Въпрос от SEC след сливането: Дали ЕТН е доказателство за сигурност

Намираме се в свят след сливането. А Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) отново разглежда Етериум след съществените промени, през които той премина наскоро. Говори се, че председателят Гари Генслер, който за първи път говори след сливането, е намекнал, че Етериум вече може да бъде ценна книга. Какво точно е казал Генслер? Какво е ценна книга? Дали Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) има нещо предвид, като се е насочила към Етериум след сливането?

От една страна, добивът на Ethereum би могъл да бъде елементът, който да предпази организацията от категорията на нерегистрираните ценни книжа. След сливането няма добив и все още съществува въпросът за огромната премия в началото на Етериум. От друга страна, бихме могли да кажем, че заместниците на миньорите, валидаторите, не получават дивиденти. Възнаграждението е компенсация за техния труд. През тази призма залагането на средства не би било инвестиция от какъвто и да е вид.

Преди години Комисията по ценните книжа и фондовите борси заяви, че Етериум е стока, а не ценна книга. Промените обаче бяха съществени. След сливането ETH е съвсем различно животно. Дали председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси Гари Генслер вижда в него мишена? Или хората четат твърде много в думите му?Какво каза председателят Генслер за Ethereum след сливането? Всъщност нищо.

Изявленията му бяха за криптовалутите като цяло. Въпреки това, след изслушване в Конгреса, Генслер заяви пред репортери: „От гледна точка на монетата… това е още един признак, че съгласно теста Хауи инвестиционната общественост очаква печалби въз основа на усилията на други лица.“Какво обаче представлява тестът на Хауи? Според Investopedia тестът на Хауи се отнася до „четири критерия за определяне дали съществува инвестиционен договор“. Върховният съд ги установява с решението си по делото „SEC v. W.J. Howey Co.“ през 1946 г. Критериите са следните:

1. Инвестиция на пари

2. в общо предприятие

3. с очакване на печалба

4. която да бъде получена от усилията на другите

Ето какво има предвид председателят Генслер в своето изказване след изслушването в Конгреса. Дали той говори конкретно за Ethereum? Етериумът след сливането ли е ценна книга? Според Габор Гурбач, съветник по стратегията във VanEck, наред с други неща, не става въпрос за това. Дори и да не е ценна книга, Етериум със сигурност щеше да привлече вниманието на регулаторите след сливането. А според Гурбач Етериум може и да е сигурност:

„Не казвам, че ETH непременно е ценна книга заради модела си на доказване, но регулаторите говорят за залагане в контекста на дивидентите, което е една от характеристиките на това, което законите за ценните книжа наричат „общо предприятие“.

В теста на Хауи има и други фактори.

„Подобно ли е залагането на… кредитирането? WSJ дава контекст на една малка, но много показателна фраза на председателя Генслер:

„Ако посредник като криптоборса предлага на клиентите си услуги за залагане, г-н Генслер каза, че това „изглежда много подобно – с някои промени в етикетирането – на кредитирането.

„Дали обаче е така? На пръв поглед изглежда пресилено, но… стейкърът предоставя своите ETH на борсата и получава дивиденти в замяна? Може би има нещо, което може да се противопостави на Етериум след сливането. Не това е, което е професорът, инвеститорът и маркетингът.

„Но при едно по-различно разбиране на действието на веригата за доказване на залог смятам, че тя не може да бъде сигурност дори при щедър прочит на теста на Хауи.Ако Комисията по ценните книжа и фондовите борси твърди, че Етериум е ценна книга, аз лично не виждам тази гледна точка да е станала по-вероятна от преминаването към доказателство за залог и със сигурност не мисля, че някой има основание да го заяви окончателно.

„В заключение Гурбач, който представи аргументи в полза на тезата „Етериум е сигурност“, каза следното:“

Смятам, че компютърните програми, които не се използват за набиране на пари или за обещаване на дивиденти, не трябва да се категоризират като ценни книжа. Токените и малките предприятия се нуждаят от по-лек и по-евтин регулаторен режим, за да могат да се регистрират. Настоящата система е сложна и води до прекомерни разходи.“Това ли е пътят напред?

Източниик: https://bitcoinist.com/post-merge-question-sec-is-eth-a-security/

Leave a Reply