Незаконният криптодобив се разраства в Република Абхазия

Републиката все още позволява вноса на устройства за копаене на криптовалути, въпреки забраната.

Република Абхазия е свидетел на скок в копаенето на криптовалути, въпреки че дейностите свързани с крипто са незаконни от 2018 г. Митниците съобщават, че майнинг хардуер на стойност над 589 000 долара е преминал границата през последните шест месеца.

Според Nuzhnaya Gazeta вносът на устройства за копаене на криптовалути е законно допустим. От вносителите се изисква да плащат данъци в размер на 1% от стойността на хардуера и ДДС от 10%.

До голяма степен непризната държава в Южен Кавказ, която се счита от няколко държави за „автономна република“ на Грузия, заявява, че са спечелили над 84 100 долара данъци само от вноса на криптовалути от началото на 2020 г.

Четете още: Южнокорейската полиция разследва кой е споделил крипто данъчния законопроек

Лов на незаконни миньори на криптовалути

Гурам Инапшба, ръководителят на националния митнически комитет, заяви, че те позволяват вноса, за да „ловуват“ за нелегални крипто копачи.

Инапшба пояснява, че в страната не участват чужденци по отношение на провеждането или финансирането на криптодобивни дейности, но той казва, че има няколко десетки граждани на Абхазия, участващи във вноса.

През декември 2018 г. правителството забрани всички криптодобивни дейности, позовавайки се на липса на капацитет в електрическата система на страната. Те също така отбелязаха необходимостта от осигуряване на „приоритетно захранване на населението на Абхазия“.

Наскоро Националната гвардия на Боливария в Пуерто Ордас, Венецуела, залови 315 биткойн (BTC) майнинг машини, произведени от Bitmain. На собствениците на копаещите устройства е било казано, че не притежават необходимите разрешителни за притежаване и експлоатация на машините.

Източник

Leave a Reply