В кои държави е най-лошото данъчно облагане на криптовалутите? Ново проучване изброява първите пет

Фирмата за крипто анализи Coincub публикува класации за крипто данъци, посочвайки най-лошите и най-добрите държави по отношение на крипто данъчното облагане.

Глобалните правила за данъчно облагане на криптовалутите се различават значително в отделните държави, а някои юрисдикции са въвели изключително строги политики за данъчно облагане на криптовалутите за своите жители.

В ново проучване на фирмата за криптоанализи Coincub Белгия е посочена като най-лошата страна в света по отношение на данъчното облагане на криптовалутите за жителите. Това сочи вътрешна класация, обхващаща аспекти на данъчното облагане като данъци върху криптодоходите или криптокапиталовите печалби.

Белгия е известна с огромния си данък от 33% върху капиталовите печалби от крипто сделки, а също така удържа до 50% данъци от професионалните доходи от крипто сделки. Както вече беше съобщено, Белгия прие строги правила за данъчно облагане на криптовалутите още през 2017 г.

Публикуваната в четвъртък данъчна класация на Coincub посочва и страни като Исландия, Израел, Филипините и Япония като места, които са по-малко благоприятни за крипто инвеститорите.

В Исландия печалбите от криптовалути до 7000 долара се облагат с 40% данък, а по-големите печалби се облагат с 46%, се посочва в доклада. Съгласно данъчния режим на Израел продажбата на криптовалути обикновено се облага с данък върху капиталовите печалби, който е до 33%. От друга страна, ако търговията с крипто включва данък върху доходите от стопанска дейност, той може да достигне до 50%.

Във Филипините няма данък върху доходите от криптовалути под 4500 долара, но след това всеки доход се облага с данък в размер до 35%. Правителството на страната също обсъжда нови данъци върху криптовалутите до 2024 г., което поражда опасения, че Манила може да последва примера на Индия и да наложи 30% плосък данък върху всички криптодоходи.

В класацията на Coincub Япония завършва петицата на най-лошите държави за данъчно облагане на криптовалути за резиденти. Страната има система от прогресивни данъчни ставки за доходи, считани за различни доходи. Данъчната ставка варира от 5% до 45% в зависимост от размера на общата печалба.

Сред другите икономики със строг данък върху криптовалутите Coincub споменава и страни като Индия, Австрия, Съединените щати, Норвегия, Дания и Франция.

От друга страна, в проучването се посочват редица държави, които предоставят данъчни стимули на гражданите и имат много по-благоприятни данъчни политики за криптовалутите. Според класацията Германия оглавява списъка като най-доброто място за криптоинвеститори, тъй като всеки, който държи криптовалута в продължение на минимум една година, няма да дължи данък върху капиталовите печалби при продажба или конвертиране на криптовалутата си. Сред другите държави с благоприятни условия за облагане с криптоданъци са Италия, Швейцария, Сингапур и Словения.

Освен това Coincub спомена класическите данъчни убежища или държави, които предлагат на чуждестранните предприятия и физически лица минимални или никакви данъчни задължения за техните финансови депозити, като криптовалутите не правят изключение. Сред тях в проучването са посочени Бахамските острови, Бермудските острови, Беларус, Обединените арабски емирства, Централноафриканската република, Лихтенщайн и други.

Coincub подчерта, че крипто данъчното облагане се променя много бързо, тъй като редовно се появяват нови регулации. Фирмата също така отбеляза, че нараства броят на държавите, които прилагат плоски данъчни ставки върху печалбите на физическите лица, с цел опростяване на данъчното облагане.

Източник: https://cointelegraph.com/news/which-countries-are-the-worst-for-crypto-taxation-new-study-lists-top-five





Leave a Reply