Втората по големина банка в Испания скоро ще стартира крипто услуги

BBVA, втората по големина банка в Испания, притежаваща около 840 милиарда долара активи, е готова да влезе в пространството за търговия и попечителство на криптовалути.

Испанската банка ще започне своето крипто предлагане извън Швейцария. Швейцария има относително изчерпателни правила относно цифровите активи, определени от органа за надзор на финансовите пазари в страната (FINMA).

Според източник, познаващ плановете на банката, BBVA „стартира своята европейска крипто инициатива от Швейцария“.

„Все още има някои препятствия за отстраняване, така че това няма да бъде през декември, но очаквам, че [BBVA] ще се включат следващия месец“, добавиха те.

След Биткойн, Пол Тюдор Джоунс подкрепя и Етериум

Запитан дали BBVA изгражда своето решение основно за справяне с токенизирани ценни книжа и други подобни, източникът каза: „Това е предложение за криптовалута.“

BBVA заяви, че не може да коментира.

Говори се, че BBVA е интегрирала същото решение за попечителство за цифрови активи, наречено SILO, като руската Газпромбанк. (Газпромбанк вече работи на живо с крипто предлагане в Швейцария.)

Преди около шест месеца BBVA започна работа по интегрирането на платформата за попечителство SILO, изградена от основния доставчик на банков софтуер Avaloq и швейцарските крипто специалисти METACO. Известно е също, че METACO работи по институционално решение за попечителство със базирания в Лондон Standard Chartered.

Втори източник заяви, че проектът вероятно ще излезе на яве „около Коледа“, добавяйки, че все още има регулаторни проблеми, които да се изгладят.

„Проектът трябва да премине през няколко етапа, за да получи зелена светлина и да стане реалност“, казаха те.

Времената са се променили

BBVA не е непознат за крипто иновациите. Тя беше сред първите финансови институции, които комбинираха публични и частни блокчейни в транзакция на живо през юли 2018 г.

Европейската централна банка обмисля да отпечата още 750 милиарда долара

Но този последен бичи ход от страна на банката показва до каква степен се е развил пазарът.

Още през 2018 г. BBVA направи опит и използва тестова мрежа, докато на банките в Европа беше забранено да държат етер, родната криптовалута на Етериум.

В Сингапур, друг център за криптоиновации, банка DBS потвърди през октомври, че планира да навлезе и в пространството на цифровите активи.

Източник

Leave a Reply