Отслабване на долара, иранските санкции могат да вдигнат биткоин и злато до нови върхове

Изглежда, че златото и Биткойн имат поле за изява, тъй като уж силния долар продължава да поема удар след удар. Вероятно и двата актива ще продължат своето рали – засега поне – след като президентът Тръмп нареди нови санкции срещу иранския режим на Али Хаменей на 24 юни. Това доведе до ново отслабване на долара.

Биткойн е нараснал с 2.9% спрямо долара до $ 11,363 малко след като правителството на САЩ потвърди новите санкции. Междувременно златото достигна шестгодишен връх, достигайки до 1,434 долара.

Четете още: Цената на биткойна и златото ще се повиши след предстоящата глобална финансова криза, казва Макс Кейзер

Биткойн се търгува над $ 12,600.

Биткойн: Възможност за сделки „Анти-долар“

Щатският долар се срина до многомесечно дъно спрямо еврото и японската йена по-рано на 25 юни. Индексът на щатския долар достигна тримесечното си най-ниско ниво (95.94) срещу шест от основните валутни съперници – с 1.7% по-малко през последните пет сесии за валутна търговия.

Счита се, че евентуалните последствия от паричното облекчение от страна на Федералния резерв, заедно с нарастващото напрежение на страната с Иран и Китай, са ключовите фактори, които утежняват скорошното отслабване на долара.

Междувременно някои анализатори и търговци разглеждат скорошното рали на Биткойн като някаква „антидоларова“ търговия. Това има смисъл, като се има предвид доста очевидната отрицателна корелация между двете, която тласка Биткойн нагоре, когато доларът отслабва.

bitcoin inflation

Том Лий е оптимист (разбира се)

Том Лий, ръководител на изследването и съосновател на Fundstrat Global, изглежда се съгласява с тези оценки. В неотдавнашния си разговор със CNBC Лий намекна с оптимистична забележка, че последните скокове на Биткойн, който надмина петцифрените нива, може да са убедили много макро и fx трейдъри за дългосрочните перспективи на актива.

Четете още: Биткойн хейтърите губят почва под краката си

В сходна бележка, Биткойн вече се е доказал като най-добре представящия се основен актив – дори когато се движеше в средата на $ 5000. Ралито продължи през първата половина на 2019 г., а по-рано този месец спечели нов импулс.

Един от ключовите фактори, стимулиращи неотдавнашното рали на биткойните, може да бъде подмладения корпоративен интерес в класа активи, породен от новия проект за криптовалутата Libra на Фейсбук.

Източник

2 Replies to “Отслабване на долара, иранските санкции могат да вдигнат биткоин и злато до нови върхове

Leave a Reply