Някой е взел назаем 1,3 млн. долара в Етериум, като е използвал Mutant Ape NFTs като обезпечение

Бизнесът със заеми от НФТ досега е оцелял на мечия пазар, тъй като колекционерите намират нови начини да се възползват от своите JPEG.

DeFi кредитирането вече беше голям бизнес, но бързо развиваща се ниша е заемането на ценни ДНФ и използването им като обезпечение за заеми. Fragment, притежател на чифт NFT на Mutant Ape Yacht Club, зае 1000 ETH – около 1,3 млн. долара – използвайки днес звездните JPEG като обезпечение.

„Страхотно е да видим как тези заеми се финансират в този пазарен климат и още повече, че всичко това се случва във веригата чрез DeFi“, каза пред Decrypt Гейб Франк, главен изпълнителен директор на компанията за кредитиране на NFT Arcade. Arcade е улеснила отпускането на последния грандиозен заем.

„Цените се стабилизираха донякъде, а нестабилността спадна, така че кредиторите изглеждат по-склонни да отпускат по-големи заеми“, обяснява Франк. „В същото време мегамутантите са изключително редки активи.“

Този конкретен заем е кредит без право на регресен иск, което означава, че заемодателят може да изземе обезпечението по заема в случай на неизпълнение. Заемодателите от другата страна на заема Mutant Ape на Fragment са Nexo и Meta4 NFT Lending. Според Arcade условията за погасяване на заема са 1 044 ETH за 90 дни при 18% APY.

„Ако заемополучателят не изпълни задълженията си, заемодателят има претенции към обезпечението във веригата в протокола“, каза Франк по-рано пред Decrypt. „Така че заемодателят може да предяви претенции към активите, да ги разопакова и след това да ги продаде, ако се наложи, или да ги запази в балансите си.“

Незаменимите токени, известни още като NFT, са криптографски уникални токени, свързани с цифрово и физическо съдържание, членство или доказателство за собственост.

„Изграждаме интелектуална собственост около [Мега мутантите], като започнем с @AppliedPrimate, така че искаме още Мега да участват в нашата вселена“, казва основателят на Fragment PTM пред Decrypt.

„Идеята тук беше как бързо да получим пари, за да се възползваме от дадена възможност. Кредитирането беше правилният избор за това, от което се нуждаехме“, обяснява PTM. „Вероятно ще разсрочим заема през следващите около 90 дни.“

През март притежател на CryptoPunks използва колекцията си от 101 NFTs, за да вземе назаем 8 млн. долара. През април друг притежател на CryptoPunks предпочете да не участва в търг в Сотбис и вместо това взе заем от 8,3 млн. долара в DAI, като използва като обезпечение колекцията от 104 НФТ. Тези кредитополучатели улесниха отпускането на заемите чрез NFTfi, пазар за заеми, обезпечени с NFT.

Според Arcade от юни 2022 г. насам се наблюдава стабилно нарастване на заемите на НФТ, като през септември те достигат 2,5 млн. долара, въпреки че най-голямата активност остава при покупката и продажбата на НФТ – 11,1 млн. долара през септември, казва Arcade.

Притежателите на „сини чипове“ НФТ разглеждат заемането на средства срещу своите колекции като изгодна възможност, която, за разлика от продажбата на НФТ, би им позволила да запазят собствеността си.

Стига да не изпаднат в неплатежоспособност по заема, в който случай ще се сбогуват с JPEG.

Източник: https://decrypt.co/110674/someone-borrowed-1-3m-in-ethereum-using-mutant-ape-nfts-as-collateral

Leave a Reply