Най-добрите крипто сделки за 2020 г.

2020 г. донесе значително увеличение на редица добре известни и по-малко известни криптовалути. Биткойн (BTC) достигна ново рекордно ниво на 1 декември, докато няколко по-малки алткойни достигнаха рекордното си ниво през август.

2020 година беше много завладяваща за търговците, които са активни в света на криптовалутите. Започна с относително стабилно движение под формата на постепенно нарастване. Това послужи за създаване на бичи пристрастия, като BTC направи няколко опита да премине над максимумите за 2019 г. от 13 880 долара.

Това обаче не беше знак за това, което предстоеше да се случи, тъй като всичко се промени в началото на март. Потенциално подхранвана от негативни новини от последиците поради пандемията на коронавируса, BTC се срина значително заедно с останалата част от пазара.

Изображението по-долу показва цената на S&P 500 (оранжево), BTC (зелено) и петрол (синьо) през март, месец, в който стойностите им се изпаряват съответно с 37%, 54% и 57%.

BTC Price Movement
BTC Chart By TradingView

На 12 март BTC намаля с 39% за един ден, най-големият процент спад в историята. BTC достигна годишно дъно от $ 3 850 на следващия ден. Интересното е, че това все още е най-ниската цена за годината, тъй като оттогава насам BTC продължи абсолютно масивно бичи нагоре.

На 1 декември BTC достигна нов рекорд за всички времена от $ 19 918, но досега го проби няколко пъти, като кулминацията му достигна максимума от $ 28 377, достигнат на 27 декември. Към 28 декември BTC се увеличи с 280 процента от началото на годината, търгувайки се на 27 000 долара, за разлика от 7 200 долара, колкото беше цената на 1 януари.

Алтсезон и $ 30K: 5 неща, за които да гледате в Биткойн в края на 2020 г.

Перспективите за криптовалутите през 2021 г. са решително възходящи, както в технически, така и във фундаментални аспекти. Институционалният интерес се увеличава значително, както се вижда от складирането на криптовалути от Grayscale Investment Trust.

Най-големите печеливши

В тази статия ще разгледаме пет монети, които са се увеличили най-много през годината. Ще се вземат предвид само монети, класирани в топ 100 по пазарна капитализация, а увеличенията ще бъдат закръглени до най-близкото цяло число.

Първите пет спрямо скоростта им на нарастване са както следва:

AAVE (50x)
KSM (39x)
ЛЕНТА (27x)
Целзий (16x)
ОКЕАН (10 пъти)

Като референтна рамка, BTC се е увеличил с приблизително 2,4 пъти през годината, към момента на писане – периодът на измерване започва, след като монетите се котират на основна борса, така че някои монети като YFI и YFII не са включени.

AAVE (AAVE)

През 2020 г. AAVE имаше една от най-запомнящите се криптопрограми до момента. Освен факта, че годишното увеличение беше значително по-високо от това на всички останали криптовалути, които анализирахме, то също така се измерва възхитително с увеличения от 2017 г.

На 1 януари 2020 г. AAVE се търгуваше на ниско ниво от 1,41 долара. В средата на декември се търгуваше на около $ 74, което е увеличение от 5000% за годината. В допълнение, AAVE достигна нов рекорд за всички времена от $ 99,53 на 5 декември, задминавайки предишния рекорд от 48,5 долара, който беше достигнат през 2018 г.

За да го представим в перспектива, ако сте инвестирали $ 100 в AAVE на 1 януари, в момента ще имате $ 5000.

Пет смели прогнози за ДеФи и Етериум за 2021 г.

Движението на цените за AAVE показват параболичен ход, който, макар и неустойчив в дългосрочен план, е донесъл невероятни печалби през цялата година. Интересното е, че параболата – показана в зелено на изображението по-долу – не беше пресечена до средата на декември.

Това, което се откроява, е значителният обем в началото на скока и изключително ниският обем оттогава, знак за отслабваща тенденция. В допълнение, има възможен модел с двоен връх, видим от 25 август до следващия рекорд, мечешки знак. Параболата обаче е все още непокътната, евентуално позволява AAVE за силен завършек на годината, стига да не се разпадне.

Забележка: в изображението се използва логаритмичната диаграма, за да се визуализират по-добре големите колебания на цените. Същото ще се направи с всички изображения, представени в статията.

AAVE Parabola
AAVE Chart By TradingView

Кусама (KSM)

Въпреки че темпът на нарастване изостава от този на AAVE, KSM има доста запомнящ се скок.

На 1 януари цената на KSM се търгуваше на 1,15 долара, докато в средата на декември се търгуваше на около 45 долара, което е увеличение от 3 850 процента. KSM за първи път достигна рекорд за всички времена на 3 септември, след което продължи нагоре, за да достигне малко по-висок връх от $ 65,2 на 2 декември.

