Как блокчейн технологиите променят световната политика

Един от президентските кандидати на Демократическата партия в САЩ Андрю Янг обещава, че ще въведе мобилно гласуване на базата на блокчейн технологията, при успех на изборите през 2020 г.

На своя уебсайт, който е създаден за предстоящата кампания, той смята, че американските граждани трябва да имат възможност да гласуват на мобилно устройство. Един от най-добрите варианти за това е блокчейн технологията, използвана за верификация на действията.

„Смешно е, че през 2020 г. ще стоим на опашка с часове, за да гласуваме“, споделя Андрю Янг.

Четете още: Западна Вирджиния ще използва Блокчейн гласуване в президентските избори през 2020 година

Кандидатът на демократите също така смята, че по отношение на рисковете за сигурността повечето машини за гласуване са също толкова уязвими за хакерите, колкото и съвременните технологии.

Андрю Янг допълва:

„Дори и през 2020г. ще бъдем принудени да гласуваме в кабини, които са като останка от миналото. Технически е възможно да пуснем своя вот и с помощта на нашите мобилни телефони днес. Всичко това може да стане с помощта на блокчейн технологията, която е достатъчно сигурна срещу измами и пробиви. Това би променило истинската демокрация, повишавайки избирателната активност. Тези, които са без смартфони, могат да използват и старите кабини за гласуване, но опашките пред урните няма да бъдат толкова големи и ще се чака по-малко.“

В краткосрочен план, той се надява, че мобилното гласуване ще доведе до по-засилено участие в изборите. На своя уебсайт кандидатът на демократите твърди, че понастоящем в президентските избори гласуват около 50% от американците. Според него ниската избирателна активност „води до преимущество на по-радикални доктрини и гледни точки, което до голяма степен е в противовес на народната воля“.

Създадена бе нова комисия за политически действия, която засвидетелства подкрепата си към идеите на Андрю Янг. Нейните членове обявиха, че ще приемат дарения в биткойни, събирани чрез платформата Lightning Network. Всичко това ще бъде използвано, за да се реализират целите на кандидат-президента от Демократическата партия. През април Янг също призова за ясни насоки за инвеститори, компании и физически лица, когато става дума за използването на криптовалути. Той е сигурен в огромния потенциал на тяхната иновативна технология. От друга страна, управляващата партия на Руската федерация „Обединена Русия“ стартира платформа за гласуване на първични избори, която е базирана именно на блокчейна. Тя позволява на гражданите да гласуват онлайн с преброяване на гласове, поддържано от блокчейн технология, за да се предотвратят фалшифициране на резултатите.

Leave a Reply