МВФ призовава всички просто да се разберат с криптото

Международният валутен фонд публикува публикация в блога си на 19 февруари за връзката между дигиталните валути на Централната банка (CBDC) и частно емитираните валути.

Постът в блога на МВФ се занимава с един от задаващите се въпроси в ерата на цифровите валути: как могат да съществуват едновременно цифрови валути на Централната банка (CBDC) и частно издадени криптовалути. В съавторство на финансовия съветник Тобиас Адриан и заместник-началникът на отдела за парични и капиталови пазари Томазо Манчини-Грифоли, публикацията казва следното за CBDC и стабилните монети.

Аргументите

Според Адриан и Манчини-Грифоли съвместното съществуване на частни и публично емитирани валути се връща назад в историята. Частно издадените пари насърчават иновациите, докато публично емитираните пари водят до стабилност. И двете са необходими в една икономика в различна степен по всяко време.

Те твърдят, че с настъпването на крипто ерата централните банки са в състояние да възстановят връзката между валутата, издадена от ЦБ, и останалите. По този начин няма нужда да се обмисля ситуация или за крипто.

Ще се възприеме ли?

Напрежението между централните банки и криптовалутите се разпространява в обществеността по начини, които показват защо МВФ изказва становище по въпроса. През ноември 2020 г. германските служители на ЦБ и Министерството на финансите поискаха дигитално евро на конференцията Reinvention of Money във Франкфурт на Майн. Финансовият министър Олаф Шолц призова за въвеждането на цифровото евро при първа възможност. „Няма какво да чакаме“, заяви той.

Правителството на САЩ несъзнателно направи най-големия PR ход за Биткойн

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета посочи заплахи за суверенитета на еврозоната, които ЕЦБ очаква. На първо място ЕЦБ вижда чуждестранните CBDC като основна заплаха.

Не всички членове на съставните страни на ЕЦБ обаче се чувстват по същия начин. Шолц например излезе срещу криптовалутите. Разликата на възгледите му с тези на ЕЦБ ще отнеме малко време.

SEC срещу Ripple Labs

Една държава, в която напрежението между централните власти и частните инициативи ескалира, е САЩ. Най-яркият пример за това е в случая с Ripple Labs. Проектът многократно е подложен на обстрел, не защото се разглежда като валута, а като ценна книга.

Примерът с Рипъл сочи към разлика, която МВФ ще трябва да използва, докато се произнася по въпросите за валутата. Правителството на САЩ като цяло е много по-загрижено за емисиите на ценни книжа, отколкото за валутите. Рипъл например дори има лиценз за цифрова валута от щата Ню Йорк. Европейците до известна степен извеждат валутните проблеми в центъра на вниманието. А в Азия всички погледи са насочени към цифровия юан, който е подложен на изпитания.

Източник

Leave a Reply