За разлика от AAVE, увеличението за KSM е по-скоро права линия като тенденция, отколкото парабола, знак за по-устойчиво увеличение на цените. Въпреки че това вещае за бъдещите му перспективи, KSM създаде и модел с двоен връх. Моделът е много подобен на този на AAVE и може да е знак за обръщане на тенденцията.

KSM Movement
KSM Chart By TradingView

Band Protocol (BAND)

От монетите, които сме очертали, BAND е първата, която се е разделила от структурата си, което е вярно, независимо дали използвате парабола (зелена) или възходяща линия за подкрепа (черна). Това е мечи знак и ако BAND продължава да намалява, може да служи като еталон за останалите монети с подобни завършени движения нагоре.

Преди да се срине, BAND достигна нов рекорд от 17,78 долара на 10 август, но оттогава намалява. Измервайки от цената на 1 януари от $ 0,218, това беше увеличение от 8 500% и би изтръгнало най-добрата позиция от AAVE. След разбивката обаче по-високите цени не можеха да се поддържат и AAVE успява да запази първото място.

Кога ще е сезона на алткойните? Ето защо Биткойн ги остави зад гърба си

По време на писането на статията BAND се търгуваше на $ 6.03, с увеличение от 2.740%.

Поради пробива в структурата, перспективите за BAND са значително по-мрачни от тези за AAVE и KSM. В допълнение, заслужава да се спомене, че BAND е намалял с малко повече от 60 процента от рекорда на 10 август, демонстрирайки рисковете да бъдете уловени при влизане в сделка преди значително коригиращо движение.

BAND Movement
BAND Chart By TradingView

Celsius (CEL)

На 1 януари цената на CEL се търгуваше близо 0,138 долара. След значителен спад по време на „мартенската катастрофа“, CEL започна текущото си движение нагоре, което все още продължава, достигайки нов рекорд от 2,72 долара на 30 ноември.

Движението на цените е много подобно на това на KSM, с тази разлика, че CEL не е спаднал и не е утвърдил своята линия за подкрепа, откакто е достигнал рекорда за всички времена. Освен това CEL все още не е претърпял значителна корекция. От монетите, които избрахме, тя е единствената, която тепърва ще го направи.

Следователно, докато относително постепенното движение е положителен знак, липсата на корекция е причина за безпокойство. Спад до възходящата линия за подкрепа ще бъде намаление от около 30%.

CELS Movement
CELS Chart By TradingView

Ocean Protocol (OCEAN)

Накрая стигаме до OCEAN, който завършва топ пет. OCEAN се търгуваше на 0,034 долара на 1 януари, преди да започне бързо движение нагоре, което завърши с нов рекорд от 0,75 долара на 18 август.

По-високите цени обаче не можаха да се запазят и OCEAN се търгуваше на $ 0,38 по време на писането на статията. Това е увеличение с 987 процента, измерено спрямо цената на 1 януари.

Подобно на BAND, възходящата структура за OCEAN, а именно възходящата опорна линия, е прекъсната. Това това се случи, след като OCEAN направи опит да създаде нов рекорд за всички времена, но не успя да го направи.

Сривът на Рипъл от 0,27$ до 0,27$ – край или гениално подготвено начало?

Това са и двата признака на слабост, които биха могли да предполагат, че движението нагоре за OCEAN е приключило и се очаква значителна корекция.

OCEAN Movement
OCEAN Chart By TradingView

Към нови върхове

Секторът на криптовалутите е известен с това, че цените се увеличават и намаляват. Тези движения са послужили за създаване както на група ентусиасти, които са влюбени в криптовалути поради техния значителен потенциал за печалби, така и група недоброжелатели, които омаловажават крипто сектора поради присъщите рискове, свързани с тези диви колебания на цените.

Фактът, че използването на логаритмична диаграма е задължително само за визуализиране на движението на цените, допълнително служи за насочване на тези твърдения.

Интересно наблюдение е, че най-големите печалби достигнаха годишните си максимуми през август – септември, преди да паднат. Някои от тях обаче достигнаха нови върхове през декември. Ако тяхната структура се запази, възможно е те все още да не са достигнали върховете си.

В допълнение, струва си да се има предвид, че след такова значително движение нагоре, последващото движение надолу често е също толкова стремглаво. Това беше илюстрирано в случая с BAND и потенциално с OCEAN.

Това може да се случи ако текущата структура се провали при параболични движения като тази в AAVE, тъй като поради бързото нарастване има отчетлива липса на подкрепа чак до много по-ниски нива.

Източник

Leave a Reply