ИОТА блокчейн е използван за проследяване на резултатите от тестовете за COVID-19 на летище Франкфурт

Ubrich GmbH предоставя решение с помощта на ИОТА на центъра за тестване за коронавирус на летище Франкфурт.

В началото на пандемията от коронавирус засилената нужда от различни мерки за биологичен надзор предизвика интерес към значимостта на технологиите за подобряване на неприкосновеността на личния живот като блокчейн, които могат да защитят данните за общественото здраве в условията на криза.

Потребител на Туитър заяви миналата седмица, че центърът за тестване на коронавирус на летище Франкфурт използва блокчейн технологията на ИОТА за управление на статистическите данни за здравето на пътниците и този факт сега е потвърден пред Cointelegraph от доставчика на технологии.

Зелена светлина за проект управление на данните за шофьорски книжки чрез блокчейн

Ubirch, базиран на блокчейн доставчик на технологии за киберсигурност със седалище в Кьолн и на няколко други места, разработи ИТ инфраструктурата за решение, което нарича „Сертификат за дигитално тестване на коронавирус“. Решението поддържа проверка на статуса на SARS-CoV-2 на дадено лице, като същевременно остава в съответствие с европейските стандарти за защита на данните съгласно рамката GDPR. Представител на Ubirch обясни:

„Ubrich закотвя анонимен цифров пръстов отпечатък в блокчейн. По този начин сертифицираният статус на SARS-CoV-2 на дадено лице може лесно да бъде проверен от авиокомпанията на портала за излитане, летището на пристигане или всяка друга входна точка чрез сканиране на QR код. Важно е да знаете, че в нито един момент от процеса в блокчейна не се виждат конкретни за потребителя данни или резултати от теста.“

Услугата Ubirch се използва в центъра за тестване на коронавирус Centogene на летище Франкфурт, потвърди компанията и използва отчасти основната технология на ИОТА:

„Наред с други технологии използваме ИОТА, за да направим резултатите от теста за Коронавирус проверими. […] Работим с ИОТА от известно време. Нашите данни са публикувани в основната мрежа. Всъщност ние поставяме анкери за доверие в множество блокчейн вериги.“

Позоваването на Ubirch на „основната плетеница“ се отнася до специфичния характер на протокола ИОТА. Tangle се различава от Блокчейн, тъй като не използва „блокове“ или майнинг, а е изграден върху насочена ациклична графика – топологично подредена система, при която различни видове транзакции се изпълняват едновременно на различни вериги в мрежата.

Правителството на Украйна избра Стелар да помогне за изграждането на национална цифрова валута

Доставчиците на решения за цифрова идентичност все повече разработват различни продукти включващи блокчейн, които са насочени към използване по време на пандемията, заедно със специални блокчейн приложения, за да предоставят на страните подобни на „здравни паспорти“ решения за облекчаване на ограниченията.

Някои експерти по сигурността обаче остават загрижени за тези нововъзникващи решения за „доказателство за здравето“ и сложностите и предизвикателствата, свързани с истинското осигуряване на целостта на чувствителните здравни данни на милиони потребители.

Източник

Leave a Reply