Нова глобална криптовалутна система ще се бори с прането на пари

Международните власти, които налагат световните стандарти са поискали от криптовалутната индустрия да създаде система, през която да събира и споделя лични данни на лица, които участват в криптовалутни транзакции.

Financial Action Task Force, позната и под френското си име Groupe d’action financière, ще изисква от криптопазарите да проверяват и потвърждават самоличността на потребителите си и да съхраняват тази информация.

През 2022 г. новата рамка би трябвало да е готова и функционираща.

Веднъж готова, системата ще бъде от управлявана от частния сектор.

Много държави все още не са въвели регулаторни режими за криптовалутите и затова международното сътрудничество може да ускори законодателните мерки. Около 15 страни, които включват Г-7, Австралия и Сингапур, ще организират новата система.

Четете още: Криминалното не подминава криптовалутите, ще има ли регулации?

През 2017 г. Япония беше първата държава, която въведе законови правила за пазарите на криптовалути. Но има места, където виртуалните пари не подлежат на никаква регулация и е предизвикателство да се изготвят международни правила, които да важат за всички.

През юни 2019 г., на срещата на финансовите министри и централни банкери на Г-20, беше решено да се работи върху въвеждането на системи за лицензиране и регулиране на чуждестранните оператори. Беше решено и да се работи за стабилна регулация и елиминирането на дупки, които да позволяват незаконни преводи в криптовалута.

Източник

Leave a Reply