Криптопазара олекна с 8 милиарда долара за минути, но Биткойн се възстановява бързо

Оценката на криптопаза спадна с 8 млрд. долара за няколко минути, след като офисът на Главния прокурор на Ню Йорк заведе дело срещу айФинекс, твърдейки, че Битфинекс се е възползвала от 850 млн. долара от средствата на Тетер. Биткойн спадна със 7,5% до най-ниската си точка за деня.

След подаването на иск от главния прокурор срещу айФинекс, цената на биткойна спадна от $ 5 500 до $ 5 085, което паникьоса много инвеститори.

Но цената на биткойна се възстанови бързо до 5 170 долара, като затвори деня с 5% загуба.

Защо Биткойн се отърси бързо от лошите новини?

Според делото Битфинекс си е осигурила достъп до 900 милиона долара от съкровищницата на Тетер в опит да „скрие” очевидната загуба от 850 милиона долара.

Битфинекс е изпратила 850 милиона долара на компания, базирана в Панама, наречена Crypto Capital Corp, която не е успяла да си върне парите и е взела заем от Тетер, за да поддържа операциите на борсата.

Ето защо Биткойн (BTC) изпревари повечето алткоини

Службата на главния прокурор твърди, че тайната операция на айФинекс и лошото управление на средствата могат да се считат за измама.

В официалният документ се казва:

Издаден в съответствие с раздел 354 на Общия бизнес закон, разпоредба от Мартинския закон в Ню Йорк, която предоставя широки правомощия на главния прокурор да разследва и да спре измама във връзка с ценни книжа или стоки, съдебната заповед забранява на операторите на Битфинекс да използват паричните резерви или да вземат лични разпределения или дивиденти от резервите.

Липсата на публични одити и прозрачността на Тетер винаги са били отправна точка на критиците на този стейбълкойн. Но някои предполагат, че скандалът е доказал, че Тетер разполага с достатъчно парични резерви, за да подкрепи стабилната си валута при съотношение 1: 1 с американския долар.

Преди много скептици твърдяха, че Тетер не е подкрепен от американския долар.

Технически, Тетер е подкрепен от щатския долар и както се казва в официалното изявление на Битфинекс, „както Битфинекс, така и Тетер са финансово силни – край на дискусията“.

Практиките на айФинекс, Тетер и Битфинекс са това, което накара канцеларията на главния прокурор да продължи съдебния процес, а не дали Тетер е подкрепен от американскя долар или не.

F**k за поверителността. Новият адвокат на Фейсбук е ужасяващ архитект на Публичния акт!

В този смисъл, макар и предимно отрицателен, скандалът с Тетер доказа, че поне до ноември 2018 г. валутата е подкрепена от реални пари в брой.

Тетер е ключов стейбълкойн, който действа като основно сдвояване за повечето криптовалути. Въпреки че съдебният процес преследва потенциални злоупотреби с дружеството, той показва в разумна степен, че той е подкрепен от истински долари в САЩ.

Каспар Расмусен, директор на маркетинга на айФинекс, каза за CCN:

Тетерите остават напълно стабилни и 100% подкрепени, така че резервите на Тетер винаги са равни или надвишават броя на издадените монети. Единствената промяна е, че съставът на активите, които предвиждат, че обезпечението включва комбинация от парични средства, парични еквиваленти, може също да включва други активи или вземания от заеми, издадени от Тетер.

Как пазарът ще се развие пазара?

Анализаторите остават предпазливи по отношение на краткосрочната перспектива на пазара на криптовалута.

Някои търговци предположиха, че закупуването на биткойн на 25 април може да бъде рисковано, като се има предвид, че не е ясно как ще се развие процеса.

Източник