Дали SocialFi е следващото голямо събитие в интернет?

Социалната медия промени коренно начина, по който общуваме и взаимодействаме. Тя трайно изпрати някогашната услуга телеграм в коша.

Всеки ден прекарваме средно по два часа в социалните медии. Платформите им постоянно пренастройват мозъците ни и ни карат да приемем един коренно различен свят, в който живеем – за добро или за лошо.

Безспорно това сега е ключова част от живота на всеки от нас. Дотолкова, че човек, който няма присъствие в социалните мрежи, понякога е определян като неудачник.

В момента обаче пазарът се доминира от платформите Web 2.0, като Facebook, Instagram, Twitter и TikTok. Тези централизирани играчи са монополизирали пространството, което им дава право не винаги да действат в най-добрия интерес на потребителя.

С какво се различава SocialFi

SocialFi е най-новото предложение на Web 3.0, което има за цел да проникне в настоящото статукво. Накратко, SocialFi – съкращение от „социални финанси“ – е съчетание от социални медии и децентрализирани финанси (DeFi).

Създадена в духа на Web 3.0, SocialFi предоставя възможност за създаване, управление и притежание на съдържанието, генерирано в платформата на социалните медии. В резултат на това участниците имат по-голям контрол върху поверителността на личните си данни и многобройни начини да печелят от съдържанието и последователите си.

Накратко, SocialFi прекъсва уравнението и връща властта на потребителите.

Платформите работят с блокчейн, а ключовите решения за токеномиката, модерирането на съдържанието и ангажираността се вземат от децентрализирани автономни организации (DAO).

Какво предлага?

През септември 2021 г. Франсис Хоугън, информатор на Facebook, заяви, че е имало „конфликти на интереси между това, което е добро за обществеността, и това, което е добро за Facebook“, и съзнателно Facebook „е избрал да оптимизира за собствените си интереси, като например да печели повече пари“.

Въпреки че по онова време подобни придобивания са били обичайни, за първи път вътрешен човек говори публично по въпроса. Това доведе до убеждението, че са необходими мащабни промени за социалните мрежи, каквито ги познаваме.

Пазарът на лични данни е на стойност милиарди долари, което го прави доста доходоносен за традиционните платформи на социалните медии.

Всеки път, когато използвате платформа на социална медия, те ви карат да приемете техните правила и условия, които често имат за цел да събират лични данни, като например хобита, здравна информация, история на сърфиране и др. Ако не знаете, TikTok дори събира биометрична информация за лицата и гласовете ни по все още неизвестни причини.

В проучване на Pew Research 81% от анкетираните смятат, че имат малък или никакъв контрол върху това как се използва личната им информация.

Социалните медии, разбира се, са безплатни – но „ако продуктът е безплатен, вие сте продуктът“. Всяка година един потребител допринася с около 36 долара за приходите от реклама на Google.

Разбира се, Google не е социална мрежа. Въпреки това цифрата служи като приличен показател за стойността на всеки потребител за тези мегакорпорации, които печелят пари, като осребряват данните на клиентите.

Очевидно е налице разминаване в интересите. Сегашното позициониране на SocialFi като децентрализирана платформа има за цел да се справи с тези проблеми, като позволи на потребителите да имат значително по-голям контрол върху своите данни.

Вместо всичко да се съхранява на централизиран сървър, данните ще трябва да се съхраняват чрез поредица от уеб възли. По този начин се намаляват рисковете от нарушаване на сигурността и единична точка на отказ.

Освен това SocialFi отключва цял нов свят на финансова независимост. Първо, уеб възлите се възнаграждават за съхраняването на данни, и второ, има много възможности за инфлуенсърите да печелят от съдържанието си.

Актуални тенденции

Въпреки че пространството тепърва започва да се разгръща, някои платформи като Aether – алтернатива на Reddit, Diamond – сайт за микроблогове, подобен на Twitter, и Torum започнаха да привличат вниманието.

Тези приложения използват предимно социални токени, за да движат икономиката. Влиятелните лица имат възможност да управляват своята икономика в платформата чрез тези социални токени в приложението.

Те могат например да създадат свой собствен жетон за полезност, който да захранва тяхната мини икономика. Притежателите на конкретния токен могат да взаимодействат със съдържанието на инфлуенсъра в съответствие с определените привилегии – по решение на инфлуенсъра.

Ако социалното влияние на инфлуенсъра се увеличи, стойността на токена също се повишава и обратно. По този начин последователите получават възможност да се развиват заедно с любимия си инфлуенсър.

Интегрирането на неплатими токени (NFT) става много по-лесно с приложенията на SocialFi. Всеки може директно да сече и разпространява NFTs на платформата, без да се налага да използва трета страна.

Потребителите могат да взаимодействат с НФТ по-открито. Въпреки че НФТ като аватари вече се използват в няколко платформи на Web 2.0, SocialFi може да интегрира аватара и във футуристична метавселена.

Друг проблем, който остава нерешен при традиционните платформи, е свободата на словото. Въпреки че с нея най-често се злоупотребява в онлайн пространството, централизираните платформи постоянно са подложени на остра критика за начина, по който управляват съдържанието, пораждащо омраза.

SocialFi може да либерализира цялата екосистема, тъй като няма да бъде под натиска на по-висши органи, като например държавните правителства.

Предизвикателства

Тъй като интернет се насочва към децентрализация, SocialFi ще придобие значимост.

Ключово предизвикателство обаче ще бъде инфраструктурата. Facebook генерира четири петабайта данни всеки ден. Това означава, че за да работи SocialFi, трябва да се създаде капацитет за съхранение на милиони гигабайти.

Очевидно е, че сегашните технологии все още не са готови да се справят с огромна потребителска база, но очакванията са нещата да се подобрят с усъвършенстването на системите.

Въпреки преобладаващите предизвикателства SocialFi има потенциала да добави огромна утилитарна стойност към крипто и NFT пространството и да промени драстично начина, по който общуваме – точно както централизираните платформи за социални медии през 90-те години.

Източник: https://dailyhodl.com/2022/08/03/is-socialfi-internets-next-big-thing/

Leave a Reply