Ел Салвадор празнува годишнина на биткойн: Възходи и падения

Първата годишнина на биткойн в Ел Салвадор се отбелязва на фона на загубата на над 60% от стойността на BTC за една година, но това всъщност не означава, че експериментът с биткойн в страната се е провалил.

На 7 септември 2022 г. се навършва точно една година, откакто Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойн (BTC) като законно платежно средство, прилагайки Закона за биткойн.

Миналата година президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле се застъпи за приемането на биткойн като законно платежно средство и обеща, че приемането на биткойн ще бъде от полза за 70% от местното население, което от 2021 г. няма достъп до банкови услуги.

Правителството на Салвадор също така изтъкна биткойна като инструмент за привличане на чуждестранни инвестиции, създаване на нови работни места и намаляване на зависимостта на икономиката на страната от щатския долар.

Може да се постави под въпрос реалната полза от приемането на биткойн в Ел Салвадор, тъй като биткойнът е загубил около 60% от стойността си, откакто страната прие криптовалутата като законно платежно средство.

Точно на този ден преди една година BTC се търгуваше за около 46 000 долара, според данни от CoinGecko. На 6 септември 2021 г. правителството на Салвадор направи първата си покупка на Биткойн, купувайки 200 BTC за 10,36 млн. долара, или на средна цена от 51 800 долара. Това прави огромен контраст с настоящите цени на BTC, тъй като във вторник Биткойн падна под 19 000 долара. Към момента на писане на статията Биткойн се търгува на цена от 18 806 долара, което представлява спад с повече от 64% през последната година.

Според данните от портфолиото на Nayib Bukele, Салвадор вече е с 10 покупки на биткойни, които правителството е направило след приемането на
TC като законно платежно средство. Досега правителството на Салвадор е закупило общо 2381 BTC, което по текущи цени е на стойност с 62 млн. долара по-малко от цената, която Салвадор е платил за сегашните си притежания на BTC.

Министърът на финансите на Ел Салвадор Алехандро Селая по-рано подчерта, че въпреки спада на цените страната не е претърпяла загуби от покупките на BTC, тъй като не е продала монетите. Правителството на Салвадор също така многократно е отлагало проекта си за Биткойн облигации, позовавайки се на неблагоприятни пазарни условия и геополитически въпроси.

На фона на спадащите цени на криптовалутите и продължаващия мечи пазар някои наблюдатели от индустрията започнаха да наричат приемането на биткойн в Ел Салвадор „неуспешен експеримент с биткойн“. Други предположиха, че това може и да не е така, тъй като страната очевидно е оказала известно положително въздействие върху икономиката и финансовия пазар на Салвадор, включително върху разходите за транзакции.

Брам Коен, създател на BitTorrent и основател на Chia Network, се включи в Twitter във вторник, за да отбележи, че размерът на ползите често „не е много свързан с размера на приходите“. Той предположи, че някои банки е трябвало да намалят лихвите поради появата на по-евтини трансакции с Биткойн в Салвадор.

По данни на Централната резервна банка на Ел Салвадор салвадорците, живеещи в чужбина, са изпратили повече от 50 милиона долара под формата на парични преводи от януари до май 2022 г. Приемането на Биткойн и подкрепяния от салвадорското правителство портфейл Chivo също допринесе за 400% увеличение на трансакциите в Lightning Network през 2022 г.

„Ел Салвадор ще бъде полигон за много иновации в областта на биткойн“, заяви главният изпълнителен директор на Ibex Mercado Хосе Лемус. Той отбеляза, че няма друга юрисдикция, която да съчетава „регулаторната рамка, политическата воля, приемането и обхвата на инструментите, и най-важното от всичко, необходимостта от Биткойн“. Той допълни:

„Това превръща Салвадор в идеалното място за безопасно експериментиране с нови приложения Lightning и за изграждане на процъфтяваща екосистема от надеждни, доказани и взаимосвързани услуги.“

Салвадорският закон за биткойните е успешен и по отношение на привличането на чуждестранни инвестиции и туризъм. Както вече беше съобщено от Cointelegraph, през първата половина на 2022 г. туризмът в Ел Салвадор е нараснал с около 82%, тъй като тази година в страната са пристигнали 1,1 млн. туристи.

Източник: https://cointelegraph.com/news/el-salvador-celebrates-bitcoin-anniversary-a-year-of-ups-and-downs

Leave a Reply