Компютърното гуру Дейвид Гелернтър планира да създаде алтернатива на Фейсбук, базирана на Блокчейн

Неотдавна Дейвид Гелернтър обяви плановете си да работи по нов проект „революция Populi“ в опит да създаде алтернатива на Фейсбук, която да го измести. Гелернтър е основател на „Mirror Worlds“, както и известен професор по компютърни науки и автор на статии.

Фейсбук може скоро да има някаква конкуренция. Компютърният учен Дейвид Гелернтър току-що разкри плановете си за създаване на нова конкурентна платформа, наречена „Revolution Populi“. Това ще бъде платформа за социални медии, която дава приоритет на собствеността на отделните данни и демократичното вземане на решения.

Представяне на „Revolution Populi“

За Гелернтър идеята е дошла естествено. Това е шанс наистина да се предприемат действия срещу това, което той смята за централизация на интернет. „Кой притежава кибер пространството? Дали всички го притежаваме, или правим невероятно богати пет човека в Калифорния?”, казва той за Wired.

Запознайте се с Койнбейз тук

Понастоящем Revolution Populi все още е в начален стадии с четирима мъже, които заемат титлата „съосновател“. Гелернтър отдавна изпреварва конкуренцията, когато става въпрос за технологии. Например, той е пионер в областта на паралелните изчисления и извличането на данни. Той също така твърдо вярва, че бъдещите технологии до голяма степен ще зависят от дизайна. Накратко, те трябва да увеличат капацитета ни за човешко взаимодействие, а не да ни изолират в малки онлайн джобове.

Четете още: Фейсбук закъсня много с влизането в крипто-играта, твърди Тим Дрейпър

Това, което предлага Гелернтър, е по същество „нов обществен площад“. Правилата за платформата ще се основават на американската конституция и могат да бъдат променяни само чрез гласуване, което се провежда от потребителите на платформата. Той също така е предназначен да поддържа различни dApps. Само потребителите ще могат да притежават и продават свои собствени данни. Накратко, тя е предназначена да бъде крайната анти-Фейсбук платформа.

Планирана продажба на токени

Как ще се финансира всичко това? Чрез ICO, казва Гелернтър. Ще бъде използвана символична продажба за набиране на пари и по-късно те ще се търгува на борсата.

Въпреки това, тя все още е в начален стадий по отношение на планирането. „Може би ще се объркаме; може би в крайна сметка ще има 16 стари момчета в Питсбърг, които управляват всичко“ – шегува се Гелернтър. Той приканва обществеността да се включи, което в крайна сметка ще прокара напред Революцията. Това е платформа, проектирана от нищото.

Четете още: Libra на Фейсбук взема от Биткойн и Етериум за да стане „Най-добрата от всички светове“

Въпреки огромните предизвикателства, Гелернтър твърдо вярва, че този сън може да стане реалност. „След пет години ще има добре утвърдени Фейсбук конкуренти, които не съществуват сега. Те трябва да съществуват; те ще съществуват.” Това мислене го накара да създаде революция Populi.

Да се ​​мисли, че Фейсбук никога няма да има конкуренти е глупаво. На това основание Гелернтър се надява, че неговата платформа ще бъде първата голяма алтернатива на Фейсбук от многото, които предстоят.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Компютърното гуру Дейвид Гелернтър планира да създаде алтернатива на Фейсбук, базирана на Блокчейн”

Leave a Reply