Рекордните нива на хешрейт показват, че доверието в Биткойн никога не е било по-високо

Данните от blockchain.com показват, че нивата на Hash Power за Биткойн, са достигнали 68,638,992 TH/s на 29 юни. Цялостно за Биткойн мрежата. Хешрейтът на Биткойн е във възходяща тенденция от средата на декември миналата година и е нараснал със 113% от тогава. Това навежда на мисълта, че доверието в Биткойн също е в нова най-висока точка в момента.

Скоростта на хеширането на Биткойн доминира конкурентните монети

Терминът „хеш“ се отнася до скоростта на завършване на операция върху блокчейна верига. С други думи, той се отнася до това колко изчислителна мощност копаещите предоставят на мрежата. В края на юни, в мрежата на Биткойн, това се равнява на невероятните 68,638,992 трилиона хеша в секунда.

Четете още: Какво е Биткойн – обяснение като за петгодишно дете

За сравнение, на същия ден, хеш-стойностите за Етериум и Лайткойн, следващите най-значими монети, са съответно 174,7 TH/s и 434,6 TH/s. Това ги направим незабележими, ако ги сравним с Биткойн.

1-годишно сравнение на скоростта на хеш на Биткойн, Етериум и Лайткойн. С любезното съдействие на bitinfocharts.com

Доминацията на Биткойн за скоростта на хеширане оправдава репутацията му като най-сигурната мрежа, както и позицията й на лидер по пазарна капитализация. По този въпрос Тед Шабкоф, автор в Hackernoon, каза:

„Биткойнът се смята за безопасно пристанище на крипто-пакети, най-старият съществуващ криптоизбор и цената му и хешрейта са предвестници на по-голям пазар на криптовалута. За разлика от Лайткойн, Биткойн няма да има разполовяване скоро, събитие, което се случва на всеки няколко години. Въпреки това, в месеците преди май 2020 г., когато е следващото разполовяване за Биткойн, хешрейтът и цената на актива със сигурност ще се издигнат. „

Хешрейтът не е силна мярка за движение на цените

Като такава, скоростта на хеша е полезен показател за доверието в мрежата. Но използването му като средство за бъдещо движение на цените е обезпокоително. Това е така, защото неефективността на предавките наклонява корелацията между скоростта на хеша и цената на Биткойн.

Четете още: Чангпенг Жао за забраната на Биткойн в Индия: Колкото повече го забраняват, толкова повече хората го искат

Цената на Биткойн е движещата сила, така че повишаването на цената ще доведе по-късно до увеличение на скоростта на хеширане. И спадът в цената ще предшества спад в нормата на хеша. Кристофър Бендиксен, ръководител на изследването в CoinShare, обяснява това чрез описване на процеса на добив:

„Както всяка друга индустрия с капиталово задвижване, забавянето в посока нагоре е резултат от времевата разлика между вземането на инвестиционно решение и действителното включване в системата. За повечето играчи в добива на биткойни това е от порядъка на месеци и зависи от тяхната близост и отношенията с производителите на оборудване за копаене. „

Разбира се, в ситуация, в която става нерентабилно да се копае биткойн, оборудването може да бъде изключено веднага. Това означава:

Следователно „хешрейтът“ ще изостане при увеличението на цените от порядъка на месеци, но ще реагира много по-бързо на намаляването на цените.

Четете още: Забраните ще доведат до увеличаване на цената на Биткойн според Дойче банк

Броят на присъединяващите се миньори също е на рекордни нива

Все пак, хешрейтът е полезен показател за здравето на мрежата. Крис ДеРоуз, директор на общността във Фондацията на контрагентите, каза, че процентът на хеширане е мярка за интерес от страна на миньорите и връзката му с трудностите при добива:

Тъй като има много миньори, ще има повече хеширане. И на всеки две седмици, мисля че на всеки 2016 блока, калибрирането на мрежата [минна трудност] се коригира, и се достига ново ниво на трудност. Така че, когато променяте трудността, това е знак за хора, миньори, които влизат или излизат от системата.

All-time chart of Bitcoin mining difficulty
Цялата времева графика на трудностите при извличането на Биткойн, с любезното съдействие на bitcointy.org

И така, с броя на миньорите на най-високото си ниво, както и с броя на миньорите, които се присъединяват към мрежата също на рекордно ниво, перспективата е добра. Като цяло тези индикатори показват, че доверието в Биткойн никога не е било по-голямо.

Източник

One Reply to “Рекордните нива на хешрейт показват, че доверието в Биткойн никога не е било по-високо”

Leave a Reply