Европейската централна банка предлага „непривлекателен“ лихвен процент за дигиталната валута

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да е отворена към идеата за пускането на дигитален еквивалент на еврото, но не би искала гражданите да държат много пари в криптовалута.

Това е заключението на наскоро излезлия (3 януари) доклад върху дигитални валути, пускани в обръщение от централни банки [на англ.- central bank digital currencies (CBDCs)]. Автор на доклада е Ulrich Bindseil, ЕЦБ директор за пазарна инфраструктура и плащания.

Докладът разглежда възможността да се пусне CBDC валута на Европейския съюз (ЕС), но не само това- разгледани и са разликите между CBDC и стейбълкойн.

Въпросният ЕЦБ доклад излиза в момент в който Китай все повече се приближава до това да стане първата държава в света, която ще пусне своя собствена криптовалута, CBDC. ЕЦБ, както и други големи банки, реши да не поема този риск и да не пуска своя криптовалута, въпреки възможността да се окаже в неизгодното положение да не може да се конкурира с Китай.

Ще заговорим ли за криптоикономика?

Според Bindseil пускането на евро CBDC валута има както своите преимущества, така и своите недостатъци, и тези въпроси трябва да се разгледат преди ЕС наистина да се заеме с подобно начинание.

По-специално, Bindseil предлага двояка лихвена система, която ще предлага „непривлекателен“ лихвен процент върху вложенията в критовалута, които надхвърлят определен размер. По този начин се намалява вероятността че, по време на криза, спестовложителите ще продават фиатни пари (fiat money) срещу CBDC.

Би съществувала и възможността вложителите да могат да местят пари извън юрисдикцията на ЕЦБ много по-лесно отколкото биха ги местили през банковата система.

„Олихвяването на две нива е проверен инструмент, който може да гарантира, че количествата пари в CBDC ще бъдат добре контролирани,“ е заключението на ЕЦБ директора.

5 най-добри криптовалути, в които да инвестирате през 2020 г.

Според Bindseil „Фактът, че дигитална валута разрешава риска от структурирано и циклично свиване на посредническите банкови услуги, не е задължително да води до заключението, че има истинска нужда от CBDC. Ползите от CBDC ще зависят от предпочитанията на ползвателите на пари и наличните платежни методи.“ И Bindseil не пави препоръката, че ЕЦБ трябва да пусне своя собствена криптоваута.

Както авторът от ливански произход Saifedean Ammous е написал в книгата си The Bitcoin Standard- централните банки изискват от държателите на фиатни пари да харчат и да заемат пари, не да спестяват пари- практика, която привържениците на биткойн редовно изтъкват като пример за провал на фиатната парична система.

Източник

Leave a Reply