Централната банка на Франция обмисля XRP като основа за дигиталното евро

Една от големите европейски централни банки разглежда XRP като потенциална платформа за емитиране на цифрово евро.

CPA Australia публикува доклад, според който Централната банка на Франция обмисля да използва Рипъл и XRP като потенциална платформа за емитиране на цифрово евро.

Биткойн и Етериум отхвърлени като основа за централната дигитална валута

CPA Australia е професионална счетоводна организация в Австралия, която работи от 1886 г. с повече от 166 000 служители в над 150 държави в световен мащаб.

Те публикуваха доклад озаглавен „Цифровите валути на Централната банка (CBDC): Сравнителен преглед“. Документът разкрива, че Френската централна банка обсъжда Рипъл и XRP като възможна основа за пускането на цифровото евро.

Разгледани са и двете най-големи криптовалути. Докладът обаче нарича Биткойн твърде рисковано средство за размяна. Що се отнася до Етериум, той е децентрализиран и не може да бъде контролиран от нито едно правителство.

ПейПал купува крипто-фирмата Curv

И все пак, според доклада, австралийското правителство обмисля да стартира програма CBDC за общността Етериум.

В документа се посочва, че светът бързо навлиза в нов етап на технологично развитие поради неотдавнашната глобална пандемия, възникнала в Китай. Това стимулира приемането на цифрови валути и онлайн плащания, за разлика от паричните средства, които могат да разпространяват бактерии от един притежател на друг.

XRP се споменава като по-добра и централизирана алтернатива

В доклада се говори за Рипъл като „алтернативна платформа на Етериум“, а XRP като монета, която работи на собствена книга, като се посочва, че „Рипъл не работи сам по себе си с блокчейн мрежа“, но има своя собствена книга за извършване на транзакции – вероятно, XRPL.

Авторите също така споменават, че Рипъл се радва на доверието на множество банки като модел за CBDC поради високата си централизация.

Рипъл и XRP се радват на доверието на много банки като модел за CBDC, тъй като е силно централизиран и се основава на разрешителна мрежа, където само определени мрежови възли могат да валидират транзакции, за разлика от децентрализираните и с липса на разрешение Биткойн и Етер.

Документът също така посочва, че Централната банка на Франция вече е обсъждала XRP и Ripple като потенциална платформа за получаване на цифрово евро.

Централната банка на Франция, Banque de France, открито обсъжда Рипъл/XRP като възможна платформа за централната цифрова валута в Европа.

Източник

Leave a Reply