Ще се спука ли балона Биткойн? По-скоро не!

Ще се спука ли балона Биткойн? По-скоро не!

Знаете ли, че парите в сегашния си вид са в обръщение от едва 2 500 години? Преди тези 25 века, разменни монети са били сушена риба, метални халки, какаови зърна. Представете си – отивате в хипермаркета и стоварвате 4 чувала какао, за да си платите пакетчето дъвки Орбит… Така наречените Финикийски знаци са изместили традиционните и често – неудобни средства за търговия. Малко по малко монетите и хартиените пари са навлезли в употреба. Себестойността им е различна, но се определя от реална организация – държава, банка. Всяка държава има собствена валута, която използва към момента. И така, ще се спука ли балона Биткойн?

Инфлацията обаче може да бъде страшна за парите в сегашния им вид. Много държави достигнаха до такива нива, че изплащаха надниците на хората си ежедневно. При друга схема, една заплата не би стигнала дори и за един хляб. Деноминацията, обвързването с по-стабилна валута, инвестирането в недвижими и движими имущества се явяват спасение в много случаи.

Не и в Зимбабве. Нивата на инфлация в момента доведоха държавата до там, че поданиците са принудени да търсят алтернатива. Наред с класическите изброени, инструменти, хората погледнаха към Биткойн. Криптовалутата се движи стремглаво нагоре, а и показва признаци на стабилност. Хората в Зимбабве започнаха да дават и последните си налични средства и да ги обръщат в Биткойни.

Как да копая лесно биткойн и криптовалути?

Копаенето на Биткойн е трудна задача. Вплитането на тази валута в реални борсови парични инструменти обаче вече се случи. Реакцията на банковите институции се оказа твърде бавна. Криптовирусът вече се е разпространил до нива, които не са посилни за системата в сегашния ѝ вид. Биткойн не е сам. Над 1800 са официално регистрираните разновидности на криптовалути към момента. Пазарната капитализация на всички тях сумарно вече е твърде голяма. Представете си как един сапунен балон се пуква и от него изскачат десетки малки балончета. Цената на Биткойн в момента е 18 000 $. Монеро достигна нови върхове в последните часове със своите 330$. Етериум скочи с 200$ от 450 до 650$ днес. Маркетовата капитализация на всички криптовалути надмина 500 млрд. долара!

Хората имат нужда от промяна. Очевидно е, че системата е остаряла. В момента всеки от нас плаща сметките си, че дори си купува обувки и кисело мляко през интернет. Вече можем да управляваме хладилниците си, които да ни казват какво да си поръчаме. Всяко устройство е достъпно за по-малко от минута дори от другия край на света.

Да, криптовалутите са нещо страшно и вероятно – не сигурно в момента. Неяснотата обаче не пречи на милиони хора по света да вложат в тях. А това не остана незабелязано. Основни борси се впуснаха по течението и заложиха авторитета си в полза на Биткойна. Скокът просто беше твърде бърз за банковата система. Представете си с каква скорост обработват поръчката Ви например в клон на ДСК…

Не, Биткойн може и да не издържи на нападенията срещу себе си. Последващите версия 2, 3, 10 ще успеят. Дали ще е Биткойн, Етериум или Монеро, само времето ще покаже.

One Reply to “Ще се спука ли балона Биткойн? По-скоро не!”

Leave a Reply