Превръща ли се крипто-финансирането в новото банкиране?

Превръща ли се крипто-финансирането в новото банкиране?

Бързото стартиране на няколко стейбълкоина през 2018 г. изглежда сравнимо с бума на ICO през 2017 г.. Накои от най-стабилните токена се внедриха от основни крипто компании или в тях инвестираха фондове за рисков капитал. Това развитие обаче изглежда до голяма степен централизирано – което пречи на значимостта на криптовалутите и представлява обект на безпокойство.

Противоречия за USDC

По-рано тази седмица Coinbase обяви добавянето на USDC – стейбълкоин, разработен от Circle – на нейната платформа за търговия. Токена е фиксиран на принципа „един към един“ със USD и има за цел да позволи на институционалните инвеститори и активните крипто-търговци да използват възможностите за арбитраж и високочестотна търговия.

USDC е съвместим с ERC20 знак и може да бъде добавен към всички портфейли, съвместими с ERC20. Детайлите на монетата обаче сочат наличието на активно поддържан „глобален черен списък“, което означава, че транзакциите могат да бъдат спрени и отхвърлени от всички адресирани в черния списък от ЦЕНТЪР, отделът за стейбълкойна на Circle.

В съобщението се цитират потенциално финансиране на тероризма, известни измамни и незаконни дейности и съдебни разпореждания като възможни случаи, когато адресите са включени в черния списък. Интересното е, че всички резерви в щатски долари, подкрепящи задържаните символи USDC, ще бъдат „напълно и трайно невъзстановими“.

Вече можете да купите XRP с дебитни и кредитни карти през Changelly

Развитието доведе крипто-евангелистите да поставят под въпрос необходимостта от централизирана рамка, която да управлява определена криптовалута. В края на краищата основният дух на цифровите символи е мрежата да определи измамниците и да се ангажира с консенсус, за да предотврати подозрителни транзакции, като маркира блоковете.

Поведението на Circle обаче прави USDC не по-добра от банково-съхранявания еквивалент на щатския долар, като напълно липсва аспектът на истинската децентрализация. Потребителите на Twitter наблегнаха на последният анонс от Coinbase, че USDC е била основна стъпка към „отвореното“ финансиране, което означава свят без регулации, контрол и репресии.

Обществото твърди, че USDC е напълно одитируема и може да бъде „контролирана“ от Coinbase, с изключение на функцията за добавяне в черния списък.

Междувременно съоснователят на Ethereum Виталик Бутерн видя развитието в положителна светлина:

The fact that such things have to be put out into lines of code visible in the open that anyone can highlight and criticize on Twitter is itself a serious improvement over traditional finance that I think we need to appreciate more.

Докато общността е разделена на две по отношение на това конкретно развитие, едно е сигурно, линиите между крипто – и традиционните – финанси са бързо размиващи се. Остава да се види, дали двете рамки действат паралелно, или едното на свой ред се заменя от другото.

Източник

Leave a Reply