Защо таксите за транзакция на Bitcoin скочиха?

Защо таксите за транзакция на Bitcoin скочиха?

Защо таксите за транзакция на Bitcoin скочиха главоломно в последните седмици? През последните няколко седмици транзакционните такси на Bitcoin значително се увеличиха. Днес струва около 20$ да се изпрати плащане в мрежата на Bitcoin. Причините за това увеличение на таксите за транзакции са доста сложни, но могат да бъдат отдадени на увеличен брой сделки и на ограничения брой транзакции, които битковата мрежа може да обработва в секунда. За днешна дата битрейт мрежата може да обработва около 7 транзакции в секунда.

Bitcoin претоварване на мрежата:

Цената на Bitcoin скочи през последните няколко месеца, достигайки исторически връх от около 20 000 долара по-рано през 2017 г. Растящата цена на биткойн се свързва с рязко увеличение на броя на транзакциите в мрежата, което доведе до големи забавяния в потвърждаването на транзакции. Някои операции се потвърждават дни, след като действително са изпратени плащанията. През последните няколко месеца броят на непотвърдените транзакции непрекъснато се увеличава и според blockchain.info в момента има повече от 180 000 транзакции, които очакват потвърждение от миньорите.

104853635-GettyImages-870113330

Това претоварване на мрежата е увеличило таксите за транзакция по един или друг начин. Когато изпращате плащания с малко пари, ще трябва да платите такса, която представлява стимул за миньорите, които ще потвърдят транзакцията ви. Трансферните такси Bitcoin не са фиксирани, тъй като изпращачът на плащане може да избере колко да предложи за ускоряване на процеса на потвърждаване на неговата / нейната транзакция. Миньорите са свободни да изберат коя операция да потвърдят на първо място, така че плащанията с по-високи такси за транзакции са приоритетни. Като такава, за да се даде приоритет на потвърждаването на сделката, трябва да се увеличи сумата, предложена на миньорите, което още повече допринесе за увеличаването на таксите за транзакции.

Как се изчисляват таксите за Bitcoin?

Системата, използвана за изчисляване на таксите за транзакция на Bitcoin, съвсем не е свързана с броя на монетите, изпратени по време на транзакцията. Вместо това таксите за транзакции се изчисляват на сайтоши / байт, така че размерът на таксите, които плащате, е свързан с размера на транзакцията в байтове. Също така, тъй като стойността на едно satoshi значително се е увеличила, таксите за транзакции са скочили също. Средният размер на транзакцията с bitcoin е около 226 байта, а при сегашната цена на бизнеса (1 BTC = 16 000 долара), 1 satoshi струва около $ 0.00016 USD. Според bitcoinfees.info таксите, необходими за потвърждаване на транзакцията ви в рамките на 30 минути (т.е. включени в следващите 2-3 блока), са около 20,43 $.

Най-малкият размер на таксите, които можете да платите днес, е равен на $ 19,63, което ще потвърди транзакцията ви в рамките на 6 блока (около 1 час), но с нарастващия брой натрупани непотвърдени транзакции забавянето на потвърждаването на транзакцията ви може да достигне безкрайност. Вие избирате да плащате възможно най-малко такси.

Късно ли е да започна да копая?

По този начин нарастването на таксите за транзакция на Bitcoin е повече или по-малко свързано с повишаването на цената на биткойн, която е била предимно катализирана от спекулантите, а не тези, които смятат, че bitcoin е идеален начин на плащане, който ще направи останалите методи за плащане остарели. Независимо от това, повишаващите се такси и дългите срокове за потвърждаване на транзакциите са основните пречки, възпрепятстващи масовото приемане на „bitcoin“. Например Steam, сайтът за онлайн игри, спря по-рано този месец приемането на плащания, свързани с биткойн, най-вече защото високите такси доведоха до необосновано високи цени. Интересно е, че според Steam, когато сайтът е добавил bitcoin като приет начин на плащане, таксите за транзакции са били средно около $ 0,20.

Таксите за транзакции на Monero също се повишиха:

Monero-vs-Bitcoin-cropped

Нарастването на цената на Monero XMR също доведе до увеличаване на таксите за транзакции. Понастоящем таксите, необходими за изпращане на транзакция в мрежата на Monero, са равни на 0.00024 XMR. Следователно, при среден размер на транзакция от около 13 058 байта, текущата приблизителна такса за транзакция е равна на 0.003120 XMR, или $ 1.248, като се има предвид текущата цена на Monero (1 XMR = $ 400). Можете също да дадете приоритет на потвърждаването на транзакцията си, като увеличите таксите до 4 пъти, т.е. $ 4,992.

Копаенето на Монеро – отново рентабилно!

Въпреки че таксите за транзакции на Монеро също са се увеличили, тя все още е много по-евтина от таксите за транзакция на Bitcoin. Освен това блокчето на Monero използва адаптивен размер на блока, което означава, че обикновено няма да плащате по-високи такси, за да приоритизирате процеса на потвърждение на транзакцията, за разлика от мрежата на Bitcoin, която използва фиксиран размер на блока.

Експертният съвет на Monero в момента разработва решение, известно като „bulletproofs“, което се очаква значително да намали размера на транзакцията, което със сигурност ще доведе до по-ниски такси за транзакции. Имайте предвид, че размерът на транзакция с Monero XMR е много по-голям от размера на сделка с биткойн, поради акцента на Monero върху неприкосновеността на личния живот и анонимността.

В крайна сметка си струва да се отбележи, че увеличаването на таксите за транзакция на Bitcoin (и други криптовалути като Monero) представлява голямо предизвикателство, което ще забави глобализацията на децентрализираните криптовалути, базирани на blockchain. Разработчиците трябва да работят върху внедряването на решения, които да преодолеят това препятствие, като например „lightning network“, която може да намали таксите за малки транзакции или „микроразплащания“.

Leave a Reply