Музика с изкуствен интелект: ботовете вече могат да пишат песни и създадоха нов хит на Кърт Кобейн

AI Музиката вече е част от културния пейзаж, независимо дали ни харесва, или не. Изкуственият интелект (ИИ) вече може да пише текстове, музика и дори да създава зашеметяващо видео, което да придружава звука. Дали това е смъртта на човека музикант, какъвто го познаваме?

Краде ли изкуственият интелект творческия процес от хората на изкуството? Или това е просто нова форма на изкуство, която доставя удоволствие на мнозина?

Откакто Кърт Кобейн се самоуби през 1994 г., феновете му оплакват загубата на музиката, която никога не е била.

Сега, с помощта на нов тип музикален изкуствен интелект, новите песни „на“ Кобейн са реалност. Достатъчно е феновете да подадат съществуващата музика на Кобейн на бота. Ботът използва машинно обучение, за да разпознава модели. Оттам той може да създаде нова песен въз основа на архивния каталог.

Мислите, че това е нещо далечно в бъдещето? Грешите. Това наистина се е случило.

Новата мелодия на Кърт Кобейн се появи в YouTube. Тя се нарича Drowned in the Sun. Текстът и музиката са написани от ИИ. Единственото нещо, което е добавено, са вокалите на певица от трибют акт на Nirvana.

Организацията, създала песента, е благотворителна организация за психично здраве, наречена Over The Bridge. Те нарекоха проекта „Изгубените записи на клуб 27“. Всички членове на злополучния клуб са починали на 27 години. Колективът включваше Ейми Уайнхаус, Джими Хендрикс и Джим Морисън.

Музика с изкуствен интелект и бъдещи възможности

Тези нови песни са създадени с помощта на безплатна програма за изкуствен интелект на Google, наречена Magenta.  

Това повдига въпроса доколко животът ни ще бъде подобрен от ИИ. Ако ще прекарваме много време в предстоящата метавселена, каква част от него ще бъде създадена от ботове? От фоновите сцени до разказите… а сега и до музиката, вероятно 100 % от тях могат да бъдат създадени от изкуствен интелект.

Ако музиката е фонът на нашия живот, участието на изкуствените интелекти поставя интересен философски въпрос. Наистина ли музиката, създадена от бот, е музика? Творчество ли е това? И ако това е нещо, което всички ние слушаме, дали хората ще загубят музикалните си умения, след като те вече няма да са необходими?

Новите произведения, които се създават, изглеждат с безкраен потенциал. Например Sony използва софтуера Magenta, за да създаде нова песен „от“ Beatles.

AI Music: За и против

Този спор има две страни. Много хора казват, че музиката, създадена от изкуствен интелект, просто не може да управлява творческия процес така, както хората. Именно човешката същност и човешкият опит правят музиката добра.

Другият аргумент е, че изкуственият интелект може да направи една песен по-прецизна и красива, и то много по-бързо от хората. И така, творчески ли е ИИ? Превъзхожда ли го? Красив ли е? Повдигащ настроението? Изкуство ли е?

А какво ще кажете за класическата музика? Да, тя също е там. ИИ, наречен AIVA, може да създава класически песни, които са напълно нови и уникални. И те са изключително красиви.

Няма как да не отбележим, че хората обичат този нов вид творчески процес. Например инфлуенсър от TikTok, наречен Louyah, подава музика от Post Malone и The Kid LAROI на музикален бот с изкуствен интелект. Той каза: „Това е лудост, не знам кой се е захванал с тази технология, но ние сме се захванали с нещо“.

Песента е запомняща се и няма как да не я харесате.

Означава ли това, че ботовете действително пишат музика, която е по-добра от тази на оригиналните изпълнители?

Видеоклипове

Сега изкуственият интелект може не само да пише песни и текстове, но и да генерира видеоклипове за написаните от бота песни. Ето го и пълният пакет. Думи, музика и видеоклип, и всичко това, без да се налага да взимате инструмент или да пишете думи.  

Създател, наречен DoodleChaos, помоли AI да направи музикален видеоклип за песен, наречена Rezonate, на Canvas.

Излишно е да казвам, че това е абсолютно красива визуална интерпретация на аудиозаписа. Не може да се отрече, че това е истинско пиршество за очите.

В края на краищата този нов тип музика е нещо красиво. Но за създаването ѝ е необходим човек, който да пресее неуспешните опити на изкуствения интелект. Така че предполагам, че трябва да приемем, че тази колаборация между човека и ИИ ще съществува и занапред. Независимо дали ни харесва или не, връщане назад няма.

Имате какво да кажете за музиката на изкуствения интелект или за нещо друго? Пишете ни или се присъединете към дискусията в нашия канал в Telegram. Можете също така да ни видите в Tik Tok, Facebook или Twitter.

Мненията, представени на този уебсайт, не трябва да водят до финансови решения от страна на читателите.

Източник: https://beincrypto.com/ai-music-bots-can-now-write-songs-new-kurt-cobain/

Leave a Reply