Тезос ще успее, защото няма лидер, според основателят му

„В претъпкан пазар, навлизането е провал“, отбеляза бизнесменът Сет Годин по време на ерата на дотком. Това е клише, но доста точно формулирано: само някои от големите днес криптовалути вероятно ще имат дългосрочно бъдеще. Повечето просто ще изчезнат, след като не успеят да привлекат достатъчно потребители.

Но Артър Брейтман, основателят на Тезос (XTZ), е убеден, че проектът му няма да бъде последван от тази съдба. Мнозина все още имат противоречиво мнение за Тезос, но Брейтман твърди, че това е наистина уникален продукт.

Crypto Briefing се срещна с Брейтман в седмицата на блокчейн технологиите в Париж. Облечен неофициално в кестенява тениска с логото на Тезос на гърдите му, той обясни, че Тезос е уникален в това, че е наистина платформа за договори без отявлен лидер.

Конкурентните платформи се резличават от това, в което криптовалутите всъщност са добри, казва Брейтман. Вместо да се фокусира върху естествените си предимства, Етериум се управлява от своя 60 000-ен екип от разработчици, докато хората от Биткойн повтарят, че имат най-висок хешрейт.

Като че ли хеш силата е единственото нещо, което има значение – каза той. Той има значение, ако хората действително го използват.

Това, което в крайна сметка привлича потребителите, според Брейтман, е способността на проекта и неговото желание да оцелеят дълго време.

Посланието на Тезос е просто: „това е единствената ви верига; Калибрира се, за да можете да направи нещо.” Като отказва да вземе лидерска роля над развитието, Брейтман се надява да позволи на членовете на общността, истинските потребители, да определят как искат да изглежда Тезос.

Това, според него, показва колко важно е управлението за една блокчейн технология.

Мета правила

Брейтман казва, че Тезос е първият проект, който се отнася сериозно към управлението. Всеки „собственик“ на Тезос – притежател на блокове с минимален размер „10 000 XTZ“, участващ в мрежата – може да дава предложения, които могат да бъдат гласувани от другите „собственици“.

За да бъде прието предложение, то се нуждае от кворум от 80%, нещо, което Брейтман вярва, че е „много истинско и правилно“ и действа като естествена бариера срещу лошото, глупаво или опасно предложение.

Освен, че осигурява защита, Брейтман вярва, че този начин на управление може също да позволи на Тезос да се адаптира във времето. „Начинът ни на управление гарантира дълголетието на платформата“, казва той, а наличието на поредица от „мета-правила“ предотвратява неговото остаряване.

Изискванията на потребителите вероятно ще се променят, особено в сектор, в който технологичният прогрес е неимоверно бърз. Наличието на „правила за промяна на правилата“ ще позволи на Тезос да остане възходящ и конкурентен.

Разбира се, общностното управление не е гаранция срещу саботирането на Тезос. Но Брейтман вярва, че дори в случай на криза, основната технология може да се подобри, без да се налага да използва разделение.

Тези “мета-правила” вече са в действие. Първото обсъждано предложение е да се намали размерът на прага за гласуване до 8,000 XTZ. За първи път ще се използва механизмът за гласуване, а основателят Брейтман няма да бъде консултиран.

Според Брейтман това показва, че общността вече става автономна.

„Чудесно е, че Виталик смята, че самостоятелното управление на веригата е лоша идея“, добави Брейтман. „Това означава, че то вероятно няма да се случи на Етериум, което е фантастично.“ Тъй като технологията напредва, той смята, че Тезос ще може да се адаптира и да се справи с времето.

Заведете ме до вашите лидери

Секторът е свикнал да третира различните функции като взаимно изключващи се: можете да имате интелигентна договорна платформа или монета за поверителност, но не и двете.

Но това е грешен подход, казва Брайтман. В момента разработчиците работят за въвеждане на нови функции за поверително разплащане в Тезос, както и за създаване на кредитни линии по същия начин, по който може да се направи в Стелар (XLM).

Това, което платформата Тезос предлага, е силен модел на управление, казва Брейтман, който възнаграждава разработчиците за представяне на добри идеи, без да се обвързват силно с основната инфраструктура.

В известен смисъл връзката на Брейтман с платформата е микрокосмос на това, което Тезос предлага на света. „Искам да бъда полезен“, казва той. Неговото влияние и опит могат да насърчат платформата, но тя е тази, която всъщност се самоизгражда и адаптира към каквото си иска.

Ролята на основателя на Тезос в крайна сметка е „маловажна“. Това е подкрепяща роля, но не и основният двигател на развитието. „Продуктът може да има френски акцент“, подчерта Брейтман, „но това е наистина международен, разпределен проект“.

Тъй като няма лидер, Брейтман вярва, че Тезос постепенно ще надмине конкурентите си. Бютерин каза, че ще напусне Етериум в някакъв момент в бъдеще; Брейтман вече започна да се изплъзва.

Докато много от създателите на блокчейн се третират като месии в своите общности, основателят на Тезос изглежда има намерение да постигне обратния ефект.

Източник

One Reply to “Тезос ще успее, защото няма лидер, според основателят му”

Leave a Reply