Френският гигант SocGen избра Етериум за своя експеримент с цифрови пари

Големите традиционни финансови компании тихо експериментират с цифрови символи. Този път това направи френският гигант Societe Generale Group (SocGen.)

През април Societe Generale SFH, дъщерно дружество на SocGen, продаде 100 милиона евро, или 112 милиона щатски долара, в покрити облигации (дълг, обезпечен с ипотеки) под формата на цифрови символи – на себе си. Това може да бъде огромна новина за цифровите активи.

Облигацията е издадена като защитен маркер на Етериум (ETH) блокчейн и получи най-високия кредитен рейтинг от Moody’s Investors Service и Fitch Ratings, според SocGen. Компанията е една от най-големите европейски организации за финансови услуги с близо 2 трилиона долара активи и 31 милиона клиенти в 67 страни.

Какво е Блокчейн? Ръководство за начинаещи

Societe Generale FORGE, вътрешен стартъп, стартиран чрез вътрешната предприемаческа програма на банката, използва тази транзакция, за да провери дали и как крипто-технологията може да се използва за по-ефективен начин за издаване на облигации, за намаляване на разходите, подобряване на продукта скалируемост, намаляване на времето за пускане на пазара и ускоряване на сетълмента за ценните книжа. „Това стартиране експериментира с разрушителни бизнес решения, използвайки блокчейн технология за разработване на нови дейности в областта на цифровия капиталов пазар“, каза SocGen.

Въпреки че традиционните финансови фирми засега показват недоверие към цифровите символи, крипто-евангелистите предвиждат по-широко използване на токени за сигурност (STO). От друга страна, за скептиците, STOs са просто начин да се надуе крипто балонът.

BTC, ETH, XRP, LTC се показаха пред милиони зрители по френската телевизия

„Разпространението на токенизацията в рамките на финансите ще се случи, но не очаквайте скоро да се превърне в основния поток“, каза пред „Блумбърг“ Ромал Алмазо, който ръководи крипто и блокчейн практиката в Capco, финансова технология.

Както се съобщава, пазарът на STO се очаква да нарасне тази година, но с постоянен темп – и експлозията може да дойде след известно време до 2021 г., според Карлос Доминго, основател и главен изпълнителен директор на платформата за сигурност Securitize.

Ричард Кеммиш, бивш ръководител на инициативата за покриване на облигации в Credit Suisse Group AG, в интервю за Блумбърг попита „дали сме наистина готови за това“:

„Едно от нещата, които SocGen изглежда са подчертали, е подобряването на сетълмента и чистотата, но не съм съвсем сигурен колко от проблемите или разходите всъщност се избягват.“

Във всеки случай SocGen не е непознат за крипто-свързаните проекти. На 18 април те обявиха, че тяхната we.trade, базирана на блокчейн платформа за търговско финансиране, вече е достъпна за техните клиенти във Франция. Банката я нарича „най-модерната платформа за цифровизиране, обезпечаване и финансиране на корпоративни сделки“, която беше създадена в сътрудничество с технологичния гигант IBM.

Освен това, през септември миналата година, SocGen беше част от съвместното предприятие, създадено от петнадесет международни финансови, търговски и производствени институции, наречени komgo SA, разработени в партньорство с фирмата ConsenSys, базирана на софтуерна технология Етериум. Новата платформа е базирана в Женева, Швейцария и има за цел да дигитализира процесите на търговия и финансиране на стоки, като същевременно подобрява прозрачността и намалява риска от измами.

Източник

One Reply to “Френският гигант SocGen избра Етериум за своя експеримент с цифрови пари”

Leave a Reply