Как работи добивът на Етериум?

Когато транзакцията се изпълнява в блокчейна, по същество се случва това:

  • Транзакциите се обединяват в блокове
  • Миньорите проверяват тези транзакции чрез решаване на математически уравнения
  • Предлага се награда на миньора, който разреши последното математическо уравнение на блока
  • Проверените транзакции се съхраняват в публичната книга

Добивът на Етериум е много подобен на този на Биткойн. Той се основава на процес на доказателство-за-работа, който награждава с новосъздадения Етер миньорите, когато решат нов блок.

Неговата уникалност се крие в алгоритъма за добив и хардуера, който се използва за решаване на математически задачи.

Докато Биткойн използва алгоритъма SHA-256, Етериум използва алгоритъма за доказателство-за-работа на Ethash. Този алгоритъм е проектиран да бъде устойчив на ASIC.

Миньорите на Етериум използват процесорната мощ на своите графични процесори (GPU), за да решават криптографските пъзели вместо много по-скъпите ASIC миньори, които се използват за добив на биткойни.

Това също означава, че майнинг платформите не са взаимозаменяеми между Биткойн и Етериум, въпреки че има разнообразие от криптовалути, които могат да се добиват с графични процесори.

Как да купя Биткойн?

Без да навлизате в твърде много технически подробности това, което трябва да знаете е, че тези математически задачи са трудни за решаване. Тази трудност се измерва чрез скорост на хеш – единицата, която определя най-добрите миньори на Етериум.

За да се избегне създаването на твърде много ETH токени, тази трудност се регулира динамично. Колкото повече миньори участват, толкова по-трудно е да се решат блоковете.

По същество, колкото по-голяма е скоростта на хеширане на графичния процесор, толкова по-голям е потенциалът за получаване на наградите.

Но това е само една от многото части, които трябва да имате предвид при избора на най-добрия графичен процесор за добив на Етериум. Ето още две:

  • Тъй като добивът използва много електроенергия, ще трябва да изберете енергийно ефективен графичен процесор, който да е достатъчно мощен, за да копае ефективно.
  • Ще трябва да анализирате първоначалната инвестиция и колко време ще отнеме, за да започнете да печелите.

Източник

Leave a Reply