Биткойн хакерът е осъден на 20 години затвор – ето какво е направил

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че канадски гражданин е осъден на 20 години затвор за участието си в известните атаки с рансъмуер на NetWalker.

35-годишният жител на Квебек Себастиан Вашон-Дежарден е екстрадиран в САЩ благодарение на договора за екстрадиция между тази страна и Канада. Вследствие на искане, подадено от американските власти, се казва в съобщението, канадските правоприлагащи органи са арестували обвиняемия през януари 2021 г. и са изпълнили заповед за обиск в дома му.

В съобщението за пресата се посочва, че:

„По време на претърсването служителите са открили и иззели 742 840 канадски долара в канадска валута и 719 биткойна на стойност приблизително 21 849 087 долара към момента на изземването и 14 463 993 долара към днешна дата.“

Понастоящем тази сума в биткойни (BTC) е на стойност 14,53 милиона долара.

На Вашон-Дежарден също така е наредено да се конфискуват 21,5 милиона долара.

Обвиняемият е работил с престъпна група и е участвал в сложна форма на софтуер за искане на откуп, който е бил насочен към „десетки жертви по цял свят“, съобщава Министерството на правосъдието, като се позовава на съдебни документи.

Прокурорът на САЩ Роджър Б. Хандбърг е цитиран да казва, че подсъдимият се е насочил към „стотици жертви в много страни в разгара на международна здравна криза“.

Според CBC Вашон-Дежарден е бивш ИТ специалист в службата за обществени услуги и обществени поръчки на Канада. Той се е признал за виновен по четири обвинения, включително за компютърна измама и предаване на искане във връзка с увреждане на защитен компютър в САЩ.

Той е описан и като един от „най-продуктивните членове“ на рускоезичната престъпна група.

Според този източник Netwalker е бил насочен към около 400 жертви в повече от 30 държави и е събрал 40 милиона долара под формата на откупи.

Chainalysis установи, че от август 2019 г., когато за първи път се появи NetWalker, в откупи са вложени средства на стойност над 46 милиона долара. „Той набра скорост в средата на 2020 г., като през миналата година средният откуп нарасна до 65 000 долара, в сравнение с 18 800 долара през 2019 г.“, заяви компанията за блокчейн анализ още през януари 2021 г.

Кои са жертвите?

В съобщението на Министерството на правосъдието се посочва, че жертвите не са случайни лица, а компании, общини, болници, колежи, университети и дори правоприлагащи и спешни служби.

„По време на пандемията COVID-19 атаките бяха насочени конкретно към сектора на здравеопазването, като се възползваха от глобалната криза, за да изнудват жертвите“, се казва в доклада.

Помощник-главният прокурор Кенет А. Полит-младши от Наказателния отдел на Министерството на правосъдието заяви, че Вашон-Дежарден е идентифицирал и атакувал жертви на софтуер за откуп с висока стойност, след което се е възползвал от „хаоса, причинен от криптирането и кражбата на данните на жертвите“.

Според публикация на UpGuard Netwalker е специфичен за Window ransomware, който криптира и ексфилтрира всички получени данни.

„След успешна атака на жертвите се представя бележка с искане за откуп, в която се изисква плащане на биткойн в замяна на пълно декриптиране на компрометираните данни.“

Той добави, че:

„Престъпните филиали получават екстравагантен процент от всяко плащане на откуп и с неограничен потенциал за печалба са мотивирани бързо да разпространяват рансъмуера надлъж и нашир.“

Случаят е разследван от полевия офис на ФБР в Тампа, а в съобщението на Министерството на правосъдието е цитиран отговорният специален агент Дейвид Уокър, който казва, че „тази присъда напомня на американската общественост, че ФБР е ангажирано с борбата с киберзаплахите“.

Източник: https://cryptonews.com/news/bitcoin-hacker-sentenced-to-20-years-in-prison-heres-what-he-did.htm

Leave a Reply