Късно ли е да започна да копая?

Късно ли е да започна да копая?

Ако сте в крипто-вселената повече от 4-5 години, тогава вероятно сте се опитли да го направите поне веднъж, дори само за забавление. И ако някога сте, дори само за забавление, тогава знаете колко бързо се развиха нещата в тази област. Имаше време, когато копаенето с вашия лаптоп беше действително възможно. Тогава GPU обработката дойде и направи копаенето с процесора остаряло. Тогава ASIC дойде и направи GPU добива (повече или по-малко) остарял. След това хората започнаха да се организират в минни басейни, което в днешно време е доста стандартно. Така че, без повече усилия, нека се опитаме да се справим с големия въпрос, който е на ум на всеки: Късно ли е да започна да копая?

Краткият отговор: Не.
Дългият отговор: добре, зависи.
Да се ​​потопим малко в дългия отговор. Защото, както ще видите, копаенето може да бъде изключително печеливша дейност, но трябва да се погрижите за няколко неща.

Разходите

Ако искате да коапете, тогава трябва да погледнете разходите. Традиционно хората гледат само цената на оборудване, без да мислят твърде много за цената на електроенергията. С увеличаването на маржовете все повече и повече напоследък, поради нарасналата конкуренция, цената на електроенергията става все по-важна. Ето защо, в по-дългосрочен план, по-голямо съоръжение, подобно на минна ферма (нещо като MinerGate например), което може да договаря по-добри сделки с електроенергия, е по-подходящо от отделна операция.

Когато става дума за разходи за оборудване, трябва да избирате между GPU и ASICS. GPU има тенденция да бъде по-гъвкава. Това означава, че има по-голям пазар за тях, отколкото за ASICS, което ви позволява да ги продавате по-бързо и по-добре от ASICS, което може да стане актуално доста бързо.

И когато става въпрос за разходи за електроенергия, трябва да намерите много по-добра сделка от стандартните цени, които получавате като обикновен потребител. Нарастващата тенденция е използването на слънчеви панели, за да се допълни поне част от необходимата енергия, докато в други части на света (по-специално в Китай) са изградени минни съоръжения около речните електроцентрали. В Исландия термичната енергия също се използва за зареждане с минни съоръжения. Какъвто и да е източникът, трябва да сте наясно, че не е икономически изгодно да копаете в гаража си, освен ако не притежавате някаква електроцентрала близо до този гараж.

Очаквана възвръщаемост на инвестициите

Отново в златните дни на добива можете да очаквате да откриете Bitcoin блок за около месец. Това беше равно на 50 Bitcoin. При текущата цена от 19 000 долара това би означавало днес 950 000 долара. Очевидно това вече не е възможно, трудността нараства твърде много, за да може един миньор да постигне тази цел. Но добрата новина е, че блокът все още дава 25 Bitcoin или 475 000 долара и тази сума може да бъде разделена между много хора.

Така че перспективите за добив в минния басейн са все по-привлекателни. Ако получите само 0.1% за блоково откритие, което е $ 475. В реалния живот няма да видите толкова голяма част от приходите, освен ако не сте професионален миньор и сте инвестирали сериозно във вашите съоръжения. Но по-често, с прилична инвестиция и с ниски разходи за електроенергия, можете да видите приходите в стотици месечно. Отново, това са оценки и ние не говорим за професионална минна дейност, която може да даде много по-високи нива на връщане.

Предупреждения

Трябва да сте наясно с няколко предупреждения, преди да влезете в копаенето:

Няма гаранция. Bitcoin (и почти всяка крипто-валута там) е децентрализирана мрежа. Това означава, че няма централна власт, която да гарантира вашите печалби. Моля, повторете това, докато не го разберете;


Пазарът е много променлив. Всички ние видяхме невероятно увеличение на цената на Bitcoin напоследък (само преди една година се търгуваше на 1000 долара и сега се търгува на или над 19000 долара). Но пазарите по дефиниция се правят чрез спекулации, така че това, което върви нагоре може да (и в крайна сметка ще) да слезе. Затова е от първостепенно значение да разберете това, преди да започнете;
Вече няма самотни вълци. Не мога да подчертая това достатъчно: солодобивът е мъртъв. Ако мислите, че можете да издържите от него, грешите. Разбира се, можете да направите няколко долара на месец, но това не е бизнес, това е забавление. Така че, ако сте сериозни, трябва да помислите за присъединяване към минен басейн, да допринесете за вашата хешираща сила в по-голямата кошница и да споделите възнагражденията;
Не всички минни басейни се раждат равни. Ако сте стигнали до условията на присъединяване към минен басейн, има няколко неща, които трябва да знаете. Първо, връзката трябва да е най-важна, в противен случай може да свършите загубата на задачи и силата на хеширането ще се губи. Второ, трябва да оцените платежната структура (може да направим това в друга статия). И трето, уверете се, че минният басейн има прозрачна комуникационна политика и че получавате цялата необходима поддръжка. Особено с рязко нарастване на трудностите и добър, подкрепящ минния басейн е рядко срещана находка.

Не е ли твърде късно за мен?

Както можете да видите, не е твърде късно да започнете да копаете. Като пример, ако през миналата година започнахте да добивате добив, приходите Ви за тази година биха били 19 пъти по-високи. 19x увеличение на печалбата рядко се наблюдава във всеки домейн, така че да, това е печелившо. Но моля, направете най-напред вашето внимание. Уверете се, че можете да инвестирате в съоръжения за ефективност и да сте сигурни, че можете да получите конкурентна цена на електроенергията. И тогава се уверете, че се присъединявате към честен прозрачен минен басейн, който ще гарантира, че вашата хешираща сила не се губи по пътя. И колкото и неприятно да звучи, моля, разберете, че няма гаранция. С течение на времето ще разберете красотата на децентрализираната мрежа: няма централна власт, отговорна за всички. Вместо това всички са отговорни за всички. Докато всички вършат работата си, нещата ще се увеличат.

Източник:

One Reply to “Късно ли е да започна да копая?”

Leave a Reply