Потребителите на криптовалути подновяват призивите си Сатоши Накамото да получи Нобелова награда за икономика

Основните фигури в криптопространството твърдяха, че създателят на биткойн е най-заслужилият кандидат за икономическата награда, въпреки че истинската самоличност на Сатоши остава неизвестна.

Bitcoin eнтусиастите в социалните медии отново се включиха в ежегодната си петиция за присъждане на Нобелова награда за икономически науки на Сатоши Накамото.

На 10 октомври Шведската кралска академия на науките обяви трима носители на наградата за икономика – бившият председател на Федералния резерв Бен Бернанке и американските икономисти Дъглас Даймънд и Филип Дибиг – за „изследвания върху банките и финансовите кризи“. Много криптоентусиасти от години твърдят, че Накамото, псевдонимният създател на Биткойн, е най-заслужилият кандидат за икономическата награда, учредена за първи път през 1968 г., „според същите принципи като за Нобеловите награди, които се присъждат от 1901 г. насам“, според описанието на институцията.

„През 2008 г: Бернанке напечата пари, за да спаси банките, които раздухаха балон с високорискови ипотечни кредити, който предизвика глобална финансова криза“, заяви криптографът Лучо Полити в Twitter. „Сатоши създаде #Bitcoin – парична система, която дава на всички хора икономическа свобода чрез разделяне на парите и държавата. Сатоши заслужава Нобелова награда.“

Някои хора, сред които водещият на подкасти за крипто и съосновател на Morgan Creek Digital Антъни „Помп“ Помплиано, вече са казвали, че Сатоши има право на повече от една награда за икономика. През 2019 г. Помп написа в Туитър, че създателят на BTC заслужава Нобелова награда за мир за създаването на „валута, която може да придобие статут на глобален резерв, без да се налага някой да упражнява насилие“.

Други, като бившия главен стратегически директор на Blockstream Самсон Моу, твърдят, че нито една от двете награди не е приложима, тъй като те са символ на остаряла система:

Не е ясно дали Накамото би имал право да получи някоя от двете награди, тъй като самоличността му никога не е била разкривана публично. По-логично би било да се почетат други известни ранни сътрудници на екосистемата, като например бившият разработчик на ядрото на BTC Гавин Андресен или разработчикът и получател на първата транзакция с Биткойн Хал Фини. Фини обаче почина през 2014 г., а според устава на Нобеловата фондация Нобелова награда „не може да се присъжда посмъртно“.

Въпреки че не е носител на тазгодишната награда за икономика, Накамото беше публично почетен от много потребители на криптовалути по различни начини. През септември 2021 г. криптогрупа постави бронзова статуя на легендарния създател на Биткойн в парк в Будапеща. Накамото продължава да бъде обект на свързани с крипто изкуство, мемета, онлайн дискусии и спекулации относно своята идентичност – като индивид или група.

Източник: https://cointelegraph.com/news/crypto-users-renew-calls-for-satoshi-nakamoto-to-win-nobel-memorial-prize-for-economics

Leave a Reply