Американският държавен секретар иска биткойн да се регулира като всяка друга електронна транзакция

Според държавния секретар на САЩ, Mike Pompeo, биткойн трябва да се регулира по същия начин, по който се регулират другите електронни финансови транзакции.

Намален контрол от страна на държава води до рискове

В интервю с Squawk Box от 20 август, Pompeo посочи риска свързан с анонимните крипто транзакции: „Рискът, който носят анонимните транзакции е добре познат на всички ни. 9/11 и терористичните действия в предходните 15 години, когато не можехме добре да проследяваме трансферите и нямахме възможността да разберем откъде идват и къде отиват парите и кой движи тези пари.“

Четете още: Еврокомисията взе Либра на мушка, цените на криптовалутите падат

Журналистът на CNBC Joe Kernen повдигна въпросът за биткойн, във връзка с тероризма и геополитическото напрежение в Близкия Изток. По-точно Kernen насочи вниманието към изказването на секретарят на държавната хазнана САЩ, Steven Mnuchin, че парите в брой не се ползват за финансиране на нередни дейности толкова колкото се ползва биткойн. Запитан за мнението му, изглежда, че Pompeo е донякъде съгласен с Mnuchin и изрази надеждата си, че крипто и анонимните финансови транзакции няма да се превърнат в стандарт, тъй като това ще е удар по световната сигурност.

Обаче, за разлика от намеренията на Mnuchin да наложи строги правила, Pompeo изказа мнението, че биткойн трябва се регулира по същия начин, по който се регулират всички други електронни транзакции.

Преди месец, Peter Tchir, бивш Deutsche Bank директор, публикува статия, в която твърди че биткойн е водещият индикатор за скрито геополитическо напрежение.

Източник

Leave a Reply