Биткойн се издигна до 24 хил. долара след новината, че инфлацията в САЩ е намаляла до 8,5%

Биткойн скочи с почти 1000 долара за няколко минути, след като САЩ обявиха малък спад на индекса на потребителските цени.

Правителството на Съединените щати току-що публикува последните данни за индекса на потребителските цени, които показват, че инфлацията най-накрая е започнала да намалява след няколко последователни месеца с рекордни стойности.

Както и при предишните подобни случаи, цената на биткойна реагира почти веднага с рязък скок към 24 000 USD.

От началото на годината данните за инфлацията в САЩ оказват влияние върху цената на BTC, тъй като криптовалутата се смята за по-рисков актив.

В продължение на няколко поредни месеца САЩ трябваше да обявяват рекордно високи проценти на инфлация, като последният от тях през юли беше 9,1% – най-високият от над 40 години насам.

Въпреки това поради понижаващите се цени на петрола очакванията бяха, че индексът на потребителските цени ще бъде по-нисък през юли за първи път от доста време насам.

Преди минути в САЩ наистина бе обявена по-ниска инфлация от 8,5% за предходния месец, което е с 0,2% по-малко от това, което предвиждаха повечето прогнози.

Както и при предишните примери, BTC реагира незабавно и поскъпна с почти 1000 долара до малко под 24 000 долара. Въпреки това криптовалутата може да бъде склонна към по-голяма волатилност през следващите часове, показва историята.

Повишението на цените може да е свързано с общия подход на инвеститорите към класа активи, тъй като данните за индекса на потребителските цени дават обща представа за това какво може да направи Федералният резерв на САЩ на следващата среща през септември.

Източник: https://cryptopotato.com/bitcoin-soars-towards-24k-as-us-inflation-slows-down-to-8-5/

Leave a Reply