Жертвите на софтуери за изнудване се борят срещу нападателите си и печелят

Инициативата, стартирана от Европол, е спряла 630 млн. Долара + в искания от софтуери за изнудване от 2016 г.

Хранилището на инструменти за дешифриране, No More Ransom, инициатива, стартирана от Европол за борба с атаки срещу софтуери за изнудване, спести на отделни лица 632 милиона долара в искания за откуп от 2016 г. насам.

Според съобщението, публикувано от Европол, хранилището чества четвъртата си годишнина. През последните четири години хранилището е събрало над 4,2 милиона посетители от 188 държави благодарение на компилация от инструменти от 163 партньори.

В уебсайта на инициативата са изброени 100 различни инструмента, обхващащи 140 различни фамилии софтуери за изнудване.

Четете още: Измама с биткойн раздавания удари популярен индийски ютубър

Обхваща широка гама от декриптори за рансъмуер

Най-големият участник в проекта е лабораторията за злонамерени софтуери – Emsisoft, която до момента е предоставила 54 инструмента.

В разговор с Cointelegraph Брет Калоу, анализатор на заплахите в Emsisoft, заяви, че проектът е помогнал на огромен брой хора да възстановят данните си „без да е необходимо да плащат откупа, а това означава по-малко пари в джобовете на киберпрестъпниците“:

„Проектът също така помага на хората да възстановят данни, които в противен случай биха се загубили трайно. Загубата на неща като сватбени снимки и видеоклипове на първите стъпки на бебетата очевидно е сърцераздирателна за хората и възможността да им помогне да си върнат тези неща е важна част от това, което прави No More Ransom. „

На 12 май Международната организация за борба с престъпността, Интерпол, обедини усилия с фирмата за киберсигурност Касперски, за да започне кампания, наречена „Ден на борбата срещу софтуери за изнудване“. Датата е определена на третата годишнина от най-значимата записана атака на софтуер за изнудване, WannaCry.

Източник

Leave a Reply