на Понци, смесени услуги за криптовалута и борси за престъпни операции.

Подобно на много други в това пространство, това е просто случай на еуфорични инвеститори, чиито очи са твърдо поставени върху експоненциални печалби, без да се отчитат всички потенциални последствия. Често тези хора се превръщат в жертви на крипто престъпления.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

Leave a Reply