Криптовалутите са предпочитани пред блокчейн технологията

Докато бизнесът подкрепя блокчейн технологията, масовият потребител залага на криптовалутата.

Според проучване на Bandwatch блокчейнът вече не се смята за най-популярната технология.

На въпроса кои технологии ще оставят най-голям отпечатък в световен мащаб през 2020 г., криптовалутите и блокчейн технологията заемат последни позиции в класирането. Тези резултати са подкрепени и от други доклади, в които масовите потребители все още се оповават на класическите финансови средства и в много малка степен на финтех нововъведенията.

Сега фокусът е изместен от Блокчейн технологията към други „горещи“ теми, като 5G мрежи и изкуствен интелект. Но това не означава, че блокчейнът не се развива. През изминалите години портфейлите, обменните услуги и блокчейните усъвършенстваха функционалността си, с което станаха още по-достъпни.

Четете още: Libra стейбълкойн ще е вързан за големи валути, може би без юан

И все пак скептиците все още не са напълно сигурни относно реалната нужда от блокчейн в сравнение с обикновените бази данни. Но децентрализираните мрежи все още са полезни и имат по-широк обхват в сравнение с финтех приложенията. Възможността за изпращане на криптовалути позволи на Coinbase и други борси да достигнат до повече от 100 страни от цял свят.

Сингапур например е място, където блокчейн технологията е особено популярна. Това е и причината анкетираните да не смятат, че блокчейнът ще промени света – все пак в някаква степен вече го е направил.

Според други прогнози се очаква значителен растеж на пазара на криптовалути през следващите години, с приложение в здравеопазването и финансите.

Но през 2020 г. дори използването на криптовалути може да не е такова, каквото го познаваме днес. В момента BitPay вече не предлага анонимни плащания при по-големи суми. Търговците и борсите изискват някаква форма на идентификация за всяка по-голяма обмяна или покупка. Но някои валути все още позволяват peer-to-peer транзакции.

Четете още: Как блокчейн технологиите променят световната политика

В същото време и търговските, и централните банки вярват, че Либра на Фейсбук ще има съществен ефект върху паричното предлагане и практиките на потребителите. Но за момента Либра остава само концепция.

Източник

One Reply to “Криптовалутите са предпочитани пред блокчейн технологията”

Leave a Reply